directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Societat Civil Catalana deixa una Catalunya independent a les fosques

L'entitat avisa en un informe de l'enorme cost de desconnectar les centrals nuclears catalanes de l'entramat espanyol

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN- Societat Civil Catalana ha fet públic aquest dilluns un informe elaborat per experts que pronostica apagades elèctriques en cas d'una Catalunya independent, ja que el 50% de l'energia elèctrica que consumeixen els catalans procedeix de les tres centrals nuclears en funcionament i, segons els autors de l'estudi, seria molt complicat desconnectar el sistema català de l'entramat espanyol. "Seria el divorci més car de la història de Hollywood", ha ironitzat el catedràtic de Termotècnia de la Universitat Politècnica de Madrid i expresident de la Societat Nuclear Espanyola, José María Martínez-Val Peñalosa. Segons ell, requeriria "molt temps, molts diners i molt esforç", i a més tindria "importants repercussions econòmiques i socials", tant per a Catalunya com per a la resta d'Espanya.

Comparteix
   


Etiquetes
L'entitat unionista ha donat el tret de sortida aquest dilluns a la seva campanya 'La fallida del procés', que aborda de forma sectorial els perjudicis d'una Catalunya independent. La primera entrega s'ha centrat en l'energia nuclear, però aquest mes d'abril faran públics estudis referents a la perspectiva jurídica, a la internacional i també a la vessant interna, amb un documental sobre "L'estigmatització del dissident a Catalunya per part del nacionalisme", segons ha explicat el vicepresident de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll.

Coll ha reiterat que els polítics independentistes estan practicant a Catalunya un "doble engany", perquè "no hi ha un mandat democràtic per a la secessió" i perquè per molt que parlin de desconnexió, aquesta no es produirà. "I en el cas de l'energia, el que hi ha és molta fantasia", ha remarcat.
 
L'estudi, sota el títol 'La independència a les fosques', constata que mentre que el percentatge d'electricitat produïda d'origen nuclear a Espanya és del 20,9%, a Catalunya ascendeix al 50%, el que posa de manifest una gran dependència d'aquest tipus d'energia.
 
Per tal que una Catalunya independent pogués mantenir la seva energia nuclear hauria de desenvolupar un complicat marc legal, crear un organisme regulador, tenir el suport tecnològic adequat, tenir l'accés al combustible i disposar de magatzems de residus nuclears, entre moltes altres qüestions, segons ha apuntat Xavier Jardí, enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques i expert de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica de l'ONU. A això se li ha de sumar la pertinença a organismes internacionals, que requereix tenir certes certificacions i el suport de tots els països membres.
 
Tot plegat suposaria una gran cost que tindria efectes "catastròfics" per a Catalunya i també per a la resta d'Espanya, ha continuat Martínez-Val Peñalosa, expresident de la Societat Nuclear Espayola, que ha fet èmfasi en la gran dependència nuclear de Catalunya. "És un procés transitori que no té preu", ha afegit.
 
Sense l'accés al combustible, ha dit, les centrals no funcionarien i això suposaria apagades a Catalunya. "Si les centrals no funcionen perquè no et subministren combustible perquè no compleixes les prescripcions internacionals, estàs a les fosques", ha advertit.
 
Pel que fa a la creació de consorcis amb l'estat espanyol com a solució a tots aquests problemes, els experts han opinat que plantejar aquesta opció no és més que "bonisme". En tot cas, Agustín Alonso, catedràtic d'Energia Nuclear de la Universitat Politècnica de Madrid i ex membre del Consell de Seguretat Nuclear, ha indicat que per molt que es fessin aquests consorcis, la responsabilitat de qualsevol decisió sempre hauria de ser del govern català, i això requereix un procés "onerós" i molt complex.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Arnau fletxa Morvedre
6 d'abril de 2016, 20.05 h

#25 Tots aquests organismes que dius que exclouen a Catalunya de finançament, no ho fan perquè Catalunya exporti més del 25 % del total espanyol, ni perquè la seva taxa d'atur sigui inferior a l'espanyola, ni perquè el seu saldo net de la S.S. sigui positiu i l'espanyol negatiu, ni perquè Catalunya sigui la quarta regió europea en inversió estrangera, ni perquè concentri el 32 % de la indústria espanyola, ni perquè tingui el 30 % del turisme espanyol, ni perquè Barcelona sigui la ci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
ets un borratxo de borratxera fletxa la borratxera es el teu estat normal
6 d'abril de 2016, 18.16 h

#25 drogat borratxo filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
6 d'abril de 2016, 17.21 h

#23 El BCE excluye a Cataluña de su ayuda por su insolvencia

El Banco Central Europeo (BCE) excluye a los bonos de la Generalitat de Cataluña de su programa de compra de activos financieros para estimular la economía europea.En la gigantesca lista actualizada de bonos de toda Europa que está dispuesto a comprar a la que ha tenido acceso EL MUNDO, Cataluña no figura y se ha convertido en la única comunidad autónoma española sin derecho a colocar su deuda a la autoridad de Fráncfort.
ht... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Arnau fletxa Morvedre
5 d'abril de 2016, 12.59 h

Com sempre, distorsionen i manipulen dades, lleis i reglaments i així obtenir el resultat, fals, que volen. Però és molt més senzill: les nuclears són unes instal·lacions productores d'energia situades a Catalunya; propietat d'unes empreses que no tenen la seu a Catalunya i que vénen la producció obtinguda mitjançant determinades distribuïdores. És a dir que, en definitiva, són com multinacionals que tenen establiment industrial a Catalunya i venen la seva producció a qualssevol me... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
5 d'abril de 2016, 10.46 h

SCC, TOTHORA INTENTANT GENERAR POR, SÓN RETRÒGRADS, BESSONS DEL FRANQUISME, NAZISME, ETC. EL REGNE D'ESPANYA I DEMOCRÀCIA SÓN OXÍMORON


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
5 d'abril de 2016, 08.56 h

Fainé dedica l'obra social de la Caixa a subvencionar a aquesta nazis, franquiest i membres de l'OPUS-DEI DE SCC, i cal parar a aquest franquista amb sotana.
FAINE AL CARRER O TANCAMENT DE LA CAIXA, que nomes serveix per subvencionar a la ronya de SCC


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Synera fletxa Barcelona
4 d'abril de 2016, 19.39 h

Les companyies tenen una responsabilitat amb els ciutadans.

Si no, són responsables i, a més, poden ser expropiades les seves instalacions per traició a la nació.

CAT és el millor client de l'Estat. I la pela és la pela.

ULL, ULL i ULL!

Si la cagan, agafarem franceses. Ho estan esperant!

Diuen cada vajanada.

Antecedents: Paisos Bàltics, Bosnia-Herzegovina, Croàcia, Kosovo, Irlanda, Txèquia, Eslovàquia, URSS i tutti quanti! Mai va passar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
4 d'abril de 2016, 17.24 h

#16 Les línies ferroviàries, estacions i xarxa sòn d'ADIF, els material rodant és de RENFE, és a dir, l'Estat. La Generalitat només decideix en horaris i preus, el servei, però, és responsabilitat de les empreses que el gestionen, i aquestes són de l'Estat. Red Eléctrica Española era l'any 2007 una empresa público-privada, amb una important participació de l'Estat. Endesa l'any 2007 acabava de ser privatitzada.
Potser abans de faltar el respecte t'hauries d'informar, així no queda... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
BEJOTA fletxa bcn
4 d'abril de 2016, 16.49 h

La Cámara de Comercio de EEUU en España prevé "una deslocalización masiva" de empleos y de inversión en caso de secesión
El presidente de la Cámara de Comercio de EEUU en España, Jaume MaletJaume Malet, presidente de la institución, advierte de la "creciente preocupación" de las empresas estadounidenses ante la "inestabilidad política" generada en Cataluña por la intensificación del independentismo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Joan Jaume fletxa Catalunya Nord
4 d'abril de 2016, 16.15 h

#12

Vivim al segle XXI. Tu penses que no trobem productes espanyols en els mercats del Kosovo ? Et cal anar hi fer un sejorn !
França voldrà rentabilitzar la MAT /THT i vendre electricitat a Catalunya, per ella serà l' oportunitat de l'any 2017 ! El comerç és el comerç !


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.