directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 20:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El català única llengua oficial de la República catalana?

El jutge Vidal defensa que el català ha de ser l'única llengua oficial però s'ha de reconèixer al castellà un "règim especial" que el diferenciï de la resta de llengües estrangeres.

Comentaris 37  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

(ACN).- La llengua en una futura República Catalana ha centrat la majoria d'esmenes presentades pels ciutadans al projecte de nova Constitució Catalana. Des de fa sis mesos, un grup de 20 juristes -inclòs el jutge Santiago Vidal- treballen en unificar tres propostes de constitució i en recollir les esmenes que els ciutadans presenten a través d'un web. En sis mesos, se n'han recollit més de 2.000. Vidal ha avançat que el text es presentarà a la societat i al Parlament a la tardor, després del 27-S i abans de les eleccions al Congrés
 

Comparteix
   


Etiquetes
A finals de gener el grup de juristes liderats per Santiago Vidal va donar a conèixer l'esborrany de Constitució Catalana en el qual feia mesos que treballaven. Llavors, també van presentar-se dos esborranys més, el d'un grup de juristes de l'ANC i el d'un equip de cinc professors catalans de dret a l'estranger.
 
Des de fa sis mesos, un total de 20 juristes dels tres sectors treballen per unificar els tres textos i també incloure-hi les esmenes presentades pels ciutadans. Fins al moment, se n'han presentat més de 2.000 a través del web www.unanovaconstitucio.cat. Cada ciutadà es pot registrar i, de manera anònima, fer fins a cinc aportacions, ja sigui esmenant algun dels 97 articles o fent noves aportacions.
 
Fins al moment, els apartats que més debat han generat al web han estat els dedicats a la llengua (al capdamunt, amb 221 esmenes), l'organització territorial o el tema militar. La proposta de Vidal, per exemple, deixa clar que Catalunya serà un estat sense exèrcit. En canvi, hi ha ciutadans que demanen que el servei militar sigui obligatori. Pel que fa al tema territorial, hi ha diferents posicions, des de qui desitja eliminar Vegueries o consells comarcals o qui demana més pes pels ajuntaments.
 
Debat entorn a la llengua
 
Segons ha exposat el jutge, el tema de la llengua i la convivència entre el català i el castellà són aspectes que han generat molt debat. Segons apunta, les propostes ciutadanes passen per diferents opcions. Ara la tasca dels juristes és la d'incorporar al text aquelles esmenes que consideren adients (n'hi ha algunes que Vidal qualifica "d'inaplicables").
 
Segons avança Vidal, el que tenen clar és que en l'esborrany de Constitució Catalana el català ha d'aparèixer com a única llengua oficial de la República. Ara bé, també reconeix que el castellà ha de tenir un "règim especial" que la diferenciï de la resta de llengües estrangeres. "És la llengua del país veí i això ha de tenir un reconeixement", ha manifestat. Per exemple, ha apuntat que haurà de ser d'ensenyança obligatòria a l'escola.
 
Un altre dels apartats pel que fa a la llengua afecta l'aranès. Segons ha apuntat el president de la fundació les Voltes, Joan Matamala (impulsors del web), hi ha peticions perquè es reconegui el dret a l'autodeterminació de la Vall d'Aran, de la mateixa manera que també el reclama Catalunya.
Per això, en el redactat final de la Constitució Catalana hi pot haver alguns articles que no siguin de posicionament unitari i que hi hagi vots diferenciats o redactats alternatius que s'esmentin a peu de pàgina.
 
La presentació, a la tardor
 
El jutge Santiago Vidal ha anunciat que el projecte final de Constitució Catalana es presentarà a la societat i al Parlament a la tardor, després del 27-S i abans de les eleccions al Congrés, previstes per a finals d'any. Segons Vidal, han parlat d'aquest esborrany amb els principals partits catalans i tots estan d'acord en dir-los que, en cas que el resultat electoral sigui favorable a la independència, tindran en compte la feina feta pels juristes. "Ens diuen que els agrada la música però no la lletra", ha puntualitzat.
 
De fet, des del grup de juristes tenen clar que el document que estan elaborant no serà el redactat futur de la nova Constitució Catalana, però sí que esperen que sigui una base de treball per a la convenció constitucional que preveu el full de ruta.
 
A més, Vidal es mostra convençut que el poble de Catalunya es pronunciarà a les urnes de manera favorable a la independència i que, per tant, tota la feina que hauran fet de generar debat entre la ciutadania tindrà valor. "Volem ser un estat democràtic i que faci les coses diferents, no com a Espanya que la Constitució es va redactar només per set persones escollides a dit i que algunes parts, com la de la unitat d'Espanya, van haver de passar pel filtre militar", ha criticat.
 
La suspensió de Vidal, a resoldre's al ple del Suprem
 
El jutge Vidal està suspès de sou i feina des del març - i durant tres anys- per haver redactat un projecte de Constitució Catalana. Davant d'aquesta decisió, va interposar un recurs a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem. Segons ha anunciat aquest dijous, va rebre a finals de juliol una resolució d'aquesta sala comunicant-li que elevaven el seu cas al ple del Tribunal Suprem.
 
Segons ha explicat Vidal, la sala pren aquesta decisió a causa de la "rellevància" que pot tenir el seu cas ja que no hi ha cap precedent de suspensions a jutges per participar en la redacció d'un document jurídic. "Per tant tindrem una sentència de tot el Tribunal Suprem analitzant si els jutges espanyols tenim dret a la llibertat d'expressió i podem discrepar de la pròpia constitució espanyola", ha manifestat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#37
mario fletxa barna
31 d'agost de 2015, 09.14 h

#36 MIra't al mirall i veuràs el que et dic i no podràs respondre res més AU! a ESPAÑA HI FALTA GENT! aquí per mi ja estàs acabat

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA SEMPRE SEMPRE!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
30 d'agost de 2015, 12.33 h

#34 D'on no hi ha, no raja. Mario, si ets tant curtet d'inteligència com demostres ni jo ni ningú tenim la culpa. D'entrada ni tan sols no saps ni entendre el que has llegit. El jutge Vidal és un trepa que fa anys que es postula per a tenir algun càrrec públic. No va a les llistes de Junt pel Sí perquè els partits polítics li han girat l'esquena desprès de veure la porqueria de projecte de constitució que havia presentat, no perquè no vulgui perquè ha intentat ser-hi. Un detall aqu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
mario fletxa barna
30 d'agost de 2015, 09.08 h

A quina constitució et refereixes a la que va ser consensuada amb el comandament d'un exercit español? quins collons més militars tens xicot! PROU. Que se te ve el LLAUTOOOOOOOON


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
mario fletxa barna
30 d'agost de 2015, 09.04 h

Miquelet diminutiu per entendre que ets com un nen rabiut a qui no volen respectar per les sebes opinions. I tu que no t'has apuntat a la llista?perquè hi volen a tothom eh?, Jo mateix hi esctic apuntat, perquè jo vull. El Sr. Vidal potser no hi vol estar per alguna causa que ni tu ni jo sabrem ni tenim perquè saber-ho. Qui t'has pensat que o qui ets tu? si només escrius el que et sembla més negatiu per fer demagògia barata, ja es veu que et paguen per fer-ho, tu contra del món sencer. ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
29 d'agost de 2015, 15.47 h

Que facin com a Mallorca. Necessites un C2 de Català per qualsevol càrrec públic, que facin el mateix amb es castellà i a mem si de pas els milloren el castellà a alguns d'aquests patriotes de ferratina de bandera espanyola (made in china) al cotxe :p


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
29 d'agost de 2015, 10.39 h

"Estad seguros, castellanohablantes, de que vuestro lenguaje en el uso privado y familiar no será perseguido".

Sustituyamos castellanohablantes por catalanes y podremos leer un fragmento del bando del general franquista Álvarez Arenas tras tomar la ciudad de Barcelona. Si Álvarez Arenas no cumplió con su promesa, ¿por qué nosotros ahora íbamos a confiar en las vuestras? Tenemos memoria y no olvidamos la persecución que ha padecido nuestra lengua en los últimos 30 años de la Cataluñ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
mario fletxa barna
29 d'agost de 2015, 09.51 h

#22 Evidentment però no es diu el contrari que jo hagi llegit, o no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Sara fletxa Martorell
29 d'agost de 2015, 00.04 h

Ja ens tornen a tremolar les cames: a Catalunya només el català hauria d'ésser llengua oficial. Si als xarnegos no els hi agrada, que tornin per on han vingut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
28 d'agost de 2015, 17.01 h

#19 El jutge Vidal de què parles és el mateix que deia que no entraria MAI en política i desprès perdia el cul per a que l'agafèssin els d'ERC i els de CDC? Fins el punt que va convocar als diaris per a dir que li havien fet ofertes... quan era fals i els partits ho van desmentir? És el mateix que deia que NO li podrien obrir cap expedient ni sancionar-lo per redactar una constitució en el seu tempslliure? El mateix que va dir que va dir que el Nou 9N era absolutament INIMPUGNABLE? El qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
28 d'agost de 2015, 16.56 h

#19 Evidentment no perderè el temps posant esmenes a un document que no és res més que un joc d'una colla d'amics. A banda de que el sistema de posar esmenes és molt restringiu (límit d'articles que es poden proposar esmenes i límit d'esmenes per fer-ne). Jo participaré en la discusió de la Constitució de debò, no d'aquesta boutade.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.