directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 04:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les empreses hauran de garantir el dret dels clients a rebre tota la informació en català

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat el Projecte de Llei deL Codi de Consum

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat el dret dels consumidors a rebre en català tot tipus d'informació relacionada amb el consum, inclòs en el Projecte de llei del codi de consum de Catalunya (pdf) i que els diputats del PP van portar a aquest organisme el 25 de maig passat. L'article 128.1 especifica que les 'persones consumidores tenen dret a rebre en català' tota la informació i documentació sobre consum, però no especifica el mateix dret en castellà. Els populars van al·legar que l'article no s'adequava a la Constitució ni a l'Estatut, però el Consell de Garanties estableix que no s'hi contradiu i que és 'raonable subratllar l'opció lingüística' del català amb 'ànim normalitzador'. Tal i com ja va avançar directe!cat una de les obligacions de les empreses serà disposar de versió en català a la seva pàgina web.
webs català captures wiccac
Comparteix
   


Etiquetes
El 25 de maig passat els diputats del PP van portar al Consell de Garanties Estatutàries el Projecte de llei del codi de consum de Catalunya, en concret l'apartat 2 de l'article 128.I, el qual especifica que les 'persones consumidores tenen dret a rebre en català' tot tipus de documentació com ara 'invitacions a comprar, informació de caràcter fix, documentació contractual, reguards i factures', entre d'altres; 'informacions necessàries per al consum', o bé informació de tipus contractual, com ara 'contractes d'adhesió, contractes amb clàusules tipus' o altres.

No obstant això, en el mateix article, en l'apartat 1 –l'anterior-, s'especifica les persones consumidores 'tenen dret d'acord amb el que estableixen l'Estatut d'autonomia i la legislació aplicable en matèria lingüística, a ésser ateses oralment i per escrit en la llengua oficial que escullin'.

Els diputats populars van considerar que en l'apartat 2 el precepte atorga el dret a rebre 'el conjunt d'actuacions en matèria de consum' en català, però en canvi que no preveu els mateixos termes en llengua castellana, i per aquest motiu van creure que podria comportar conseqüències jurídiques diferents en el tractament entre el dret d'opció lingüística de les persones que trien el català i les que opten pel castellà, i que aquesta regulació podria esdevenir 'discriminatòria'.

El Consell de Garanties Estatutàries conclou que aquest apartat no es contradiu ni amb l'Estatut ni en la Constitució ja que l'article 'no únicament no exclou el dret d'elecció d'una llengua davant de l'altra sinó que garanteix necessàriament aquest dret en els mateixos termes, tant per al català com per al castellà', i que així ho especifica en l'apartat 1 de l'article.

També a Internet
Fins ara la Llei de Política Lingüística perseguia aquelles empreses i comerços que no empressin com a mínim el català en les seves retolacions i comunicacions físiques, però la nova Llei del Codi de Consum que actualment tramita el Parlament durà aquestes sancions més enllà. Tal com reclamaven els webmasters catalans, a partir d'ara la Generalitat podrà sancionar aquelles empreses que no respectin els drets lingüístics també a la xarxa, i els webs d'empreses que proveeixin serveis als usuaris catalans hauran d'utilitzar 'almenys el català'. Ho han confirmat a directe!cat tant la secretaria de Política Lingüística com l'Agència Catalana de Consum (ACC), des d'on s'ha deixat clar que el nou Codi de Consum empararà els ciutadans 'en tots els canals de comercialització'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Jordi fletxa Reus
23 de juny de 2010, 11.35 h

#8 no,son los 3 militantes de ciudadanos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
23 de juny de 2010, 11.00 h

Aneu per qualsevol guetto ep.panyol a les rodalies de Barna i vos sentireu extrangers a casa vostra. Exemple: ahir vaig anar a dinar a un restaurant de Sant Boi. No hi havia rés en català, ni la carta, ni rés....quan els hi vaig demanar "pernil", no sabíen el que era. Parlant amb el cambrer, em va dir que feia 15 anys que vivia a Sant Boi. Si els hi dius que hi ha una llei de politica linguistica des del 1.998, et diuen que... "mandeeeee"?. Per a ells, això es ep.panya i no els treguis d'aq... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Xavi fletxa S.t
23 de juny de 2010, 00.57 h

Seguro estos del la foto no son de erc?yo diría que si por la cara de inteligentes y :..............que tienen jajajajajajaj. Jajajajajajajajaj


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Jordi fletxa Reus
23 de juny de 2010, 00.36 h

#1 El que hi ha a Catalunya és molt ecspanyol tocacampanes,quan un no està bé en un lloc,simplement fot el camp,no obliga als altre a cambiar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jordi fletxa Reus
23 de juny de 2010, 00.33 h

#5 no,son los del tribunal constitucional leyendo el Estatut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
xavier fletxa barna
22 de juny de 2010, 20.52 h

Vaya carA los de la foto, es que son de erc?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pere fletxa bcn
22 de juny de 2010, 19.45 h

Si la única obligació en el tema web, és la de tenir versió catalana, anem arreglats. Les empreses ho faran per defecte en castellà i a un racó hi posaran "català". D'aquesta manera només els militants es pendran la molèstia de clicar "català", i a ulls de tothom quedarà la imatge que el castellà és la llengua important, "la de tots", i el català una ornamentació exigida pels torracollons.
És pitjor per la normalització del català això que no pas que no hi hagi versió en cata... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ramon fletxa Manresa
22 de juny de 2010, 18.41 h

Fins a quin punt funcionarà això? No entenc de lleis però això vol dir que qualsevol que vengui a un català ha de tenir la web en català? I si jo entro en una web d'alemanya per comprar el que sigui i només està en Alemany i Anglès? Els puc denunciar?
Algú que tingui clar el concepte ens pot informar, que em sembla un redactat una mica estrany.
gracies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Guillem fletxa La Pobla de Mafumet
22 de juny de 2010, 15.14 h

#1: Des de quan garantir que els catalans puguin ser atesos TAMBÉ en català és feixisme? Els espanyolistes cada vegada foteu més pena


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
oscar fletxa barna
22 de juny de 2010, 14.54 h

Fascismo perseguidor,es lo que hay cat,la verdad cada me desagrada este tipo de politicas poco acorde co lo que es y fue cat,


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.