directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Consell de Garanties Estatutàries avala la Llei del cinema

Es preveu que es pugui aprovar abans de l'estiu

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat el Projecte de llei del cinema en un dictamen que aquest dimecres s'ha remès als grups parlamentaris i que va ser demanat pel PPC. Aquest organisme considera que l'article que estableix l'obligació de distribuir el 50% de totes les còpies en llengua catalana als cinemes no és contrari a l'Estatut ni a la Constitució, tot i que fa alguna apreciació de caràcter tècnic. Es tracta d'una decisió adoptada per majoria, ja que hi ha un vot particular d'un dels membres, proposat pels populars, que carrega contra la llei. Un cop el Consell de Garanties ha avalat la llei, es preveu que aquesta pugui ser aprovada en un Ple abans de l'estiu.
llei cinema
Comparteix
   


Etiquetes
El PPC va sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobretot per saber si és constitucional un article de la llei, el que estableix l'obligació de distribuir el 50% de còpies d'una pel·lícula en llengua catalana, sigui doblada o subtitulada.

El Consell de Garanties analitza qüestions com la incidència de la llei sobre la normativa de comerç exterior i sobre la lliure prestació de serveis. També es determina que 'el dret de llibertat d'empresa no és un obstacle per impulsar una regulació més garantista de la presència de la llengua catalana en la distribució i exhibició cinematogràfica' com la que es preveu en la llei.

Algunes concrecions
El dictamen, però, demana alguna concreció de caràcter tècnic en el punt de la llei que fa referència a les obligacions per als exhibidors a l'hora de garantir l'equilibri lingüístic tenint en comte la població, el territori i la presència en pantalla. El Consell considera que la llei estableix uns criteris 'vagues' i que 'poden tenir desenvolupaments reglamentaris fins i tot contradictoris', ja que 'els termes imprecisos del Projecte de llei permeten diverses interpretacions'. Per tant, aposten per 'reduir l'ambigüitat d'aquests criteris generals precisant-los', malgrat que admet que la concreció no pot ser exhaustiva perquè correspon al reglament.

En l'àmbit de les sancions i infraccions, el dictamen avisa que el projecte de llei estableix 'amb claredat' una regulació infractora i sancionadora sobre els distribuïdors, però no sobre els exhibidors. 'Amb la redacció actual del Projecte de llei, la sanció dels exhibidors no gaudiria d'una cobertura legal suficient i seria ben difícil que superés un test de previsibilitat', afirma el dictamen, que remarca que tal com està redactada la llei 'la potestat sancionadora només abasta els distribuïdors i no pot ser suplerta per un reglament posterior'. Així, s'avisa que el legislador hauria de tenir en compte aquesta 'llacuna'.

Vot particular
El dictamen que avala la llei ha estat aprovat per majoria però hi ha un vot particular del conseller Julio Añoveros, que és membre a proposta del PPC. Añoveros carrega contra la llei, creu que l'Estatut no dóna base competencial per incloure l'article 18 al Projecte de llei, que 'atempta contra la llibertat d'empresa', 'viola el contingut essencial de la lliure competència' i 'trenca la unitat de mercat'.

Un cop emès aquest dictamen, l'aprovació definitiva podria efectuar-se ja en el proper Ple, previst per als dies 30 de juny i 1 de juliol. La cambra catalana encara farà una altra sessió abans del període de vacances a mitjans de juliol.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordic fletxa Barcelona
16 de juny de 2010, 19.22 h

Així es treballa. Pas a pas, amb fermesa i sense cap passa enrere. Enhorabona a ERC per aquesta nova fita.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.