directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 07:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Joc brut de França per evitar que la macroregió de Montpeller i Perpinyà es digui 'Occitània-País Català'

Els catalans sense telèfon francès no podran participar en la votació del nom de la nova macroregió

Comentaris 43  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Cinc possibles noms són els que podran escollir els catalans de la Catalunya Norc. Bé... no tots els catalans ja que els que no tinguin un telèfon francès no podran participar. Molts catalans de la Catalunya nord que ja no hi viuen i no puguin acreditar un telèfon francòfon queden exclosos de poder votar. És un clar intent de França de vetar el vot catalanistai evitar que la macroregió de Perpinyà i Montpeller es digui 'Occitània País Català. Així també ho ha interpretat el tinent d'alcalde de Perpinyà, que ha fet campanya per a que guanyi aquesta denominació.
brice lafontaine, perpinya
Brice Lafontaine, tinent d'alcalde de Perpinyà

Comparteix
   


Etiquetes
El Consell Regional ha confirmat aquest divendres Occitània-País Català com una de les cinc denominacions que aniran a votació popular entre el 9 de maig i el 10 de juny. Hi podran prendre part els majors de 15 anys que visquin a la zona o bé que hi acreditin vincles, com és el cas de la diàspora nordcatalana, ha apuntat el conseller regional Gerard Onesta. En canvi, s’ha volgut evitar l’accés a la votació als catalans. I és que per a votar, caldrà tenir un telèfon francès. Per al tinent d’alcalde de Perpinyà, Brice Lafontaine, la decisió respon a les crides del sector catalanista a una participació massiva des de Catalunya per fer guanyadora l'opció Occitània-País Català.

Els motius del veto

El tinent d’alcalde de Perpinyà i president del partit Unitat Catalana, Brice Lafontaine, veu clara l’explicació d'aquesta novetat. "Després de les crides que vam fer perquè els catalans donessin suport al nom Occitània-País Català, s'ha canviat el sistema de votació”, ha opinat. Malgrat això, s'ha mostrat optimista que el nom Occitània-País Català aconsegueixi bons resultats i quedi entre les primeres opcions. Si més no, vaticina que s'imposarà al departament del Rosselló.

Els motius del nou nom

Lafontaine ha destacat la importància que el nom triat faci referència a la catalanitat per fer prevaldre l'existència de la comunitat. “La nostra identitat i cultura han de sobreviure a les reformes franceses. Hi ha qui encara, en ple segle XXI, pensa com al XIX, creient que les cultures regionals són subcultures”, ha lamentat. 
 
En aquest sentit, ha anunciat que des de la Catalunya del Nord s’impulsarà una campanya per defensar la designació, que pot comportar un impacte econòmic positiu per al territori, en termes d’inversió i turisme, segons assegura. “Tothom sap que Catalunya és el lloc que atreu més inversions internacionals a nivell europeu, i que Occitània és coneguda mundialment com a marca turística. Ara tenim la possibilitat de posar Occitània i Catalunya junt i aconseguir desenvolupament econòmic i turístic alhora”, ha remarcat.

Els 5 noms a escollir

Els cinc noms plantejats aquesta setmana pel Consell Regional se sotmetran finalment a consulta ciutadana. Occitània-País Català, Occitània, Pirineus-Mediterrània, Llenguadoc i Llenguadoc-Pirineus competiran per ser la nova designació de la macroregió que engloba, des del gener, Perpinyà i Montpeller.
 
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#43
LLUIS fletxa bcn
9 de febrer de 2017, 13.13 h

Mala semana para la causa independentista catalana. Al juicio de Artur Mas y su cúpula del anterior gobierno autonómico se le suman ahora las declaraciones del nuevo presidente del Parlamento Europeo, Antonio Tajani, quien contundentemente ha dicho que "Cataluña nunca será reconocida en Europa como Estado".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
LLUIS fletxa bcn
6 de febrer de 2017, 19.48 h

N.B. JOC BRUT A FRANÇA ,ALEMANIA , ITALIA PERÒ JOC "NET" A CATALUNYA ,OI?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
LLUIS fletxa bcn
6 de febrer de 2017, 19.47 h

9-N .Llamada potencialmente a votar es de 6.228.531 personas. Teniendo en cuenta este censo, orientativo, habría votado un 37,02%.

Este es el escrutinio:
· -Sí-Sí: 80,76% (1.861.753 votos).
· -Sí-No: 10,07% (232.182 votos).
· -Sí-En blanco: 0,97% (22.466 votos).
· -No: 4,54% (104.772 votos)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
LLUIS fletxa bcn
14 d'octubre de 2016, 15.23 h

Convivencia Cívica Catalata advierte que la inversión extranjera productiva ha sufrido en Cataluña una caída del 59.5% en el primer semestre de 2016 respecto al mismo periodo de 2015, pasando de 2.613 millones de euros a 1.058 millones.

N.B. FA MOLTS ANYS , SRA. MUNTE, UNA COLLA DE POLITICS XIMPLES PERDEREN 1/3 DEL TERRITORI A FAVOR DE FRANÇA. ARA, PERDEREM LES EMPRESES I INVERSORS COM AL QUEBEC


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu fletxa Valles Oriental DE VALLES UN DE SOL NO PAS DOS ¿ Aqui molesta se juntin els Dos Vallesos ?
16 d'abril de 2016, 22.22 h

PER LA DIADA PER SANT JORDI SORTIU A DEFENSAR LA LLENGUA CATALANA Que corra molt de PERILL de sesapareixer per Sempre EL BILINGÜISME ELS ESPANYOLS I IMM,IGRANTS El faran Servir hasta que acabin de ELIMINAR FER DESAPAREIXER la LLengua Catalana PER Sempre . LA PUTADA ES QUE ..EL .. GOVERN CATALÀ COLABORA ENCANTADO AMB LA Extermini i Mort de la LLengua Catalana MES Traïdors i Judes Covards no podrien Ser JUNTS PER LA DEFENSA DE LA LLENGUA CASTELLANA Es podrien p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
Josep fletxa Badalona
16 d'abril de 2016, 19.04 h

I si anem tot de catalans del sud a locutoris de Perpinyà i hi votem?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
16 d'abril de 2016, 17.44 h

L'instint em fa creure que es decantaran per posar-li Pirineus-Mediterrània. com no han pensat d'anomenar cada "bocí" de França amb un número.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
mario fletxa barna
16 d'abril de 2016, 13.51 h

Tinc ganes de saber el resultat, el que no entenc és que els españolistas ara vulguin ser francesos o defensar-ne les idees . Es veu bemn clar que ni hi toquen...

Catalans de la CATALUNYA NORD SORT i no defelliu, ens teniu al costat, o al sur...


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
16 d'abril de 2016, 12.44 h

#33

Veo que no todo esta perdido y hay alguien con dos dedos de frente y que no aplica dos varas de medir en funcion de sus intereses.

Te felicito.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34

Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.