directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 17:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Crònica negra de la CUP de Tarragona, un precedent de #CUPINADA

directe!cat explica com es va manipular el procés d’elecció de les llistes municipals a la ciutat, el fet ha acabat al jutjat

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

directe!cat ja tenia coneixement de la guerra que ha tingut lloc en el si de la CUP a Tarragona i així li ho va preguntar a Quim Arrufat en una entrevista. Ara, arran de la denúncia d’un dels militants publicat a La Vanguardia, aportem tots els detalls del cas, en base a testimonis dels fets, que demostren el tarannà de certs sectors de la formació anticapitalista. Tot un precedent de la #CUPINADA del 27 de desembre a Sabadell. 

laia estrada, cup, tarragona
Laia Estrada, número 1 de la CUP a Tarragona

Comparteix
   


Etiquetes
Context: com és la CUP a Tarragona?

L'any 2014 la CUP a Tarragona són pocs i malavinguts. La ciutat té aproximadament 140.000 habitants, dels quals al voltant d’una vintena són col·laboradors de la CUP. D’aquests, només paguen quota i són militants la meitat: uns 12.

Preàmbul: la llista municipal

Un debat intern de l’assemblea de Tarragona (un debat intern és una reunió de tots els militants on es prenen decisions estratègiques i el que s’hi acorda va a missa) va decidir que el protocol de vot per a escollir la llista municipal es faria en dues rondes. A la primera tothom era elegible i es podia votar a qui es volgués. Després es faria una segona votació amb els 5 més votats per elegir-ne l’ordre de la llista. El resultat va ser el següent: en primer lloc va quedar el militant Òscar Adrià, en segon lloc Laia Estrada, en tercera posició Aitana De la Varga empatada amb Marc Ferrer i en cinquè lloc Júlia Crusat. Aquestes cinc persones s’havien de tornar a presentar a la segona votació per saber quin seria l’orde definitiu.
 
És curiós saber que perquè la vintena de persones que havien de votar no tinguessin problemes, el període de la primera votació va ser d’una setmana sencera, amb alternances per custodiar l’urna precintada i deixant-la sota pany i forrellat totes les nits.

Mai es va celebrar la segona ronda

Sorprenentment, la segona ronda de votació mai es va produir. En un altre debat intern sense orde del dia i sense que ningú en fes acte pertinent, qui havia quedat número 4, Marc Ferrer, va proposar, amb el vistiplau de la número dos, Laia Estrada, una nova llista sense necessitat de realitzar una segona votació. La nova llista deixava com a definitiu el següent orde: Laia Estrada de número 1, Jordi Martí de número 2 (que no havia arribat ni a la cinquena posició i que actualment és regidor) i en tercera posició Aitana de la Varga, en quarta Marc Ferrer i el cinquè lloc obert per algun corrent de l’esquerra independentista.
 
Tal com ha pogut saber directe!cat, la proposta va agafar descol·locats als presents a la reunió i, aprofitant la confusió, es va aprovar. Tot i així, com ja hem dit, el debat intern no va tenir una acta formal que expliqués el contingut de l’acord.

Davant l’estupor d’alguns militants allà presents i d’altres que no havien estat al debat intern en qüestió, es va enviar un e-mail informatiu explicant clarament que la decisió de no fer una segona ronda de votacions era una tupinada en tota regla.
 
Immediatament, Laia Estrada i el seu seguici van acusar als militants que no van acceptar que ella fos la número 1 sense segona volta que eren uns manipuladors, que només hi havia interès d’anar a la llista per ser regidors i cobrar un sou (això va dir qui actualment és regidora que cobra un sou).

La solució flower-power

Davant de la descomunal tensió i mala maror entre les dues Cups de Tarragona, es va decidir formar una “Comissió de pau” per redreçar la situació. El més xocant és que en comptes de fer venir gent d’una altra territorial, s’escullen 3 persones de la mateixa assemblea afins a Estrada. Tots els intents d’aquesta comissió és intentar persuadir a qui havia estat més votat, Òscar Adrià, dient-li que “no era tan greu” que Laia Estrada fos la número 1.

Embolica que fa fort

La “comissió de pau”, com no podia ser d’una altra manera, fa aigües per tot arreu i fracassa estrepitosament. En conseqüència, el sector crític amb la autoimposada número 1 porta el cas a la Comissió de Garanties que depèn de la CUP nacional.

La cúpula de Tarragona vol fer net
 
Els afins a Estrada en una assemblea ordinària van acordar per votació expulsar un grapat de militants, els que segons ella fan més soroll. Entre aquests s'hi troba Toni Teixidó i Òscar Adrià, que acabarà cedint davant la pressió.

Els militants expulsats, amb el suport d’alguns altres esparverats per la deriva que duu la direcció de Tarragona, reclamen una resolució d’urgència al òrgan pertinent de la CUP nacional. Creuen que se’ls han vulnerat els drets perquè només té la potestat d’expulsió de militants la Comissió de Garanties de la CUP i no les assemblees locals i territorials. Per sorpresa de la CUP de Tarragona la sentència especifica que s’han de readmetre els militants expulsats.

Estrada va més enllà

Creient injusta aquesta decisió, el sector d’Estrada també porta una denúncia a la comissió de garanties contra els militants readmesos titllant-los de mentiders i manipuladors.

El cas arriba a les mans
 
Segons fonts implicades, aquí és quan es va produir l'intent d’agressió de José Estrada, pare de la Laia, al militant Toni Teixidó. Abans però, han volgut deixar clar que el pare de la número 1 de la CUP a Tarragona mai havia anat a cap assemblea i que, quan aquesta va passar a manar, llavors sí. L’Intent d'agressió va passar a l’octubre 2014. En Toni havia tingut un accident i havia estat apartat de les assembles durant un temps perquè va patir una fractura cranial. Quan va decidir tornar a una assembla per a reobrir el debat sobre les llistes que Estrada ja havia aconseguit calmar, encara convalescent i amb un collarí protegint-li les cervicals, va reobrir el debat i fou el moment que el pare d’Estrada intentà pegar-li. Segons una testimoni, fins a tres persones van fer falta per aturar-lo. El que no van poder aturar els intrèpids salvadors de Teixió van ser els insults en castellà del pare d’Estrada que va etzibar a viva veu. Ara el cas està judicialitzat.

Unitat i fidelitat al líder

No és el primer cop, i més d’un lector ho deu saber per amics que té a la CUP, que s’observa un culte i seguidisme al líder dins de la CUP, a nivell territorial o nacional, que a vegades és inquietant. La gran majoria de testimonis afins a Estrada neguen que es produís tal agressió autoprotegint-se.
 
Amistats des de dalt

Gent pròxima a Laia Estrada han explicat a directe!cat el to dictatorial i contundent de la cupaire tarragonina. Laia Estrada havia estat membre d’Endavant, la línia dura, on va tenir molta relació amb Anna Gabriel i, sobretot, amb Isabel Vallet. 

Una resolució basada en un article inexistent
 
Per acabar-ho d'adobar, les mateixes fonts han assegurat a directe!cat que la Comissió de Garanties de la CUP, finalment, va emetre una resolució on no donaven per bona cap expulsió excepte la del Toni Teixidó citant un article dels estatus de la CUP que resultaria no existir.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Ricard fletxa Barcelona
9 de febrer de 2016, 15.52 h

Abans les Cups s'anomenaven en plural pq no hi havia dues d'iguales. Agafes dues cups de diferents pobles i els tanques en una habitació i acaben a hòsties i ara fins i tot del mateix poble, hahaha.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
9 de febrer de 2016, 15.02 h

EL AMO DEL DIRECTE, EL ASALTAPISCINAS PUIG, CONDENADO POR EL TRIBUNAL SUPREMO POR LLAMAR NAZI (no a si mismo que seria lo lógico) SINO A AIR BERLIN.
El ex diputado de ERC tendrá que pagar 30.000 euros a la compañía aérea, cuyo logotipo asimiló a la esvástica, por "una intromisión ilegítima al honor y a la imagen de la empresa" alemana, "un país donde existe una especial.
La Sala de lo Civil del Tribunal Supremo ha ratificado la condena contra el ex diputado de ERC Joan Puig por haber... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
9 de febrer de 2016, 12.56 h

#8 Arnau, Sant Joan de Vilatorrada no té alcalde de la CUP ni l'ha tingut mai. Actualment és de CDC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
9 de febrer de 2016, 12.13 h

Quina gentussa! Aquest de la CUP són basura!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
9 de febrer de 2016, 11.00 h

#7 i que voleu que diguin si ells son perfectes!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Arnau fletxa Morvedre
9 de febrer de 2016, 10.16 h

Cal tenir presents les paraules de, em sembla que va ser (i si no disculpeu-me per la ubicació no pel text, que és correcte), l'alcalde de la CUP de Sant Joan de Vilatorrada: la CUP actual la dirigeixen persones pertanyents a organitzacions "parasitàries i prepolítiques". Tipus corrent Roig, Endavant-Osan, Lluita Internacionalista, etc. És a dir, persones que en base a la bona feina, rigor i ètica dels diputats Fernàndez, Arrufat i Vallet a l'anterior legislatura, han usat les tècnique... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
9 de febrer de 2016, 10.06 h

És bo accedir a TOTES les fonts i anar a l'origen. I continuem, continuem, continuem... fins a la llibertat plena.

CUP de Tarragona:

http://tarragona.cup.cat/noticia/la-cup-desmenteix-els-fets-denunciats-contra-un-dels-seus-militants


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
mario fletxa barna
9 de febrer de 2016, 09.46 h

Sembla que ningú entengui que el que ens hi juguem és el País amb totes les lletres. Hores d'ara ja hauriem de saber qualificar els bons polítics dels trepes o dolents, sort en tenim dels ciutadans que son cultes i s'informen bé i que estimem el nostre País.

TOTS PER LA NOVA REPÚBLICA, JA N'HI HA PROU DE L'ESTAT QUE OPRIMEIX PER ODI I REVENJA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Carles Viñals Casado fletxa Sant Vicent del Raspeig
9 de febrer de 2016, 09.45 h


Resaltar i posar de manifest les xacres d'aquesta formació no serveix de res hores d'ara, perquè el mal, -accés d'aquesta gent a càrrecs representatius, de responsabilitat i decissió-, ja està fet.

Si alguna utilitat pot derivar-se de mostrar-los tal com són, és la de prendre'n bona nota i retornar-los, a la primera oportunitat a la marginalitat de la que mai no haurien d'haver sortit. No cal ser un setciències per endevinar com deuen estar estirant-se els cabells molts dels qui, am... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.