directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 13:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Joan Solà fa la seva darrera classe com a professor a la Universitat de Barcelona

Seguirà treballant en l'elaboració de la nova gramàtica que ha de publicar l'IEC

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

L'ús correcte dels verbs ser i estar, el complement directe preposicional i la caiguda de les preposicions han estat alguns dels temes que el lingüista Joan Solà ha explicat en la seva darrera classe com a professor de la Universitat de Barcelona. Ho ha fet en una Aula Magna plena de gom a gom, d'alumnes i professors que no s'han volgut perdre aquest dijous a la tarda, l'última explicació magistral de Solà. Joan Solà, catedràtic de Llengua i Literatura Catalana a la UB, continuarà treballant per la llengua catalana i concretament en l'elaboració de la nova gramàtica que ha de publicar l'Institut d'Estudis Catalans, institució de la qual Solà, n'és vicepresident des del juny del 2009.
joan solà
Joan Solà ha impartit aquest dijous a la tarda la seva darrera classe magistral.

Comparteix
   


Etiquetes
Joan Solà és des d'aquest dijous professor emèrit de la Universitat de Barcelona. Solà, que ha exercit de professor a la UB des del 1966, ha fet aquest dijous la seva darrera classe com a docent, en el marc de l'acte de cloenda del màster oficial interuniversitari en estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes. En una Aula Magna plena a vessar d'alumnes i professors que no es volien perdre el moment, Solà ha volgut impartir una classe normal amb l'humor que el caracteritza.

En declaracions a l'ACN, Solà ha reconegut que estava 'emocionat', que s'ha alegrat de 'veure tanta gent' però que aquesta només és l''última lliçó legal o programàtica' i que per això, l'havia preparada molt, com sempre.

Per això ha repartit fotocòpies amb part dels temes i exemples que ha explicat durant tota la seva trajectòria com a investigador de la llengua i com a docent. La diferència entre els verbs ser i estar, els complements directes preposicionals, l'ús del verb cabre, o la caiguda de les preposicions, han omplert durant una hora, aquesta darrera classe de Solà, on ha defensat també la seva concepció de la gramàtica i del que ha de ser la normativa.

Gramàtica que mira al futur

En aquest sentit, Solà ha dit que la gramàtica s'ha d'elaborar a partir de la llengua que utilitza la societat, mirant cap al futur. Ha defensat, a més, que 'els filòlegs són tan dignes com els que es dediquen a la física' perquè la complicació de descobrir les interioritats d'una llengua és tan gran com descobrir les teories dels àtoms. Solà ha fet una crida a la defensa de la llengua, i ha demanat que 'si som poble, cultura i llengua, aquesta llengua necessita gent experta que l'avali'.

Joan Solà, nascut a Bell-lloc d'Urgell el 1940, és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, on és també catedràtic i hi imparteix classes des del 1966. L'any passat va rebre el Premi d'Honor a les Lletres Catalanes. Actualment és vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans, institució per la qual està treballant en la redacció de la sintaxi de la nova gramàtica normativa. Solà també està dirigint l'edició de les obres de Pompeu Fabra. A la tardor, la Universitat de Barcelona li retrà un homenatge com a mostra d'agraïment a la seva tasca.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
EX-ALUMNE fletxa BARCELONA
18 de juny de 2010, 14.13 h

Com a ex-alumne seu (ja fa 25 anys) m'omple d'orgull que un dels savis del país, independent i independentista des de sempre, recolci una candidatura transversal més enllà de dretes i esquerres. La seva lucidesa però, no troba ressò en el joc de tirada curta i partidista que ERC practica des de fa temps.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.