directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 07:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El TC espanyol rebutja declarar-se incompetent i recorda a la Generalitat que la manca de renovació no és culpa seva

Dilluns començarà a deliberar sobre la ponència de Casas · S'especula sobre la possibilitat d'una sentència dimecres

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha notificat aquest divendres l'escrit de resposta que tomba la petició de la Generalitat i el Parlament perquè els magistrats es declaressin incompetents per dictar una sentència sobre l'Estatut. En l'escrit que signen els onze membres, diuen a les institucions catalanes que 's'equivoquen amb el destinatari' de les crítiques perquè no es en 'cap mesura imputable' al tribunal que no se'ls renovi. El tribunal espanyol començarà a deliberar dilluns sobre la ponència de Casas que podria votar-se per articles, un extrem que els partits catalans ja han rebutjat. S'especula amb la possibilitat que la sentència pugui produir-se finalment el proper dimecres.

Comparteix
   


Etiquetes
En deu fulls i set escrits, un per cada part personada, el Tribunal Constitucional respon al recurs de súplica del Parlament i la Generalitat que demanava a l'alt tribunal que es declarés incompetent per sentenciar sobre l'Estatut perquè quatre dels seus membres tenien el mandat caducat i havia de ser un tribunal renovat el que prengués les decisions.

Els onze magistrats, en aquest cas Pablo Pérez-Tremps va poder participar del debat, argumenten que els encarregats de renovar-los, Congrés i Senat 'no han complert amb el deure que la Constitució els imposa, el que no és de cap manera imputable a aquest tribunal ni als seus membres, ni pot afectar al deure institucional del Tribunal d'exercir la jurisdicció que té atribuïda ni la continuïtat d'aquest exercici'.

Per aquest motiu, el tribunal diu que 'l'anàlisi crític del recurs sobre la situació de pròrroga dels magistrats s'equivoca de destinatari', fent referència a que la culpa que tinguin el mandat caducat i no s'hagin designat els seus successors és del poder polític i no del judicial.

Recusacions si s'ha perdut la imparcialitat

Pel que fa a l'al·legació que el tribunal havia perdut l''apariència d'imparcialitat', els magistrats creuen que 's'ha de rebutjar qualsevol propòsit de fer valer circumstàncies que, perquè tinguessin incidència en la composició del tribunal, haurien de vincular-se en temps i forma, als seus membres individualment considerats, a través de la recusació'.El tribunal conclou que 'la continuïtat de l'exercici de la jurisdicció d'aquest tribunal no és qüestionable'. Per últim, els magistrats resolen que el fet que l'Estatut hagi passat per un referèndum 'no pot tenir cap incidència' en la competència del Tribunal.

Zapata creu que Casas no hauria de seguir

La resolució té un vot particular del magistrat Jorge Rodríguez-Zapata que està d'acord en què el tribunal és competent per dictar una sentència ja que són les 'dues cambres de les nostres corts generales les que incompleixen les seves obligacions constitucionals' de renovar-los. El vot ve motivat perquè considera que en el cas dels magistrats estan emparats en la reforma de la Llei del poder judicial que va establir que els membres dels tribunal havien de seguir al càrrec tot i que expirés el seu mandat fins que fossin escollits els seus substituts i rellevats.

Zapata opina que no succeeix el mateix en el cas de la presidenta, María Emilia Casas, ja que havia estat escollida 'sota l'imperi d'una norma anterior, que no preveia un automatisme en la pròrroga del seu mandat, sense el concurs oblidat del ple' del Tribunal Constitucional. Per aquest cas concret, assegura Zapata, 'és d'aplicabilitat el cànon de jutge ordinari que invoca la Generalitat.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
euro fletxa Catalunya
26 de juny de 2010, 01.06 h

La categoria professional mes extensa entre els treballadors españoles, començant per el últim treballador, fins a arribar al TC, que se supossa que es el de mes alt rang, es la de INCOMPETENT. Aixó ja ho sabem, per tant, no cal que s'hi declarin aquets del TC, perqué ja ho sabem, aqui, a la UE, i al món mundial.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ramon fletxa Barcelona
26 de juny de 2010, 00.25 h

Axiò del TC es per al.lucinar... he llegit varis articles a www.opinionsdigitals.cat i encen els anims el seu comportament


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marc fletxa Tarragona ciutat
25 de juny de 2010, 13.52 h

¿Què hauria de dir? Jo crec que el Tribunal Constitucional espanyol no és qui hauria de regir les lleis catalanes; per tant, aquest assumpte de la renovació, i no ho dic per ofendre a ningú, em porta ben fred a mi. És el que jo opino. Tot són opinions...

Saludo a la gent de Directe.cat .


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.