directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 18:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Fa 85 anys no es van disparar al peu

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Expliquen els historiadors que, amb les dificultats que suposa conèixer al detall els resultats, els partits republicans van forçar el canvi de règim de 1931 després d’unes eleccions municipals, presses com a plebiscitàries, en les quals derrotaren els partits monàrquics en assolir un 49% dels regidors (amb un 9% d’indefinits). Curiosa coincidència. A la Catalunya de 85 anys més tard, en canvi, des de la mateixa nit electoral, els independentistes ens vàrem entestar a construir un relat de derrota que ara ens empresona. Un veritable tret al peu que ens fa anar, ara mateix, ben coixos. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Foto: Marc Puig
Foto: Marc Puig

Comparteix
   


Etiquetes

BUFETADA. Si volem ser un Estat independent hem de començar a actuar com a tal. És el consell de l’exdiplomàtic britànic Shaun Riordan entrevistat aquesta setmana en una peça interessantíssima a Vilaweb. Es tracta d’oferir a la comunitat internacional capacitat d’iniciativa i solucions imaginatives als problemes que afecten tothom. Noruega com a model de petit país amb un creixent paper internacional construït amb intel·ligència. Un exemple excel·lent del tipus de coses que podem fer és la iniciativa del president Puigdemont de fa dies d’adreçar-se a la Comissió europea per insistir en la voluntat del Govern català d’acollir alguns milers de refugiats. Aquesta setmana, el comissari d’Immigració Dimitris Avramopulos ha propinat una sonora plantofada a l’executiu espanyol en funcions en lloar l’actitud de la Generalitat i, alhora, blasmar la passivitat i la intervenció dels de Rajoy. Centrem la nostra acció en aquest problema global. Amb desobediència i unilateralitat si cal.

COMPRAR. Deu ser tan i tan enorme la quantitat de recursos econòmics que l’Estat espanyol està invertint en la lluita contra la independència de Catalunya que és lògic que el dependentisme estigui convençut que les institucions del nostre país fan el mateix. Acostumats a disparar contra tot allò que s’hi mou, el que costa més d’entendre és que no siguin conscients del mal que es fan amb algunes acusacions públiques. Si des de fa mesos els serveis secrets espanyols, en connexió amb els russos, han mirat d’empastifar l’exprimer ministre letó, ara vicepresident de la Comissió, afirmant que  va cobrar per fer declaracions en favor de Catalunya, aquesta setmana Ciutadans ha insultat greument cinc periodistes que treballen en mitjans de premsa de primer nivell internacional, sota la mateixa insinuació d’entrevistar el President a canvi de diners. Seguiu, seguiu, que ho esteu fent de primera.

CONSULTA. Una altra cosa no, però, amb la seva cara dura habitual, la que miraculosament tothom acostuma a confondre als mitjans amb un senyal pregon de simpatia i intel·ligència, Miquel Iceta acostuma a dir sempre la veritat. Aquesta setmana ens hi ha delectat amb l’afirmació segons la qual cada vegada li agraden menys les consultes, perquè les preguntes les condicionen massa. Dita, per cert, amb tota la intenció, just després que els QWERTY llancessin a bombo i plateret les seves propostes de pregunta per al referèndum que mai es farà i tothom sap que mai es farà, començant per ells mateixos. Certament, la frase té la seva lògica: a mesura que l’independentisme creix, n’Iceta té menys ganes que la nostra majoria pugui manifestar-se a les urnes. El pendent antidemocràtic al qual els està portant el dependentisme sembla no tenir aturador.

ENDEUTAMENT. Mentre el vicepresident Junqueras continua fent l’impossible per quadrar uns pressupostos impossibles, els economistes David Ros i Pere Miret presentaven dijous al Col·legi de Periodistes un estudi exhaustiu sobre l’endeutament al qual hauria de fer front una Catalunya independent. La conclusió: segons la fórmula de negociació, es mouria aproximadament entre un 50 i un 75% del deute actual d’Espanya i se situaria clarament per sota del deute mitjà actual (87,5% sobre el PIB) dels estats de la Unió Europea. Convé no perdre-ho de vista en cap moment: mentre ens arrosseguem desesperats per quadrar els darrers comptes de l’autonomisme, el govern espanyol malbarata a ulls clucs els immensos recursos fiscals que extreu d’una societat i una economia tan dinàmiques com la nostra. Els nostres fills no entendran fins a on va arribar la nostra manca de dignitat en consentir durant tants anys l’espoli.

ENGANY. La Comissió europea ha reaccionat amb indignació (encara més gran que la d’Esperanza Aguirre pel cas Aznar) davant la constatació del falsejament per part del Govern espanyol de les dades del dèficit públic. Aquesta setmana, gràcies a un altre estudi de la mateixa Intervenció General de l’Estat, hem sabut que l’administració central de l’Estat és l’única que gasta més ara (un 4%) que en 2010; en el mateix període, les comunitats autònomes han retallat per valor d’un 13% i els ajuntaments d’un 21%. Certament, la càrrega del subsidi d’atur i de les pensions a través de la Seguretat Social hi té un pes important, sí, però, i la despesa militar? I la follia inacabable de l’AVE? Aquests dies hem sabut que el Govern espanyol gasta 3.000 MEUR en la construcció de quatre submarins, el primer dels quals ha hagut de ser reformat d’entrada per excés de pes. Esperpèntic.

GENEROSOS. El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, novament, aquesta setmana, ben actiu a la premsa europea, té prevista una visita a Escòcia poc dies abans de les eleccions en les quals els independentistes del SNP semblen cridats no només a refermar sinó fins i tot a ampliar la seva victòria. En aquests moments, però, l’agenda no sembla del tot concretada. És evident que els escocesos, sanament a la seva, han mirat d’eludir fins ara qualsevol compromís amb la causa catalana. Començant pel mateix Alex Salmond. Aquesta setmana, en canvi, Puigdemont rebia el president de Còrsega, Gilles Simeoni, amb total naturalitat. Qualsevol diria que Catalunya hauria d’evitar enfurrunyar el govern francès amb aquesta mena de contactes bilaterals, però què hi farem. Nosaltres som així, generosos. Potser ens costarà més, però hi arribarem. I des d’una capteniment ètic de nivell alt.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.

 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
ets un inutil fletxa ets un inutil
24 d'abril de 2016, 10.11 h

#20 analfabet borratxo


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
24 d'abril de 2016, 09.22 h

#19 El TONTO oficial del Directe, eres pesadísimo/a, crees que por repetir una mentira mil veces, la convertirás en verdad?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Synera fletxa Barcelona
23 d'abril de 2016, 20.12 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
23 d'abril de 2016, 20.03 h



#15 Chavalín, que seas franquista sin saberlo, es bastante grave, aunque tienes la excusa del tricornio de tu papá. Pero que además seas tan idiota que no sepas que un pueblo que ha perdido una guerra contra Hitler, Mussolini y Franco, lo tiene muy difícil para cometer eso que algunos llaman magnicidio y otros llamamos matar a un hijo de puta como si fuera un perro, que no sepas eso, te define como mucho más idiota de lo que me pensaba.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
23 d'abril de 2016, 19.58 h



#16 No me importa si són curiosas o no las gilipolleces subnormales que tu dices, chavalín. Lo que sí que resulta curioso es que te dejen usar el ordenador de la institución psiquiátrica en la que estás ingresado, nene.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
23 d'abril de 2016, 19.57 h

QUERIDOS NAZIS

¿ NO ES CURIOSO COMO EL ASALTAPISCINAS ESCONDE LA NOTICIA Y LOS MOTIVOS DE LA HUELGA EN TVEN 3?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
23 d'abril de 2016, 19.46 h

#12

Los viejos como tu teneis que quitaros de encima ese trauma del Franco. Si lo aguantasteis durante 40 años hasta que muriese de viejo en su cama, deberiais tener la verguenza de callaros ya que fuistes tan poco hombres para no echarlo del poder mientras vivio.

En tu caso, me temo que habra esperar a que mueras tu y los resentidos como tu para que las cosas cambien.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
23 d'abril de 2016, 19.44 h

#12

Te recuerdo que la bandera OFICIAL durante la I Republica era la misma antes y despues de la misma. La bandera de la II Republica fue una innovacion, NUNCA habia existido antes y NUNCA existira despues. del corto y desgraciado periodo en que ese experimento estuvo en marcha.

Antes de Franco, España y su bandera existian desde hacia muchos años e incluso siglos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
23 d'abril de 2016, 19.41 h


#9 Tu, xicotet, crec que ets més digne de compassió que de càstic, però si jo fos el teu pare, t'enviaria a dormir la mona després de donar-te un parell de plantofades, per ensenyar-te a no anar pel món dient tonteries feixistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
23 d'abril de 2016, 19.37 h

Fins que l'estat espanyol no condemni Franco i torni a fer legals i oficials la bandera i l'himne republicans, SERÁ UN ESTAT FRANQUISTA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.