directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas adverteix a la majoria que “de nosaltres depèn que hi hagi navegació”

El candidat a president de la Generalitat, ha fet la darrera crida a la CUP per aconseguir els vots necessaris per ser investit i començar la desconnexió efectiva

Comentaris 35  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat ha realitzat aquesta tarda el darrer discurs abans de la votació de demà. Malgrat el suport majoritari a les urnes, el Parlament no li assegura la suma d’escons necessària per ser investit.

 


Comparteix
   


Etiquetes

Mas fa el darrer intent de convèncer la majoria independentista

Artur Mas ha desgranat en una hora i mitja de discurs les seves intencions com a futur president de la Generalitat si demà és investit com a tal. Malgrat les picades d’ullet a la CUP, i la crida al seny a CSQEP, el president no rebrà amb molta probabilitat el suport per ser investit demà i l’independentisme s’endurà la primera desil·lusió d’aquest nou mandat, en un moment complicat per al país.

El president en funcions ha començat recordant quina era la motivació d’aquestes darreres eleccions i quin en va ser el resultat final. Mas ha explicat que “la coalició que ara em proposa va obtenir gairebé el 40% dels vots, 62 diputats i diputades i més d’un milió sis-cents mil vots, una xifra que mai cap altra candidatura havia assolit en les deu eleccions anteriors al Parlament de Catalunya”. Per Mas, aquests resultats i l’aclaparadora victòria a les 42 comarques de Catalunya, legitimen el partit per presentar un candidat a president.

Mas es dirigeix a Rajoy i als pobles d’Espanya

Mas ha interpel·lat directament Rajoy dirigint-s’hi en castellà:“¿Quién acepta y quién quiere vivir en un Estado que persigue criminalmente a aquellos que promueven las urnas para conocer la opinión de la gente? ¿Quién se puede identificar y sentirse protegido por un Estado que trata a los demócratas como si fueran delincuentes? ¿Quién se puede sentir atraído por un Estado que utiliza las leyes y los tribunales para acallar la democracia y no para canalizarla?”.
“Si l’Estat fes una lectura serena i assenyada tant del resultat electoral com de la declaració del Parlament veuria que hi ha marge pel diàleg i la negociació. De moment, però, segueix en la seva dinàmica de dinamitar ponts de diàleg i d’entesa, fent seva la màxima de “cuanto peor, mejor”. I el que encara és pitjor: utilitzant com sempre qualsevol dinàmica catalana, petita o gran, puntual o permanent, com a munició electoral, com a arma llancívola, en una carrera esbojarrada per veure qui la diu més grossa amb l’intent poc dissimulat de guanyar vots.”

El projecte per a Catalunya

Mas s’ha mostrat convençut a pilotar el procés d’independència durant aquest període de com a màxim 18 mesos. El president ha exposat les raons socioeconòmiques, i també identitàries que impulsarà si és escollit president “cada dia menys autonomia, cada dia més Estat”. El Banc Central de Catalunya, la Hisenda pròpia o la nova sanitat pública són alguns dels eixos que han de bastir la nova Catalunya, a més a més del desenvolupament de temes socials i l’impuls i la millora de les infraestructures. Mas ha presentat cinc punts programàtics que després ha anat explicant.

1.    Culminació del procés constituent en la seva fase participativa, ciutadana i associativa.
2.    Disseny definitiu de les estructures d’Estat i posta a punt de les mateixes.
3.    Tramitació al Parlament de l’avantprojecte de llei del procés constituent.
4.    Tramitació al Parlament de la llei de transitorietat jurídica.
5.    Plena internacionalització del procés de constitució del futur Estat català.
Pel candidat a president, si tot va bé, Catalunya hauria de culminar el procés la primavera de 2017 com a molt tard.

Portem cent anys explorant terceres vies i no ens hem sortit. La tercera via és un bucle sense fi

Artur Mas s’ha remuntat a les Bases de Manresa per explicar tot el llarg periple de voluntat de Catalunya de trobar un encaix dins l’Estat espanyol, sense perdre de vista l’horitzó de la llibertat. Sempre a mig camí de la subordinació i la llibertat, Mas ha volgut fer palès que després d’intentar-ho tot, no hi ha alternativa possible, ja que actualment Catalunya ni és reconeguda com a Nació, ni ha pogut exercir els seus drets lingüístics com a tal, ni tampoc decidir sobre temes bàsics o essencials com ara l’IVA cultural, la pobresa energètica, pensions, prestacions, etcètera.

Per tirar endavant el procés, cal un nou govern

El candidat de Junts pel Sí ha llençat un advertiment clar a la CUP a la part final del seu discurs. Un missatge que l’esquerra alternativa ha rebut, però no ha volgut respondre avui, tal i com s’ha expressat després Albert Botran.

Mas ha estat franc en el seu missatge a la CUP: “De la majoria depèn que no hi hagi bloqueig ni pèrdua innecessària de temps per iniciar el procés que ens ha de portar a l’Estat català. Un cop constituït el Parlament, això passa perquè hi hagi investidura i, per tant, nou Govern. Sense investidura no hi ha Govern definitiu, i conseqüentment el procés queda encallat; almenys, durant un temps. No s’entendria de cap manera que tinguéssim un parlament plenament operatiu, com tenim, convivint amb un govern que deriva de l’anterior legislatura i que precisament per això està en funcions. Una arrencada tan potent de legislatura requereix un govern a l’alçada dels reptes que ens hem marcat i pels quals disposem d’un bon mandat democràtic.”

Els darrers dies de negociacions frustrades han estat durs, la CUP ha trencat repetidament el silenci necessari per fer arribar a bon port les negociacions, i la tensió i les pressions en el sí de CDC són creixents. Malgrat tot, Mas no dóna el braç a tòrcer i ha demanat a la CUP que “des d’aquesta setmana s’orientin bé les veles per aprofitar el vent que el 27 de setembre passat el nostre país va oferir a les urnes, als seus navegants.”
 

 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#35
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
10 de novembre de 2015, 18.15 h

Avui al matí sentia a la radio part de l'entrevista que la Terribas li feia a en Benet Salellas, diputat de la CUP per Girona i m'ha sorprès veure
com n'estan d'enrocats els de la CUP. Segons deia el señor Salellas com que ni el seu candidat ni el de Junts pel Si no havien obtingut la majoria absoluta aleshores calia cercar un tercer candidat de consens. Una reflexió que m'ha semblat francament feble.

Des de sempre el candidat amb més escons era a qui li corresponiia de proposar-se per ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
10 de novembre de 2015, 16.18 h

#12

Aragopicecus, analfabetus, lapaopicecus, españopicecus, arrimapicecus, golfuspicecus, i tontainopicecus.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
10 de novembre de 2015, 16.12 h

#26

¿ Pro encara no has començat el camí del lapao ?. ¿Encara estàs aquí ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
10 de novembre de 2015, 16.12 h

#26

¿ Pro encara no has començat el camí del lapao ?. ¿Encara estàs aquí ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de novembre de 2015, 15.54 h

#30 SE ESPERA QUE EL CAGANER DEL MASS TENGA UN EXITO "DEMOLEDOR" ESTAS NAVIDADES


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30

Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29

Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Cebrià fletxa Sant Cebrià de Vallalta
10 de novembre de 2015, 15.30 h

#27 imbeciltecus


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
10 de novembre de 2015, 11.28 h

TODO EL MUNDO NACIONAL-SEPARATISTA PRESIONANDO SIN DESCANSO A LA CUP PARA QUE MAS SEA PRESIDENTE, P A T É T I C O.......
DESDE EL PRINCIPIO SE HA VISTO QUE LO DEL PRUSES ES UN INVENTO PARA SALVAR A MAS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de novembre de 2015, 10.54 h

#24 BENVOLGUTS NAZIS,

AVUI (TAMBE) TENIM UNA NOVA JORNADA HISTORICA

TAL DIA COM AVUI EN COMPANYS SIGNAVA UN GRAPAT DE SENTENCIES A MORT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.