directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El ministeri de Cultura inverteix a Catalunya quatre cops menys que a Madrid

L'Estat espanyol destina en cultura 7,61 euros per català, mentre que a Madrid la xifra arriba als 28,8 euros

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Catalunya torna a veure's menystinguda per part del govern espanyol. Això és desprèn del nou Informe Anual sobre l'estat de la Cultura 2010 (pdf) presentat aquest dilluns pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) on s'hi reflexa les inversions del ministeri de Cultura durant el període 2003-2008. Ignasi Guardans, president del consell, ha advertit que l'informe té xifres 'aclaparadores' que demostren la diferència d'inversions entre les institucions de Catalunya i Madrid. Així, l'informe mostra que el ministeri va invertir l'any 2008 quatre cops més amb la Fundación del Teatro Lírico que amb Gran Teatre del Liceu. El mateix passa amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb una subvenció de 4,11 milions euros mentre que el Museo del Prado va rebre 33,89 milions. Guardans ha declarat que la inversió de l'estat en Cultura a Catalunya és 'enormement erràtica'. Malgrat els desajustos, l'informe demostra el bon nivell de la cultura catalana, on el sector Audiovisual i el de Llibres i Edició són capdavanters a l'Estat espanyol.
liceu
Comparteix
   


Etiquetes
L'Informe Anual sobre l'estat de la Cultura 2010 (pdf) del CoNCA té com a objectiu fer una radiografia de la situació actual a fi d'extreure un diagnòstic independent de l'estat general de la cultura i les arts a Catalunya. S'ha convertit, així, en el primer text que fa un diagnòstic general de la cultura i les arts i, a més, analitza l'estat sectorial d'alguns àmbits artístics i culturals amb l'objectiu de fer-ne una anàlisi diferencial per apuntar línies d'actuació.

El text presentat aquest dilluns treu a la llum informacions fins ara desconegudes que demostren la situació cultural de Catalunya respecte a altres comunitats de l'estat. D'aquesta manera es veu com Madrid guanya la partida de les subvencions d'una forma incontestable. Segons l'informe del consell, Catalunya rep des de l'any 2006 entre un 9,5% i un 14% del total de subvencions del ministeri de cultura mentre que Madrid ho fa al voltant del 30% al 44%. El text informa també sobre la despesa cultural per habitant que realitza el govern espanyol. Cada ciutadà català rep 7,61 euros, quatre vegades menys que els de Madrid, que arriben fins als 28,8 euros  doblant d'aquesta manera la mitjana espanyola que es situa en els 12,75 euros. En l'informe també s'especifica que la inversió de l'Instituto Cervantes és superior a la que rep Catalunya en un any.  El president del consell, Francesc Guardans, tot i declarar que no es pot caure en 'victimismes ni reivindicacions permanents' s'ha lamentat del fort desequilibri en inversions,  alhora que l'ha qualificat de 'enormement erràtic'.

Bona salut cultural

Malgrat la forta imparcialitat de subvencions,  l'informe mostra que el sector Audiovisual català concentra el 40% de la producció cinematogràfica de l'estat espanyol tot i que demana que les ajudes es centrin més en el guionatge i la investigació. També és capdavanter el sector del Llibre i l'Edició encara que pateix una greu manca de visibilitat social del paper del creador literari o escriptor. Guardans ha destacat el creixent nombre de traduccions a altres llengües i una millora de posicions en el valor i coneixement de la literatura catalana a l'exterior, sobretot gràcies al treball de la Institució de les Lletres Catalanes i l'Institut Ramon Llull. Pel que fa al Teatre, les dades objectives demostren una bona salut del sector, però pateix un desequilibri territorial i una greu fragmentació o regionalització de l'àmbit català. Així mateix, tot i que disposa de centres de formació d'alt nivell hi ha una escassa reflexió crítica i poc assaig dedicat a les arts escèniques.

El text té present també altres disciplines com la dansa, la fotografies o les arts visuals de qui exposa que està atomitzat i mancat de plataformes de circulació i difusió. La presència internacional de l'art català no té el relleu que es mereix i li caldria un esdeveniment important, com una festival o biennal, per ressituar el mapa de les arts visuals catalanes.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
1 de juliol de 2010, 18.12 h

#4 Possiblement era Ciudad Real. Però pel cas és el mateix: Les inversions multimilionàries, amb càrrec a les arques dels catalans, o almenys, molt bona part de les inversions. En quan a qui i què hi podria haver sota aquest entrellat d'inversions, jo vaig pensar el mateix. Vaig recordar de seguida el cas de l'estació de l'AVE a Guadalajara, a només uns 70 Qms. de Madrit, per una carretera que tinc entès, era (d'això fa un parell d'anys, com a màxim 3)tercermundista. Total, unes invers... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ramon C. fletxa Barcelona
1 de juliol de 2010, 17.26 h

#3 Em sembla que això és sobre l'aeroport de Ciudad Real (es diu "Don Quijote", ja que és a Castella-La Manxa) és de capital privat i volien promocionar-lo enllaçant-lo amb l'AVE de Madrid-Sevilla. Evidentment de moment ha sigut un fracàs, si Barajas (Baralles?) està mig buit després de la nova T4+T4S com esperen qu ela gent vagi fins allà? A més la pujada del preu del petroli va disparar la oportunitat d'expandir el radi de viatges low-cost més enllà dels límits continentals.

Ara ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
30 de juny de 2010, 10.50 h

Anit escoltant una tertúlia, un tertulià emprenyat va manifestar que segons el diari LE MONDE: A Guadalajara (ara estic en el dubte de si era aquesta o Ciudad Real, però pel cas, és el mateix), fa poc temps s'hi va obrir un aeroport amb una pista d'aterratge per a poder acollir l'avió més gran del món, el nou AIRBUS. La pista té 4 Qums. de llargada, una de les més llargues d'Europa, reblà el tertulià. És va licitar l'obra per 500 milions€. Es va haver de renegociar i ara ja arriben... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
30 de juny de 2010, 10.12 h

Com pot ser que els encara unionistes, especialment els convergents (i els ho dic a la cara i mirant-los als ulls), en veient tot aquest degoteix constant de preferències, no perquè sigui a madrit, sinó també les que es deriven cap a altres comunitats; i veient que les inversions que s'hi fan en detriments de Catalunya, vulguin encara seguir anar junts de la mà d'aquell país d'espol·liadors i colonitzadors, quan ells fan el vagarràs perquè els demés treballen per a ells ????. Això, no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
CIU=PP fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
30 de juny de 2010, 08.20 h

UI, QUINA SORPRESA! I ENCARA HI HA CATALANS QUE NO TENEN CLAR QUE ENS CAL MARXAR D´AQUESTA MERDA D´ESTAT QUE ANOMENEN ESPANYA I DE QUE TENIR UN ESTAT PROPI NO ÉS CAP IDEOLOGIA SINÓ QUE ÉS UNA PRIORITAT DE PRIMER ORDRE?...VISCA CATALUNYA LLIURE!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.