directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 21:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El TC no farà pública la sentència de l'Estatut amb la 'interpretació' de 27 articles fins la setmana que ve

Els magistrats de l'ala conservadora han demanat pròrroga per redactar els seus vots particulars

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) farà pública la sentència sobre l'Estatut i els vots particulars de quatre dels magistrats conservadors dijous o divendres de la setmana que ve, segons fonts d'aquesta institució, fet que permetrà conèixer quins preceptes legals invoca per anular 14 articles del text i per interpretar-ne 27 més. Serà clau conèixer la interpretació que fa el Tribunal sobre el bloc d'articles a interpretar que inclou els eixos bàsics de l'Estatut, i depenent de com ho interpretin els magistrats pot suposar una retallada substancial en matèries com el finançament i els impostos especials, la llengua, o les competències.
tribunal constitucional TC estatut
Comparteix
   


Etiquetes
La sentència està enllestida, perquè és exactament la ponència que la presidenta de la institució, María Emilia Casas, va presentar al ple de dilluns i que es va acabar votant i aprovant dividida en quatre blocs, i només falta incorporar-hi els quatre vots particulars anunciats pels magistrats que van quedar en minoria.

El període normal per fer-la pública de forma íntegra és de cinc dies, però en aquesta ocasió els magistrats de l'ala conservadora que es van oposar i perdre dues de les votacions (les dels preceptes constitucionals i dels sotmesos a interpretació) han demanat a Casas que els concedeixi uns quants dies més de marge per fer els seus vots particulars. Fonts del TC apunten que aquesta pròrroga no és excepcional.

Un cop es faci pública, les parts coneixeran els fonaments de dret en què es basa el TC per anular punts de 14 articles de l'Estatut i sotmetre a interpretació 27 punts més. Aquesta fonamentació, i sobretot la interpretació que els magistrats consideren com a correcta perquè aquests 23 articles puguin ser constitucionals, és bàsica, perquè el bloc d'articles a interpretar inclou els eixos bàsics de l'Estatut, i depenent de com ho interpreten els magistrats pot suposar una retallada substancial en matèries com el finançament i els impostos especials, la llengua, o les competències.

Després d'enviar-la a les parts la sentència es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i entrarà en vigor l'endemà mateix. El PP ja ha avançat que vetllarà perquè es compleixi el que ha dictat el Constitucional i que qualsevol desviació pot ser objecte d'un recurs davant la justícia. La vicepresidenta De la Vega ha reiterat la 'satisfacció' de l'executiu espanyol per una sentència que, segons ha apuntat, avala una àmplia majoria de l'Estatut.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
pasbort fletxa Vila-real
1 de juliol de 2010, 10.20 h

erc ha fet el mateix que el PsoE oferir....mareeee, fets, fets? que es això!!, per favor, vosaltres estareu xupant fins l´últim dia, i quan us foten fora reclamareu entrar a.....
Ens han atrofiat tant el cervell, que els nostres dirigents ens parlen tot COFOIS que el català al cinema es catalogarà igual que el castellà, i es queden tant tranquils, jo pregunto, a Madrid els catalans també tindrem el 50% de sales de cinema en català? NO SON ESCLAUS ELLS COM NOSALTRES!!.--Arribarà un dia q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Marcel fletxa Barcelona
30 de juny de 2010, 08.38 h

La retallada de l'Estatut és gravíssima. Atenció a la part interpretativa: es carrega elements absolutament bàsics com la immersió lingüística. Cal reaccionar ja (vegeu comentari al bloc perabonspatricis.blogspot.com)


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
CIU=PP fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
30 de juny de 2010, 08.15 h

Algun dia tard o d´hora. Espero que més d´hora que tard, s´haurà de reconèixer el gran esforç que ha fet ERC estant al govern en minoria i que malgrat les errades i el desgast que ha comportat, ERC com a partit INDEPENDENTISTA ha fet el que calia i el que tocava. ara ningú recorda el gran esforç que Erc va fer impulsant un Estatut digne que ens obria la porta a la plena sobirania i posava fi a l´espoli fiscal i el que els va costar arrossegar els altres partits a donar-hi suport quan e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.