directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 12:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Desmuntem les mentides de La Vanguardia sobre els cognoms del Parlament

La Vanguardia qüestiona la representativitat de Junts Pel Sí perquè segons el diari només un percentatge ínfim dels seus diputats porta algun dels cognoms més freqüents de Catalunya

Comentaris 36  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

La Vanguardia ha generat una forta polèmica en publicar un article, en la línia del que en el seu dia va publicar La Razón,  on assegura que segons l’ IDESCAT només 32 de los 135 diputats escollits el 27-S tenen algun cognom que figuri entre el  25 més freqüents a Catalunya. La noticia es basa en l’anàlisi barroera de les dades i sense tenir en compte qüestions fonamentals sobre la distribució de la freqüència i repetició dels cognoms a Espanya i Catalunya. El directe.cat ha preguntat a un expert que dóna les claus per rebatre aquest nou intent de qüestionar la legitimat i representativitat de Junts Pel SÍ i de la classe política catalana al Parlament.

El director de La Vanguardia, Màrius Carol
El director de La Vanguardia, Màrius Carol



Comparteix
   


Etiquetes

Els càlculs interessats de La Vanguardia

Quim Sangrà, membre de l’Associació Pedra Seca d’Estudis Genealògics, fa un seguit de reflexions que desmunten les manipulacions i mentides que La Vanguardia, han llançat sobre els cognoms del diputats del Parlament.  En primer lloc, Sangrà esmena els càlculs de La Vanguardia. El diari assegura que hi ha 32 diputats amb els 25 cognoms més freqüents i que suposen menys del 24% del Parlament, mentre que en el conjunt de Catalunya aquests cognoms són gairebé el 40% de la població. El cert però, és que La Vanguardia erra en els càlculs perquè sumen les dades del primer i el segon cognom i s’obliden que hi ha gent que porta dos dels cognoms més freqüents, que el diari computa com a persones diferents quan són una persona i per tant són repetits. Si s’agafen per separat els primers o segons cognoms, o es fa la mitjana, el resultat és que només un 20% del conjunt de la població porta algún dels cognoms més freqüent, sent generosos no arribaria al 30%. En resum, al Parlament duen els cognoms més freqüents un 24%, el que suposa una desviació estadística irrellevant i més si es té en compte que al Parlament hi ha representats territoris amb major diversitat de cognoms.

 
“El més normal a Catalunya és no dir-se ni García, ni Martínez, ni López”
 
En segon lloc, Sangrà assenyala que La Vanguardiqa interpreta les dades de l’IDESCAT com vol, ja que els percentatges dels cognoms García i els 7 patronímics hiperrepetitius castellans -López, Martínez, Sánchez, Rodríguez, Fernández, Pérez i González-, sumats arriben només al 23,6%  (amb segons cognoms inclosos) del total de cognoms de Catalunya, mentre que més del 76,4% dels catalans tenen altres cognoms. “Que García, Martínez o López, siguin els noms més freqüents, no vol dir que siguin els cognoms que porta tothom, si no, simplement els més repetits, però amb uns percentatges molt baixos. El més normal a Catalunya és no dir-se ni García, ni Martínez, ni López, com tampoc dir-seTorres, Molina o Gil que són ambivalents (català i castellà alhora) o Vila, que és el cognom d’origen només català més freqüent”, assenyala Sangrà que acusa l’entitat antiindependentista de manipular les dades per dir “bajanades i d’utilitzar els cognoms com a arma llancívola”.
 
Els cognoms castellans són molt repetitius i tenen una variabilitat molt baixa, per això són més comuns
 
“Els cognoms catalans en canvi són molt més variables, hi ha molts més cognoms catalans, i el sistema basc, per exemple,encara és més variable”, explica Sangrà, que assegura que això justifica que García, Martínez i López siguin els noms més repetits. De fet, Sangrà recomana un cop d’ull al mapa de la concentració de cognoms per províncies a Espanya, fet en bases a les dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE),  la distribució dels cognoms a l’estat espanyol  s’explica pel "sistema" de cognoms castellans, que es basa molt en els cognoms asturlleonesos (de la llengua asturlleonesa) i per això el màxim de concentració es troba en la zona d'Astúries i Castella i Lleó, explica Sangrà.
 
Els sistemes de cognoms basc, aragonès i català resten ben diferenciats del sistema castellà
 
La repoblació cap al sud i el tipus de feudalisme castellà, molt depenent del "senyor" fa que tant a les dues Castelles, com a Andalusia i Extremadura els cognoms que substitueixen els noms moriscos durant la reconquesta i més tard els que quedaven, juntament amb els hebreus, siguin els patronímics castellans dels "senyors feudals" (García, Fernández, López, etc...).  Clarament, els sistemes de cognoms basc, aragonès i català resten encara avui en dia, ben diferenciats del sistema de baixa variabilitat dels patronímics asturianocastellans.
 
Aquest fet s’evidencia ja a inicis de l'Edat moderna (ss. XV i XVI) quan començà el costum d'afegir-hi un cognom o topònim al cognom (López de Ayala, Martínez de Heredia, etc...) per a poder distingir les diferents branques en poblacions en què la immensa majoria de vilatans tenien el mateix cognom. De fet, aquest és l'origen inicial de que a Espanya (i, en part, a Portugal) s'adoptin els dos cognoms-una raresa a Europa-, i s'oficialitzin quan s'inicia el Registre Civil el 1875, perquè els cal una eina per a poder identificar correctament les persones.
 
Fins ben entrat el s.XIX Catalunya, a diferència d’Espanya, només feia servir un cognom
 
Cal recordar que a Catalunya, diu Sangrà, el sistema originari de cognoms és d'un sol cognom fins a ben entrat el s. XIX –com demostren els registres parroquials- i que no és fins el 1875 també que a Catalunya la gent no comença a fer servir els dos cognoms (cosa que només feien algunes famílies benestants, generalment  per a conservació del cognom de les pubilles). Si Catalunya hagués estat un estat sobirà tot aquest temps, de ben segur que duríem un sol cognom, perquè amb la variabilitat de cognoms d'aquí no hagués calgut aquesta mesura.

 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#36
24 de febrer de 2016, 16.53 h

#29 Gràcies. He après una cosa nova. He anat al diccionari de l'IEC per veure què en deia del 'sinó'. Ara bé, si ho entés bé, en els exemples que hi posa, el 'sinó' no va entre dues comes.

http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=sin%F3&operEntrada=0


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
tu tan ca mon man fletxa tu tan ca mon ci ty
24 de febrer de 2016, 08.42 h

#34 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
23 de febrer de 2016, 16.18 h

QUERIDOS NAZIS,


QUE PENA ME DA VER COMO OS ENGAÑAN UN AÑO TRAS OTRO.

Junts pel Sí recula y frena las tres leyes de ruptura
La mesa del Parlament paraliza la aprobación de la ponencia conjunta por las “dudas jurídicas”; el órgano volverá a debatir este punto la semana que viene.
http://www.lavanguardia.com/politica/20160223/302371935353/junts-pel-si-leyes-ruptura.html

HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUA HUAH


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU fletxa EL VALLES ORIENTAL ..UN DE SOL NO PAS DOS
23 de febrer de 2016, 11.04 h

ODA A ESPANYA

Escolta, Espanya, -la veu d´un fill
que et parla en LLengua -no Castellana;
parlo en llengua -que m´ha donat
la terra aspra;
en aquesta llengua-pocs t´han parlat;
en l´altra, massa (...)
On ets, Espanya ?-No et veig enlloc.
No sents la meva veu atronada ?
No entens aquesta llengua-que et parlar
entre perills ?
Has desaprès d´entendre an els teus fills?
ADÉU ESPANYA !

JOAN MARAGALL ,, " ODA A ESPANYA "


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU fletxa EL VALLES ORIENTAL ..UN DE SOL NO PAS DOS
23 de febrer de 2016, 10.51 h

Segur que a SÚMATE No tenen molts COGNOMS CATALANS entre sus afiliados he con es un Grupo Espanyol Anti-Català ja que no volem apendra la LLengua Catalana .. No se integran del tot a Catalunya Clar que tambe tenin els contraris CATALANS DE COGNOMS Catalans TRAIDORS I RENEGATS Ques pasen a Defensar a Espanya i el Castella Abans que defensar a Catalunya i la LLengua Catalana TAMBE Dic TRAIDOR I RENEGAT Al ESCRIPTOR Que sen Català tinguen Cognom Catal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
mario fletxa barna
23 de febrer de 2016, 10.37 h

#20 S'està parlant d'informació periodística, de periodistes...tots sabem que La Vanguardia és basicament españolista i estem parlant de La Vanguardia si? Doncs donem a La Vanguardia el que és de la La Vangurdia i a DÉU el que és de DÉU, si us plau. S'ho han buscat tots solets, no desviïs la converça.
La Vanguardia fa el mateix camí que españa, ja ho veus carn i ungla, que més es pot dir...DÉU!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Jordi fletxa Barcelona
23 de febrer de 2016, 10.12 h

Hòstia que no ho he dit vegades, això! Els cognoms d'origen espanyol no impliquen espanyolitat perquè qui els té pot haver-se integrat. I si ocupen els primers llocs dels rànkings de freqüència és perquè n'hi ha molta major concentració, que la que es dóna amb els cognoms d'origen catala entre sengles poblacions respectives. Els propis espanyols són els primers a bandejar aquells cognoms, que els ningunegen, els fan confondre. I per això primen l'ús del nom (Felipe, Florentino, Fl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Paco Pi fletxa Barcelona
23 de febrer de 2016, 09.27 h

Esteu afectats d'un problema molt més greu que el de saber més o manco català, i és el de la incomprensió semàntica.
La manera correcta de dir "...no vol dir que siguin els cognoms que porta tothom, SI NO, simplement els més repetits" és "...no vol dir que siguin els cognoms que porta tothom, SINÓ, simplement, els més repetits". Així s'ha de dir quan s'oposa un concepte a un altre, no quan s'hi condiciona. (A banda el desconeixement de la puntuació més elemental.)
Altrament, normal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
GMS fletxa Manresa
23 de febrer de 2016, 00.57 h

GARCIA -- garcÍa es un poble català.... SE SAP DE LA SEVA EXISTENCIA DES DE UNS 2.500 ABANS DE CRIST... AIXI SON LES COSES... EL ""APELLIDO MAS CASTELLANO"" ES UN TOPONIM CATALA...
-
EL SEGON ""APELLIDO CASTELLA"" PEREZ...... ES CATALÀ..... "EZ" ES EL INDICATIU DE ""FILL DE",,, EN AQUEST CAS ES PERE EL NOM CATALÀ ORIGINAL... PERE-------PERE-EZ----- FILL DE PEREZ.....
-
UNA GRAN QUANTITAT DE ""APELLIDOS CASTELLANOS"" SON TOTS ELLS CATALLANS...
-
GERMÀ LLUCH.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
tu tan camon fletxa tu tan camon
22 de febrer de 2016, 20.39 h

#26 idiota


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.