directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Polèmica per la nova moratòria a noves llicències de pisos turístics

PSC, ERC, C’s i PPC posen en dubte que el procediment que segueix el govern municipal d’Ada Colau sigui l’adequat i alguns ho qualifiquen de “xantatge”

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres un pla que prohibeix atorgar cap llicència nova d’apartament o pis turístic a la ciutat. La moratòria que va decretar sobre aquesta qüestió l’anterior alcalde, Xavier Trias (CiU), expirava en un mes i això ha obligat a l’actual govern municipal a buscar un tràmit intermig que permeti mantenir aquesta porta tancada fins que el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) s’aprovi i entri en vigor a principis d’estiu. Es tracta de la regulació d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT), que ha estat aprovat amb el vot a favor de Barcelona en Comú i PSC, l’abstenció de CiU, ERC, CUP i C’s, i el vot en contra del PPC.

Procediment `poc clar del govern de Barcelona en Comú

De fet, PSC, ERC, C’s i PPC han mostrat les seves reserves, no tant amb la prohibició d’atorgar llicències, com amb el procediment que se segueix per aplicar la directriu, donat que consideren que és un tema que hauria d’entrar dins el PEUAT. “És un xantatge”, han arribat a dir des de CiU, C’s i Esquerra. El pla aprovat aquest divendres de manera definitiva posa en qüestió l’atorgament de noves llicències i prohibeix que cap més pis turístic sigui legalitzat a la ciutat. D’aquesta manera s’evita, tal i com han reconegut tots els grups i el propi govern, que un cop aixecada la moratòria i a l’espera de l’entrada en vigor del PEUAT es rebi un allau de noves peticions per legalitzar llicències.

L’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona a la corda fluixa

Durant el debat d’aquest punt al ple d’aquest divendres, la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, en actitud nerviosa ha defensat que la mesura “manté el número d’habitatges d’ús turístic existent” i que és “un pla coherent amb el pla global” que es prepara en el PEUAT. “Quedarà integrat i només hi haurà un únic pla de referència”, ha assegurat.

CiU acusa a Janet Sanz d’improvisar

Des de CiU, Jordi Martí ha acusat el govern local “d’improvisar” i aprovar el pla “a corre cuita”. “És un despropòsit”, ha etzibat. Amb tot, el regidor convergent ha anunciat la seva abstenció per “responsabilitat”, tot denunciant “el xantatge al que ens sotmet el govern, perquè si no s’aprova aquest pla hi hauria un allau de peticions que augmentaria el conflicte”.

Ciudadanos critica la manca de consens del govern municipal

Koldo Blanco, de Ciutadans, criticava la manca de “consens” a l’hora d’abordar la qüestió dels pisos turístics, i afegia que “regular no és prohibir, com sembla que només fa el govern municipal”. “Aquesta línia danya i criminalitza una activitat i el govern municipal no té en compte l’element positiu d’aquesta activitat: promouen turisme familiar i integrat als barris si es gestiona bé”, ha dit, tot afegint també l’element de les formes en haver-se sentit “coaccionats” i obligats a abstenir-se per evitar una gran quantitat de noves peticions.
 
ERC ha mostrat el seu malestar per les actituds de l’equip de govern

Des d’ERC, Jordi Coronas ha apuntat en la mateixa direcció en assegurar que aquesta era “una votació incòmoda i no desitjada” per al seu grup. “O no aprovem això i obrim la barra lliure a les llicències de pisos turístics, o aprovem un pla que no ens agrada”, ha denunciat, tot posant en dubte, a més, “la garantia jurídica del procediment” i recomanant al govern que canviï d’estratègia perquè fins ara “la prioritzat és prohibir llicències legals i no impedir les il·legals”.

El PSC entre l’espasa i la paret

El PSC, que ha votat a favor, també ha aprofitat el debat per mostrar els seus recels. Daniel Mòdol ha reconegut que el problema “no ha estat generat pel govern actual”, però ha retret als actuals regidors que “no hagin anat més ràpid” en la resolució del conflicte dels pisos turístics. Amb tot, han apostat per votar favorablement la mesura “com un vot de confiança” per enllestir definitivament “la regulació que es necessita” amb el PEUAT.

El PP ha carregat durament contra la proposta del govern municipal

El més bel·ligerant amb el pla aprovat aquest divendres ha estat el PPC. El regidor Xavier Mulleras ha carregat contra la mesura “tant pel fons com per la forma” i ha rebutjat el contingut i la seva “validesa jurídica”.

La CUP ha criticat les formes que amplifiquen el problema

Des de la CUP, Maria José Lecha ha reconegut que amb el pla aprovat ara “s’evita l’entrada massiva de noves llicències” però ha criticat que és una forma de “traslladar el problema dels pisos il·legals a altres barris que no tenien aquest problema fins ara”.
 
Durant el torn dels precs del ple, Carina Mejías, líder de C’s a l’Ajuntament, ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, un “informe jurídic que digui si el procediment que s’està utilitzant” en el pla aprovat ara i en el PEUAT “pot estar viciat de nul·litat”, donat que ha assegurat que “alguns experts plantegen dubtes sobre la viabilitat que un pla urbanístic com aquest pugui limitar de manera considerable una activitat com aquesta”.
 
Colau, per la seva part, ha assegurat no tenir cap dubte de la viabilitat de la mesura. “El govern és el primer interessat a fer tots els passos d’acord amb la llei, i s’ha assessorat molt bé i a fons. Hem comptat amb els serveis tècnics i jurídics de la casa i confiem absolutament en el seu criteri”, ha dit, tot assegurant que el pla urbanístic és “la figura adequada” per enllestic una qüestió com aquesta.

Apartur critica un "error molt greu de procediment" en la regulació dels habitatges turístics

ACN Barcelona .- El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, ha criticat que el Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT), que el ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament aquest divendres, no permet avançar cap a un "model de turisme responsable" ni "resol els problemes de convivència". A més, Alcántara hi veu un "error molt greu de procediment" perquè "no hi ha espai per a l'exposició pública" ni "temps per a les al·legacions". En declaracions als mitjans, el president de l'entitat ha afirmat que amb aquest pla tampoc hi haurà una "major redistribució de la riquesa del turisme", ja que al seu paper, "es beneficia un tipus d'allotjament dominat pel capital i perjudica el petit propietari, l'empresari i autònoms".

L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona ha denunciat que l'aprovació del Pla Especial d’Habitatges d’Ús Turístic (PEHUT) és "una prova més que la improvisació i l'arbitrarietat regeixen el procés de regulació dels habitatges d'ús turístic a Barcelona". L'associació lamenta que el govern municipal ha tramitat la mesura "sense debat" amb els afectats ni cap "procés participatiu". "Imposar aquest pla sense tràmit d'informació pública ni possibilitat de plantejar al·legacions, tot i que s'han realitzat modificacions de gran importància, és en primer lloc, a l'espera de posteriors valoracions, una greu irregularitat jurídica", ha afirmat Alcántara.
 
Apartur ha reiterat que el pla aprovat "discrimina una única tipologia d'allotjaments turístics" i considera que "no farà més que agreujar els problemes". "Sorprèn que sigui precisament aquest equip de govern el que aposti per un model discriminatori que solament beneficia els grans grups empresarials i penalitza els petits propietaris", apunta el president de l'associació.
 
Alcántara ha defensat un estudi "complet" que mostri la realitat del sector per establir criteris "objectius" per regular l'activitat turística, que, segons assenyala, "ha de desenvolupar-se en un marc de seguretat jurídica que garanteixi la convivència i promogui el civisme a l'espai públic". Alcántara sentencia que si el pla no està fonamentat en informes "rigorosos", la nova regulació serà encara un "pedaç més gran".





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Boira baixa fletxa Barcelona
3 d'abril de 2016, 22.07 h

#3 És ben veritat. O no sap cosir, o és que 'vol marcar'…


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
3 d'abril de 2016, 10.48 h

#2

Rufian de Madrid. Me queda una duda, las chachas madrileñas, robaría mas o menos que las extranjeras ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
3 d'abril de 2016, 10.46 h

#2

Hoye, !! NO ESTARÍA MAL !!...........


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
3 d'abril de 2016, 10.44 h

#4

Aragoneses: i tu, no es que "REVOLOTEES SOBRE LA MIERDA ", es que lo tuyo es que tienes el cebrero i las cinco patas enganchadas en la mierda y no las puedes despegar. ASI SON TUS OPINIONES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Synera fletxa Barcelona
2 d'abril de 2016, 17.59 h

#2 Tu a tus relaxing cups of café con leche no sé en quin lloc.

Bon appetit!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
2 d'abril de 2016, 15.07 h

#3

QUERIDA NAZI,


ERES COMO LAS MOSCAS. REVOLOTEAS Y REVOLOTEAS Y TE PARAS EN LA MIERDA.



Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
1 d'abril de 2016, 21.02 h

Només pot cordar-se el botó de dalt?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Rufián fletxa Madrid
1 d'abril de 2016, 18.57 h

#1

La alcaldesa manda!!

Viva la nueva Cataluña. Así vamos bien, pronto todos ricos e independientes y tendremos chachas madrileñas para que nos limpien la casa!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
1 d'abril de 2016, 18.23 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.