directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El manifest del grup Koiné, entre la bogeria i la clarividència

El debat sobre l’oficialitat del català i el castellà va sumant opinions de tot colors que enriqueixen aquest procés

Comentaris 42  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El debat obert arrel del manifest del Grup Koiné ha portat de corcoll el món sobiranista i unionista aquesta setmana. L’aparició del manifest, amb l’aval de cinc premis d’Honor de les Lletres Catalanes, diversos escriptors, acadèmics i polítics independentistes -l’exconsellera d’Ensenyament i diputada de Junts pel Sí Irene Rigau; l'exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira; Julià de Jòdar, exdiputat de la CUP o Maria Mercè Roca, escriptora i líder d'ERC a Girona-, obliga a no defugir aquesta polèmica i a escoltar tothom. En paraules de la periodista i escriptora argentino-catalana, Patrícia Gabancho, el text “és com una pedra llençada en les aigües tranquil·les de la complaença i l'autoengany”.  


Comparteix
   


Etiquetes

Alguns detractors del manifest titllen el document de delirant, de tenir postulats nazis o de bogeria

La portaveu de la plataforma ultraespanyolista  “Libres e Iguales”,  Cayetana Alvarez de Toledo, ha qualificat el manifest del Grup Koiné de “document delirant”, l’entitat unionista Societat Civil Catalana l’equipara, en un comunicat, als postulats nazis. El líder d’ICV, Ernest Urtasun en una piulada assegura que “Mentre treballem pel reconeixement del català a Europa, sembla que alguns volen vetar el castellà a casa nostra. Una grandíssima bogeria”.

Bona part de la classe política independentista creu que no podem prescindir de la llengua castellana, perquè és patrimoni

Una de les grans preguntes és: és ara l’hora d’aquest debat? Els partits que conformen el gruix de l’independentisme a JxSí, CDC i ERC, creuen que no és hora d’atendre –encara- aquest debat i que, en qualsevol cas, la seva posició és de bilingüisme oficial, tal i com relataven en el seu programa de govern. Els polítics entenen, coneixedors de la realitat electoral del país, que no es pot promoure ara un discurs que en certa manera arraconi la llengua castellana, una llengua que agradi o no és, i ens pertany, quan precisament molta de la gent que volem convèncer formen part de l’àmbit lingüístic castellanoparlant. El propi Gabriel Rufián deia fa poc que “Catalunya és bilingüe, segurament es fa referència a un altre Estat”. Tardà, d’ERC, també reivindicava el castellà com una llengua pròpia.

El principal problema del manifest del Grup Koiné és  la manca d’empatia, diu el filòleg F. Xavier Vila

El professor de Filologia Catalana, F. Xavier Vila, desgranava aquest dissabte al diari ARA algunes de les raons  del perquè el manifest del Grup Koiné, malgrat la transcendència dels seus sotasignants, neix coix precisament per la seva manca d’empatia envers els castellanoparlants de Catalunya. Vila creu que el que els ciutadans que parlen castellà de forma habitual, no poden percebre ara el català com una imposició. El professor explica que la postura que adopta el manifest és massa radical envers el castellanoparlant. Vila creu que el manifest hauria d’explicar com pensa aconseguir que els usuaris de la llengua catalana s’incrementin en una Catalunya independent, només establint la llengua com a única i oficial. El professor defensa que aquesta no és cap solució màgica i, en qualsevol cas “En societats democràtiques, l’oficialitat única és el resultat d’un amplíssim consens social, no pas el mètode per arribar-hi. Per sort, tampoc no és aquesta l’única via per arribar a la normalitat lingüística”. “En el nostre cas, el problema no és principalment ideològic, sinó de manca de poder polític, de desequilibris demogràfics i de model econòmic”, defensa Vila. El professor té molt clar que el manifest mostra un neguit que cal tenir en compte i tractar, però la seva capacitat de persuasió, que hauria de ser molt alta per aconseguir el consens social ampli que es necessita en el sí de la societat, és nul. “El bilingüisme mata”, un eslògan similar al “Espanya ens roba” –un error que no va servir per convèncer als indecisos que cal convèncer, més enllà dels convençuts-, és un molt mal inici per persuadir a una societat que es pretén plural en llengües, en coneixement i en tolerància, assegura.
 
 
Patrícia Gabancho crida a la calma

La reflexió de la periodista Patricia Gabancho a la secció “L’estripada” del programa de Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio d’aquest divendres aportava una mica de seny al debat. Gabancho afirma que “El text és com una pedra llençada en les aigües tranquil·les de la complaença i l'autoengany” però que simplement alerta que “si continuem avalant el bilingüisme tal com el vivim avui, el català patirà un procés de degradació, que ja ha començat, i acabarà per ser una llengua residual fins a desaparèixer”. També recorda que el bilingüisme “és aquesta situació per la qual un castellanoparlant sap sempre en quina llengua se li contestarà i un catalanoparlant no” i que  “a més a més de l'article 3 de la Constitució, que estableix una cruel jerarquia lingüística, unes 200 lleis protegeixen i imposen el castellà en diferents àmbits”.

L’escriptora assenyala que el manifest diu que en una República independent el català ha de ser la llengua de referència al marge de quina sigui la llengua  d’ús privat en un país multilingüe com Catalunya i que “aquesta proposta trenca amb la ideologia dominant dins el sobiranisme”.
Gabancho conclou que amb tot, no cal alarmar-se perquè aquesta qüestió es debatrà en el futur Parlament i que precisament per això, cal que aquesta posició “clarivident” hi sigui present.
 
 

 
 

 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#42
ets un borratxo de borratxera fletxa la borratxera es el teu estat normal
6 d'abril de 2016, 18.18 h

#41 borratxo drogat filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
6 d'abril de 2016, 15.12 h

CUANDO LAS BARBAS DE TU VECINO VEAS CORTAR . . . . .

Hacienda retiene fondos a Aragón y Extremadura para pagar a sus proveedores
El ministerio también estudia enviar cartas similares a Baleares y la Comunidad Valenciana, ya que "están en una situación parecida", han precisado


http://www.larazon.es/economia/hacienda-retiene-fondos-a-aragon-y-extremadura-para-pagar-a-sus-proveedores-OE12345469?sky=Sky-Abril-2016#Ttt1bj7Te14OlpZY


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
6 d'abril de 2016, 12.57 h

Català oficial, sí; bilingüisme oficial, no!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
PereelDigne fletxa Granollers
4 d'abril de 2016, 16.11 h

No es tracta de prescindir del castellà o voler un país monolingüe català. Dir això és fer una lectura interessada del manifest. Afirma que la llengua catalana ha de ser territorial i per tant que tendeixi a ser la llengua comuna de la nostra nació. El castellà, com les altres llengües que es parlen a Catalunya, ha de ser una llengua d'ús entre particulars i en l'administració si es demana però el que no pot ser és una llengua d'imposició obligatòria a l'ensenyament i a tots els ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
miguel fletxa Madrid
4 d'abril de 2016, 14.02 h

pero que banda de palurdos enserio. Vamos a ver, la lengua española es oficial en más de 20 Estados de todo el mundo y es hablada por más de 500 millones de personas, la segunda lengua materna del mundo y la tercera mas hablada. El castellano lleva en Cataluña haciendo vida normal desde que empezó a introducirse sobre mediados del siglo XV. Vosotros, banda de analfabetos inútiles, quereis acabar en Cataluña con la que a día de hoy sigue siendo la lengua mayoritaria de la sociedad catala... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
Joan fletxa València
4 d'abril de 2016, 03.52 h

A quin cap hi cap la idea de que el català no siga la llengua de referència i única ofical en un estat independent català? Aquells que odien el català i estan en contra de la existència de Catalunya i porten 500 anys mentint i forçant la desaparició de la nació catalana, lògicament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
A Catalunya nomes el catala llengua oficial fletxa El catala unica llengua oficial a Catalunya
4 d'abril de 2016, 00.00 h

#29 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
3 d'abril de 2016, 22.52 h

#28 Eres pesadísimo/a, crees que por repetir una mentira mil veces, la convertirás en verdad?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
3 d'abril de 2016, 20.57 h

Si Catalunya té tant el Català com el Castellà com a llengües oficials el que passarà és que els catalanoparlants continuarem sent bilingües i els castellanoparlant continuaran sent monolingües. Mal negoci!
No tinc res en contra el Castellà, ben al contrari. Crec que se li pot donar un cert reconeixement i consideració, però no la oficialitat. Només cal veure el que ha passat a Irlanda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
3 d'abril de 2016, 19.49 h







Segun las LEYES de la uniong uropea, SI CATALUñññññññA se independisa, a cada catalang habrá que darle 250 LATIGASOS en la esparda, i quemarle CON UN HIERRO CANDENTE ya sea el MIEMBRO VIRÍS, ya sea el CHOCHITO, segun se trate de catalang o de catalana.




Y lo peor de todo: si CataluÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑa se independentisa, segun las LEYES UROPEAS, habrá que CERRAR EL PUTICLÚ NONDE TRABAJA MI MADRE i el TOP LES onde trabajan mi mujer y mi ija.




No veas tu, si emos de b... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.