directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Repressió és cohesió

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Divendres al matí les principals entitats sobiranistes van celebrar a la plaça del rei de Barcelona un acte en suport als representants locals i ajuntaments catalans assetjats per la política repressiva de l’Estat espanyol. Tot i els nostres intents reiterats de dividir-nos, el cert és que els nostres adversaris ens cohesionen. I a mesura que avancem en aquest temps de sedició fins a l’estiu de l’any vinent, serà més i més necessari que els partits, les entitats i la gent ens donem la mà ben fort per plantar cara conjuntament. Sempre del costat dels qui se la juguen personalment en defensa de Catalunya. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
 

Comparteix
   


Etiquetes
PICABARALLES. Les diatribes de Justo Molinero contra Gabriel Rufián, al si de l’Assemblea o, naturalment, a un nivell diferent, entre diferents portaveus de la CUP i Francesc Homs han permès sucar-hi pa als adversaris del procés. La legítima disparitat de perfils i estratègies és aquí motiu d’una agror que, més enllà dels cercles més propers als afectats, resulta prou difícil d’entendre. Estem implicats en la major revolució democràtica de l’Europa del segle XXI i ens dediquem a desqualificar les intencions últimes d’uns i altres. És evident que el Govern i el grup que li dóna suport vol aplicar la desconnexió  de manera el més eficient possible. Convé en aquest moment forçar la màquina? De la mateixa manera que cal donar ple suport als càrrecs locals de la candidatura alternativa que han estat imputats, també convé confiar en l’estratègia de la majoria parlamentària i del Govern. I avaluar-la d’aquí un any i mig.
 
PRINCIPIS. Arran de la publicació d’un manifest impulsat pel grup Koiné i subscrit per 200 personalitats de la cultura sobre l’estatus de la llengua catalana a la nostra nova República, ha esclatat l’habitual batussa entre defensors i contraris a l’oficialitat de l’espanyol a la futura Catalunya independent. La voluntat de recuperar per al català un estatus de llengua normal al nostre territori uneix tothom. Ara que comencem el debat constituent, no hauríem de caure en el parany de fer de la qüestió de l’oficialitat o no del castellà un element central. Al contrari, caldria buscar entre tots quines mesures consensuades de prestigi poden atraure amb el màxim consens les fornades de nous catalans arribats d’Espanya i de la resta del món a un ús creixent de la nostra llengua. Amb el convenciment que, la força de l’espanyol és tal, que mai els seus parlants se sentiran aquí en terra estranya.
 
REFERÈNDUM. La pastanaga que els partidaris de la tercera via impulsen té cada dia que passa, com a mercaderia caduca, més mal aspecte. Però ells van i van. I nosaltres, que vàrem impulsar 550 consultes locals mentre ells se’n reien, hem de justificar una vegada i una altra la coherència del nostre full de ruta. Estem oberts sempre a fer un referèndum i no n’expliquem bé el motiu fonamental. El mandat democràtic per executar la independència pot venir d’una majoria parlamentària o del vot en referèndum. Per què hem d’acceptar el segon si ja en gaudim de la primera? Simplement (i ningú no ho explica) perquè un referèndum acordat ens estalviaria els costos de transició que una solució unilateral necessàriament comporta. Només des d’aquest punt de vista, pragmàtic, acceptem el referèndum. Perquè el mandat democràtic (encara que ara llastimosament tants independentistes facin veure que no) ja el vàrem rebre el 27-S.
 
REFUGIATS. La cruesa de les imatges i les informacions que arriben de la Mediterrània oriental han sensibilitzat fortament l’opinió pública del país, fins al punt que societat civil i institucions s’han vist desbordades en les primeres peticions espontànies d’ajuda directa a la gent. Entretant, el Comitè per a l’acollida de les persones refugiades, format al nostre país per la Generalitat, les quatre diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, les altres institucions locals i altres entitats implicades han celebrat una segona trobada per tirar pel dret i oferir un ajut que el Govern espanyol nega. Mentre la paràlisi institucional inhabilita el govern de Madrid, aquest encara dedica els divendres a boicotejar les iniciatives dels poders que sí estan pendents del principal drama humanitari que viu Europa en molts anys. Una nova lliçó sobre les diferències dels dos models entre els quals hem de triar: el Regne d’Espanya i la República Catalana.
 
REPRESSIÓ. El centenari de l’Aixecament de Pasqua de 1916 que els irlandesos han commemorat aquesta setmana va a l’arrel de la qüestió. La major part de la societat feia escarni dels líders de la revolta. 60.000 irlandesos s’havien allistat com a voluntaris a l’exèrcit britànic per combatre al continent durant la Primera Guerra Mundial. Després de sufocada la revolta, la gent increpà al carrer els tres mil detinguts mentre eren conduïts a les presons. La repressió desfermada contra els revoltats, però, capgirà del tot la visió de la majoria dels irlandesos. L’execució, durant les setmanes següents, dels catorze líders principals del moviment convertí la causa de la República d’Irlanda en la de tot un país. L’eixamplament de la nostra actual majoria independentista només vindrà de la mà de la repressió espanyola: els qui no estiguin disposats a perdre la feina, patir multes, presó o exili, potser millor que deixin pas.
 
XIPRERS. Hi ha gent que no sap com cridar l’atenció. Necessita ser víctima i està disposat a convertir qualsevol plet en una manifestació de la persecució de la qual és objecte. Se senten minoritzats i en volen treure un rendiment des del punt de vista de la mera propaganda política. El cas Boadella en resulta paradigmàtic d’aquesta mena de comportaments malaltissos del dependentisme al nostre país. Atès que foradar una estelada per ensenyar el cul no va donar-li el resultat provocatiu esperat (aquí no tenim legislació que protegeixi banderes, a diferència del nacionalisme espanyol essencialista amb l’estanquera), aquests dies Boadella ha emprés un “tour” pels mitjans del país veí per disfressar la seva mala convivència veïnal com un cas de persecució política. És ben estrany, perquè el dramaturg havia anunciat fins a la sacietat que havia abandonat Catalunya per sempre i que se’n sentia orgullós. Ha marxat o no?
 
Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA fletxa MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA.
4 d'abril de 2016, 20.42 h







#24 POBRE bejota: no cal que demostris més que ets una ANALFABETA CRETINA que et creus qualsevol estupidesa que diguin les webs més feixistes d'Europa, que són les espanyoles pancastellanistes.



Tampoc és necessari que demostris que ets una ANALFABETA QUE NI TAN SOLS SAPS ESCRIURE EL NOM DE BISMARCK, que tu escrius "Bismark"



Entera-te'n , reina de les analfabetes : BISMARCK MAI NO VA DIR AQUESTA FRASE.



NOMÉS UNA PPALURDA COM TU POT EMPASSAR-SE UNA MENTIDA AIXÍ







Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
BEJOTA fletxa bcn
4 d'abril de 2016, 14.46 h

Dijo Otto von Bismark: "Estoy firmemente convencido de que España es el país más fuerte del mundo. Lleva siglos queriendo destruirse a sí mismo y todavía no lo ha conseguido''.


N.B. HEU PERDUT LES QUATRE ELECCIONS (INCLÓS EL REF. 9-N) EN PLE "PROCÉS".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA fletxa MENTRE ESPANYA S'ENFONSA EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA.
4 d'abril de 2016, 08.30 h





#20 El DRET A L'AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES VA SER RECOLLIT EN LA CARTA DE LES NACIONS UNIDES DE 1951


LA DECLARACIÓ DELS DRETS HUMANS DE LES NACIONS UNIDES DE 1970 TORNA A RECONÈIXER AQUEST DRET


FINALMENT, EN 1976 ENTRA EN VIGOR EL PACTE INTERNACIONAL DELS DRETS CIVILS I POLÍTICS QUE HA ESTAT RATIFICAT PER 160 ESTATS.



Entre d'altres, cal esmentar els següents paràgrafs:


" Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA fletxa MENTRE ESPANYA S'ENFONSA EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA.
4 d'abril de 2016, 08.22 h

#20



LI DIUS A SYNERA EXACTAMENT EL QUE FEU VOSALTRES, ELS PANCASTELLANISTES FRANQUISTES.





Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
ets un borratxo de borratxera fletxa la borratxera es el teu estat normal
4 d'abril de 2016, 08.21 h

#20 borratxo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
3 d'abril de 2016, 22.57 h

#15 Eres pesadísimo/a, crees que por repetir una mentira mil veces, la convertirás en verdad?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Synera fletxa Barcelona
3 d'abril de 2016, 19.34 h

COTARELO DIXIT:

"En una tertulia en RAC1 en Cataluña se nos preguntó a Suso de Toro, Ramón Lobo y a mí si España/Castilla podía reformarse, si era reformable. Mi respuesta, que tengo muy pensada, desde hace muchos años, es que no, de ningún modo precisamente porque España surge como Estado en la Edad Moderna en lucha contra la Reforma. La identidad de España, coincidente por la fuerza de las armas con la de Castilla, es la de la Contrarreforma. Castilla/España, abanderada del catoli... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Camilo Camelo Camello fletxa ayayayaylolailolailópolis , Caspañistán INFERIOR
3 d'abril de 2016, 19.31 h







#16



EN DECUBITO SUPINO O EN PRONO,


ARAGONESES,


CUANDO BEBE ANÍS "EL MONO"



VA HACIENDO ESES,



Y AUNQUE BEBER ALCOHOL



NO LE MOLA,



CUANDO CANTA EL CARALSOL



EL CULO SE LE HACE . . . P E S I C O L A A A A ! ! ! ! !










HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH . . .









Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
A Catalunya nomes el catala llengua oficial fletxa El catala unica llengua oficial a Catalunya
3 d'abril de 2016, 19.00 h

#16 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
3 d'abril de 2016, 17.56 h

HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH

TIPICA REACCION NAZISTA. ECHAR LA CULPA A MADRIT DE SU INCOMPETENCIA.

PERO, QUERIDO NAZI, DE VERDAD, POR UN SOLO MOMENTO, TE HA CREIDO QUE EL CNI PUEDA SABER QUE EXISTES Y AUN ASI DEDICARTE UN SEGUNDO DE SU TIEMPO

HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAHU

QUERIDO COMISARIO POLITICO DEL PANFLETO.

LE RUEGO NO BORRE NUNCA EL COMENTARIO # 2 DEL NAZI QUE DICE SER DE FIGUERAS PARA QUE NOS PODAMOS REIR UNOS CUANTOS MESES.

... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.