directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Otegi: "El govern basc serà el primer que reconeixerà la república catalana”

El líder de l'esquerra abertzale es compromet a parlar amb les víctimes d'ETA i veu "irreversible" el procés d'independència de Catalunya

Comentaris 32  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- Des de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu i molt a prop de l'Hipercor, on el 1987 un atemptat d'ETA va matar 21 persones, Arnaldo Otegi ha volgut dirigir-se a les víctimes: "Faig meu el dolor de les víctimes d'aquest barri. Això mai hauria d'haver succeït". El secretari general de Sortu ha estat el protagonista de l'acte 'Temps de Pau, Vents de Llibertat!", organitzat pel CIEMEN. Otegi ha subratllat que l'independentisme basc i ell personalment no defugen la responsabilitat pel dolor que el terrorisme ha causat les darreres dècades i s'ha compromès a "parlar" amb les víctimes per superar el passat. Durant l'acte s'ha mostrat convençut que el procés cap a la independència de Catalunya és "irreversible". "Als portaveus d'Exteriors del Parlament els he demanat que la primera ambaixada que obriu sigui a Euskal Herria i els he promès que, si nosaltres governem, serem els primers en reconèixer la República Catalana", ha exclamat.
MIRA LA FOTOGALERIA DEL DIRECTE!CAT AQUÍ
OTEGI
Arnaldo Otegi conversant amb el president del CIEMEN David Minoves


Otegi
Dirigents de la CUP i Esquerra amb Arnaldo Otegi


Otegi
La Fabra i Coats plena de gom a gom


Otegi
Arnaldo Otegi a Barcelona

Comparteix
   

"Bona nit Sant Andreu! Bona nit Barcelona! Bona nit Països Catalans!". Otegi ha saludat el miler d'assistents al patri de Fabra i Coats en català i tot seguit ha agraït a Catalunya el suport que diu haver sentit des de la presó de Logronyo, on ha passat els últims sis anys i mig, condemnat per l'Audiència Nacional per pertinença a banda terrorista en grau de dirigent. És la primera visita a Catalunya des que va sortir de presó el passat 1 de març i ha passat el dia entre el Parlament, on s'ha reunit, entre d'altres, amb la presidenta, Carme Forcadell, i l'acte organitzat pel CIEMEN.
 
El secretari general de Sortu ha criticat la manca de voluntat de l'estat espanyol per avançar en el desarmament d'ETA i en el procés de pau al País Basc; ha reclamat l'alliberament dels "presos polítics" i dels malalts i ancians; i ha apostat pels processos "d'alliberament nacional" de Catalunya i Euskadi. "Us agraeixo haver posat el procés en marxa. Ens esteu donant una lliçó a tots", ha remarcat des de l'escenari, on ha tancat un acte d'hora i mitja de durada.
 
El líder de Sortu i probable candidat de EH Bildu a les eleccions basques de la propera tardor –si l'Estat no decideix aplicar la inhabilitació que té pendent- ha opinat que la independència de Catalunya és un procés "totalment irreversible". "Durant molt de temps als bascos se'ns deia que seríem els primers en accedir a un estat d'independència. De moment, sembla que som els últims", ha assenyalat. "Esteu demostrant que a Europa els processos democràtics i pacífics amb grans majories populars són imparables", ha afegit.
 
És en aquest punt quan ha volgut apuntar part de la conversa que ha mantingut aquest mateix dimecres amb alguns portaveus de la comissió d'Exteriors. "Els he dit dues coses: Us faig una invitació a què la primera ambaixada de la República Catalana la inaugureu al nostre país. I, si governem, el govern basc serà el primer que reconeixerà la República Catalana sens dubte", ha destacat.
 
Otegi també ha fet una breu referència al feixisme per criticar la concentració d'un reduït nombre de persones a la Plaça d'Orfilia, al costat de Fabra i Coats, per protestar per la seva presència a Catalunya. "No es pot ser demòcrata sense ser antifeixista. Ni aquí ni enlloc del món", ha sentenciat aconseguint l'aplaudiment del públic.
 
La part final l'ha reservat, però, per un fet tràgic de la ciutat de Barcelona i del barri de Sant Andreu. Otegi ha recordat l'atemptat d'Hipercor, en el que ETA va matar 21 persones i en va ferir una quarantena. "Jo no defujo cap de les responsabilitats de l'esquerra abertzale en tot el que ha passat els darrers anys. Jo vaig meu el dolor de les víctimes d'aquest barri, d'aquesta ciutat. Això mai hauria d'haver succeït", ha reconegut. Segons ha explicat, un dels principals objectius a afrontar per l'esquerra abertzale és, precisament, el de "parlar amb les víctimes" i no només "parlar de les víctimes".
 
Un miler de persones han assistit a l'acte de suport a Arnaldo Otegi que s'ha fet aquest dimecres al vespres al pati de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats. Entre ells, el grup parlamentari de la CUP pràcticament al complet, els caps de llista d'ERC al Congrés i al Senat, Gabriel Rufián, Joan Tardà i Santi Vidal i diputats de Catalunya Sí Que Es Pot com Joan Josep Nuet. De l'Ajuntament de Barcelona s'hi ha pogut veure al primer, la segona i el tercer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, Laia Ortiz i Jaume Asens, respectivament. El president de l'ANC, Jordi Sánchez, el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, i el secretari de Migracions, Igualtat i Ciutadania, Oriol Amorós han estat altres de les personalitats assistents.
 
A més de la conferència pronunciada pel líder de l'esquerra abertzale –que ha tancat l'esdeveniment- també s'hi ha pogut escoltar a nombroses persones que han mostrat públicament suport a la figura d'Arnaldo Otegi i el que representa pel procés de pau del País Basc.
 
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, i l'exportaveu parlamentari de la CUP, David Fernández, han estat els encarregats d'obrir l'acte, titulat 'Temps de Pau, Vents de Llibertat'. Ells dos van poder visitar Otegi a la presó de Logronyo una setmana abans que sortís en llibertat, després d'anys de demanar-ho. Ells dos també van ser presents a Logronyo el dia que Otegi va sortir de la presó. I ells dos li han donat la benvinguda a Catalunya. "Aleshores no el vam poder abraçar, perquè estava segrestat. Ara no només l'abracem nosaltres dos. L'abracem tots els presents", ha dit Tardà. "Necessitàvem la teva llibertat per demostrar que la llibertat encara és possible", ha afegir tot seguit Fernández.
 
El president del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), David Minoves, ha remarcat que "tots els pobles tenen dret a la llibertat" i aquest és, precisament, el missatge que vol traslladar l'entitat amb actes com el d'aquest dimecres. El CIEMEN, que ja va acollir a Catalunya la campanya Free Otegi ha estat l'organitzador de l'acte a la Fabra i Coats per celebrar la llibertat del líder abertzale, donar suport al procés de pau al País Basc i reivindicar els processos d'independència de Catalunya i Euskadi.
 
Abans que el líder de l'esquerra abertzale posés punt i final a l'acte havien participat també l'advocat August Gil Matamala, la directora de Transparència de l'Àrea Metropolitana, Gemma Calvet, el diputat de JxSí Lluís Llach, la diputada de la CUP Gabriela Serra i el director de la Fundació per la Pau, Jordi Armadans.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#32
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
20 de maig de 2016, 09.05 h




#30 Veiam: potser sí m'ha INDIGNAT massa el teu comentari en el que dius sentir vergonya d'uns catalans que veuen les coses més clares que no pas les veus tu.


M'ha indignat , i crec que no et mereixies una resposta tan contundent, crec que lo teu no és mala fe, sinó ignorància del tema.


Però és que, en comptes de fer dramatisme barat amb hipercor i les "santes mares pubilles", si vols defensar el teu punt de vista, fes-ho amb arguments lògics, com fa la gent racional i civilitz... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
20 de maig de 2016, 08.52 h





#30 Veig que dius que sents vergonya dels catalans que, no som uns MALEDUCATS RUCS COM TU, que uses frases de nen ressentit com això de la "cara pansida com una figa", frase que et situa a la categoria d'escolar de primària quasi-subnormal ...





Amb el teu despectiu, insultant i estúpid comentari, demostres que ets un BOTIFLER , que et poses de la banda del pobre ruc o Aragoneses #29 , aquest feixista espanyol que va pel món dient nazis a tothom, i que és tan ignorant QUE NI TAN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
19 de maig de 2016, 15.49 h

A tothom que defensa aquest Asterix basc de cara pasida com una figa, jo els hi demanaria quin fora llur estat si quan va haver l'atemptat a Hipercor s'hagés trobat entre els morts, mutilats i tocats de terror: un pare, una germana o la pròpia mare. Imagineu que aquell dia vostra santa mare pubilla o el vostre fillet catalanet
se l'enduguessin cap a l'hospital sense mitja cara o amb els braços escampats per tot arreu. M'avergonyeixo d'alguns catalans! Jesús va predicar l'amor i no pas l'od... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES, en todos los españoles estamos incluidos (obviamente) TODOS los catalanes. ADIOS MASS ADIOS
19 de maig de 2016, 13.47 h

#24

¿DEFINE DELITO DE SANGRE?

¿SECUESTRAR CON LAS ARMAS A UNA PERSONA, AMENAZARLA DE MUERTE PARA COBRAR UN RESCATE NO ES DELITO DE SANGRE?

¿PERTENECER A UNA BANDA ARMADA TERRORISTA Y ENALTECER ESE TERRORISMO ARMADO Y VIOOLENTO NO ES DELITO DE SANGRE?

SI, ES CIERTO QUE CON SUS MANOS NO HA MATAADO NADIE, ADEMAS DE TERRORISTA ES COBARDE, PERO HA COMETIDO DELITOS GRAVISIMOS QUE LE INCAPACITAN PARA LA VIDA PUBLICA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES, en todos los españoles estamos incluidos (obviamente) TODOS los catalanes. ADIOS MASS ADIOS
19 de maig de 2016, 13.35 h



DEBERIAN HABER HECHO EL ACTO EN EL HIPERCOR DE LA MERIDIANA


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
19 de maig de 2016, 12.27 h



A Euskal Herria, si volen que la dreta, el Partit Nacionalista Basc (EAJ) s'apunti a la independència , hauran de fer com a Catalunya amb CiU : lo que més els va convèncer no varen ser paraules ni raonaments, sinó que va ser veure dos milions de manifestants al carrer.



Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
19 de maig de 2016, 12.23 h


Felicito a l'Arnaldo Otegui, que ha demostrat ser un home DE DEBÓ, honest, valent i sacrificat per la seva pàtria QUE NO ÉS ESPANYA SINÓ EUSKAL HERRIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
19 de maig de 2016, 10.23 h



#17 Fer neteja de gent com l'Otegui, dius? Apartar a un excel.lent polític que ha sacrificat tants anys de la seva vida en la lluita per la llibertat d'Euskadi?

Em sembla que no tens ni idea de la bestiesa que has escrit.



Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
19 de maig de 2016, 09.07 h


Arnaldo Otegui ha sigut un home coherent i sacrificat, que ha patit la persecució d'una Espanya intolerant, i ha acceptar passar una colla d'anys a la presó per tal de defensar els seus ideals.

Otegui NO ÉS AUTOR DE CAP DELICTE DE SANG , ben al contrari, ha intentat fer que ETA no practiqui la lluita armada.

Per tot això, em semblen d'una INJUSTÍCIA TOTAL les paraules de Iu Ros i Bufí, de Badalona, al comentari #17. Em fa vergonya pensar que un català pugui dir aquestes coses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
19 de maig de 2016, 08.59 h




#17 No t'han entès, oi Iu Ros? Tu només volies posar la teva excepcional intel.ligència al servei de Catalunya, explicant a TOTS els independentistes quines companyies són bones per a ells i quines són dolentes.


Tu volies "prevenir" a tots els independentistes de què i qui són els "mals amics i males companyies", conscient de que TOTS els independentistes junts no són capaços d'entendre allò que TU sí que saps entendre perfectament, oi?


Bé, Iu Ros, això és molt altruista ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.