directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas recorda en l'aniversari de l'arrest de Companys que l'aspiració de Catalunya a decidir el seu futur està "intacta"

El president publica un article al rotatiu 'Libération' en memòria del líder republicà quan fa 75 anys que va ser detingut i afusellat

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha publicat aquest dijous una tribuna al diari francès 'Libération' per recordar la figura de Lluís Companys en el 75è aniversari del seu arrest a França a mans d'oficials de l'Alemany nazi. Mas destaca que Companys va ser assassinat pel fet de liderar el Govern català. "No sols va lluitar contra la rebel·lió feixista del general Franco, també contra un govern espanyol poc respectuós amb la identitat i les institucions catalanes", subratlla Mas, que creu que "afortunadament, la situació no es pot comparar amb la d'ara". Malgrat això, apunta que "la voluntat d'existir dels catalans i de decidir per nosaltres mateixos el nostre futur segueixen intactes".
En l'article 'Homenatge a un defensor de les institucions catalanes' publicat al rotatiu 'Libération', Mas recorda que aquest dijous es compleixen 75 anys del moment en què l'exèrcit alemany, acompanyat de la policia francesa, va irrompre a la vil·la bretona de La Baule-Escoublac per detenir l'exiliat Lluís Companys, que "malgrat el risc que corria, no va voler separar-se de la seva família".
 
El 123è president de la Generalitat va ser conduït a la presó parisenca de la Santé per ser interrogat i, amb la complicitat dels cos policial gal, va ser entregat al règim franquista, que va afusellar-lo "pel fet de liderar el Govern de la Generalitat" i al crit de 'Per Catalunya', tal com relata Mas.
 
A més, posa de relleu que el també líder republicà va ser l'únic president democràticament escollit en ser assassinat durant la Segona Guerra Mundial. "Companys va lluitar i morir en defensa de les institucions catalanes". Per això, diu, "tots els catalans han de reconèixer la seva figura i el seu sacrifici".
 
La situació de l'any 1940 "no és comparable" a l'actual, assegura el president, que malgrat això deixa clar que "la voluntat d'existir" dels catalans i l'"aspiració a decidir el nostre futur" segueixen tant vives com fa 75 anys enrere.
 
Artur Mas recorda que només hi ha hagut cinc presidents entre Companys i ell. Tot i això, durant aquest període, "el Govern de Catalunya s'ha convertit en una institució sòlida, consolidada i estable", apunta.
 
Al final de la tribuna, assenyala que tant el govern francès com l'alemany han reconegut "la seva part de responsabilitat" en l'arrest i deportació de Companys, i que públicament se n'han disculpat. "Un gest de justícia que honora aquests dos governs", destaca Mas, que afegeix que "una Europa unida, democràtica i solidària no només exigeix que mantinguem viva la memòria històrica, sinó també que siguem capaços de reconèixer els nostres errors". 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
13 d'agost de 2015, 16.29 h




CAT IS NOT 5PA1N



La gestapo va detenir Companys. El franquisme el va assasinar.

França i Alemanya han demanat perdo. Espanya no, avui fa 75 anys.



45 DIES PEL 27 SETEMBRE BYE HYE 5PA1N



VISCA LA REPUBLICA CATALANA II*II



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
13 d'agost de 2015, 15.40 h

LA ESTRUCTURA DEL SAQUEO

España es un verdadero lodazal de corrupción, robo, saqueo, estafa. Lo sabe todo el mundo. Los comentaristas, como esta señora de la pelotera monarquica La Vanguardia subrayan una y otra vez las maldades del independentismo y las culpas únicas de Artur Mas, porque "lo del proceso catalán es única y exclusivamente idea suya", mientras los "falangitos" de turno y otros pelotas de la comedera nacional popular lo secundan y babean al son de la musica del Conde -que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan Jaume fletxa Catalunya Nord
13 d'agost de 2015, 14.11 h

El govern francès com l'alemany han reconegut "la seva part de responsabilitat" en l'arrest i deportació de Companys, i que públicament se n'han disculpat. I el govern d'Espanya la seva disculpa a les calendes gregues ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
13 d'agost de 2015, 13.18 h

Ja ho voldrien ja, els spaniards, que a Europa hi havés el verí que hi havia a principis de la dècada dels 40´s. D´aquesta forma ens podrien esclafar de nou com a Poble i ens tornarien a posar al seu servei, com ha estat els darrers 300 anys.
Però això s´acabat i per sempre més. Teixirem les nostres complicitats, doncs ens calen tenint al costat un estat invasor com l´espanyol, que en qualsevol moment que pugui, voldrà tornar a dominar-nos i per això hem de cercar els instruments n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
13 d'agost de 2015, 12.54 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictàmen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
13 d'agost de 2015, 12.33 h



Comunicat de la Resistència Antiespanyola :

Els acords aconseguits entre algunes de les més importants organitzacions polítiques i ciutadanes que estan a favor de la Independència a Catalunya ( CDC , ERC , ANC , Òmnium Cultural ,etc. ) per concórrer en una llista unitària a les eleccions del 27- S , mostren la força que la unió entre les diferents organitzacions i plataformes pot aportar al Procés de Construcció Nacional Català .

Han estat necessàries moltes reunions per aproxi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.