directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Totes les trampes de les preguntes per la consulta que proposa En Comú Podem, al descobert

El catedràtic de Dret Joan Queralt diu que "quan un referèndum té més de 10 o 12 paraules, és una novel·la, no un referèndum"

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Guifré Jordan @enGuifre - Malgrat que els ecosocialistes aplaudeixen les preguntes que 'En Comú Podem ha llançat per un referèndum a Catalunya perquè, segons ells, es plantegen de manera "clara i binària", el cert és que les dues preguntes estan dissenyades perquè en cap cas de la votació en pugui sortir la independència del país. És la conclusió que s’extreu de l’anàlisi de les propostes de Xavier Domènech, com ha donat a entendre el catedràtic de Dret de la UB Joan Queralt al programa Els Matins de TV3: “Un referèndum, quan té més de 10-12 paraules, és una novel·la, és una altra cosa, no és un referèndum”. Si bé les dues propostes tenen ‘trampa’, ja el fet que es pogués celebrar la votació és ciència ficció, amb la llei a la mà. El sobiranisme ha reclamat en els últims anys parlar menys de legalitat i més de voluntat política, però el Tribunal Constitucional podria anul·lar la consulta fins i tot si tots els partits espanyols estiguessin d'acord. Analitzem la legalitat de les propostes tot seguit. 

Article 92 de la Constitució per fer el plebiscit

La Constitució parla d’un “referèndum consultiu de tots els ciutadans”. Ni vinculant, ni només d’una comunitat autònoma. La Carta Magna remet a una llei per desenvolupar l’article a nivell autonòmic, però només per atorgar el dret a fer plebiscits per ratificar estatuts. A més, fer un plebiscit per canviar quelcom que apareix a la Constitució (les fronteres del país) obliga a fer abans una reforma de la pròpia Carta Magna. Fins i tot en cas que el nou govern espanyol trobés alguna escletxa per fer un referèndum a nivell autonòmic, 176 diputats dels 350 del Congrés (majoria absoluta) hi haurien d’estar d’acord, així com el Rei, que amb la llei a la mà, tindria l’última paraula.

1a proposta: “Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat independent d’acord amb els procediments legals pertinents?”

Assumint que la consulta se celebra amb la primera proposta i surt el sí... Quins són els “procediments legals pertinents”? En Comú Podem parla d’una reforma constitucional, l'obertura d’un procés constituent o un acord de les Corts –és a dir, una majoria absoluta al Congrés i al Senat, on el PP gaudeix de majoria absoluta-. El catedràtic Joan Queralt ho ha deixat ben clar: “La independència no es demana, es fa, el pas de la independència l’has de fer tu, al segon següent has de començar a negociar”. Ras i curt: la independència no es declara enlloc després d’un pacte amistós, és al revés. L’Estat, després de la proclamació, ja canviarà la constitució si és que accepta la situació.

2a proposta: “Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat independent mitjançant la corresponent reforma de la Constitució?”

En el fons, no hi ha gaire diferència entre la primera i la segona pregunta i la tesi de Joan Queralt també serveix. Si surt el sí a la votació, perquè s’accepti la voluntat dels catalans s’ha de canviar la Constitució. És a dir:

1. Que dues terceres parts de Congrés i Senat votin a favor de decidir revisar la Carta Magna, cosa que provocaria la dissolució immediata de les dues corts i la convocatòria d’eleccions.

2. Que els nous diputats sorgits després de les eleccions ratifiquin (per majoria simple en el Congrés i absoluta en el Senat) la decisió de revisar el text.

3. Que els diputats es posin a treballar per fer les modificacions pertinents al text.

4. Que una majoria de dos terços de Congrés i Senat aprovin els canvis.

5. Que tots els ciutadans de l’Estat espanyol votin a favor de la reforma, és a dir, de la independència de Catalunya.

 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Lampègia fletxa Barcelona
19 d'abril de 2016, 18.26 h

La independència no es demana; ningú no ens la donarà i menys l'Estat espanyol. La independència ES FA. I es fa, fent-la. JxSi ha de fer valer el resultat del 27S i declarar la independència. Després, a negociar amb espanya el que és nostre i el que és d'ells. No hi ha cap altre camí i tot el temps que es perdi anant a parlar amb en Rajoy, fent manifestacions de Guiness i demanant un referèndum és temps que perdem i temps que guanyen els botiflers, els catalans espanyolistes i l'Esta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jaume fletxa Barcelona
19 d'abril de 2016, 16.28 h

EN DOMENECH, DE EN COMÚ CAGUEM, ÉS UN CÍNIC

Aquest paio amb cara d'òliba barbuda no és de fiar. Fa 4 díes era profe de la UAB i, segons fonts fidedignes, ni molt bó ni de fiar. Un conspirata, vaja.

I ara ens hem de creure aquest disbarat de preguntes que denuncía en tota regla en Queralt? No home no!. Que vagi a enredar a sa mare que segur el creu.

Domenech, a cagar en comú!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ai senyor! fletxa Barcelona
19 d'abril de 2016, 11.27 h

Què els manca per enterar-se que qualsevol forma de federalisme ens continuaria deixant sotmesos i subordinats al govern Central. Quan deixaran de pidolar un "referendum", o a insistir que el volem? La independència no és demana, s'exerceix. Per dignitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
mario fletxa barna
19 d'abril de 2016, 10.54 h

No cal ni escoltar-ho ni llegir-ho La situació és com diu el SR QUERALT, per això té més coneixements que el domenech i que tot "podemos junts".

PER LA REPÚBLICA CATALANA TOTS A UNA I ES GUANYA LA LLIBERTAT SENSE RES MÉS A DIR

VINGA, RECORDEM QUE LES ESTALADES HAN DE ONEJAR ALS BALCONS COM MAI


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
18 d'abril de 2016, 18.47 h

Tant l’administració catalana com l’espanyola no es plantegen renovar les concessions amb Abertis i que això pot acabar obrint la porta que els peatges siguin gratuïts o molt més reduïts.

http://unilateral.cat/2016/04/04/el-model-de-financament-de-les-infraestructures-de-la-catalunya-independent/
http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/03/29/no-vull-pagar-peatges-campaya-uriel-bertran/


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
BEJOTA fletxa bcn
18 d'abril de 2016, 17.22 h

"Las empresas están aquí por un mercado de 47 millones"

Malet,predident de la Cambra de Comers USA, ha hecho estas declaraciones procurando dejar claro que no se trata de una amenaza. "Estas empresas están aquí por un mercado de 47 millones y no de siete", ha afirmado. ".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 22
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
18 d'abril de 2016, 16.14 h

L'unionista de la foto paga amb la cara. Sī, cara dura!


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep C&C fletxa Girona
18 d'abril de 2016, 16.06 h

#1, Ets un tarat mental! I ho saps!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
18 d'abril de 2016, 15.58 h



PARA TRAMPAS LA PREGUNTA QUE EL MAD MASS NOS PRESENTO CUANDO EL BUTIFARRENDUM


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.