directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

La sentència ataca la Llei de consultes i podria tombar la IP pel referèndum d'independència

Els promotors anunciaran dilluns com faran front a la retallada i a un possible recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La filtració de l'esborrany de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha posat de manifest que, tal i com s'esperava, la 'reinterpretació' que el tribunal fa de 27 articles de l'Estatut agreuja significativament la magnitud de la retallada. Les interpretacions del TC espanyol atacarien directament les vegueries, que només serien acceptades com un simple canvi de nom de les províncies, i es tem que podria arribar a eliminar la Llei de consultes i, en conseqüència, aturar el procés de la Iniciativa Popular (IP) per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Davant d'aquest context i tenint en compte que el govern espanyol ja va obrir la porta a dur la Llei al Constitucional, els promotors de la IP estudien accions per driblar aquests nous obstacles. Dilluns anunciaran com evitar el 'bloqueig a què ens vol sotmetre Espanya'.
Segons la interpretació del TC espanyol sobre la Llei de Consultes publicada aquest divendres al diari El Periódico, el tribunal deixa a mans de l'Estat espanyol la competència exclusiva de la convocatòria de referèndums i només es podrien convocar atenent a allò que disposa la llei de referèndums de 1980. Acollir-se a aquesta llei, que sí regula els referèndums d'àmbit municipal, descartaria la possibilitat de poder convocar-ne un a nivell autonòmic.

De fet, el govern espanyol ja ha obert la porta a interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Consultes basant-se justament en l'argument que correspon a l'Estat espanyol la competència exclusiva de la convocatòria de referèndums. En declaracions a directe!cat, Alfons López Tena, ja advertia que si el govern espanyol recorre al TC la llei quedaria automàticament en suspens i s'aturaria la IP.

En aquest sentit també s'ha pronunciat el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ha advertit que la sentència 'forada' el text estatutari i 'pot invalidar' la Iniciativa Popular pel referèndum d'independència. Però és que a més, per Ridao la sentència pot arribar a 'eliminar' del tot la Llei de consultes populars per via de referèndum aprovada pel Parlament.

Aquesta situació dibuixa un nou escenari per al curs de la IP per convocar un referèndum d'independència. És per això que els promotors han anunciat que el proper dilluns explicaran quines accions duran a terme per 'evitar el bloqueig a què ens vol sotmetre Espanya'.

Mentrestant, la IP segueix avançant

Les complicacions, però, no aturen el treball de la comissió promotora per tal que la IP avanci ràpid i amb garanties. És per això que, aquest divendres s'ha complert el següent dels passos que s'havien anunciat. La comissió ha entrat al registre del Parlament unes preguntes dirigides a la Mesa del Parlament, a la Junta Electoral espanyola i a l'Institut d'Estadística de Catalunya perquè aclareixin els drets i deures que tenen els ciutadans per promoure el referèndum d'independència, a través de la llei de consultes populars. La comissió vol així aclarir els aspectes dubtosos sobre els requisits de les persones legitimades per signar, a quina població es refereix el requisit del 3% de signatures i quins són els requisits per poder ser federatari i el tipus de promesa o jurament que han de fer.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
atlasac fletxa Vila-real
5 de juliol de 2010, 11.40 h

Sr. MONTILLA.- Jo amb el seu permís o sense DECIDIRE que el meu VOT sigui per la INDEPENDENCIA, perqué som UNA PART DE LA NACIO una nació que la volen ELIMINAR (avui en dia ja la RECLAMEN els de l´ISLAM i tot) aquests ens deixarien ser lliures o ens obligarien a portar BURCA!! .- SORT QUE CATALUNYA RADIO A DESPERTAT!!!. despertaran els VOTANTS també i ens faran LLIURES? no tardarem a saber-ho


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
CIU=PP fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
4 de juliol de 2010, 13.47 h

#17
Ja em perdonaràs però com no aprenguis a escriure i a plasmar millor en el paper les teves idees, no podem entendre gairebé res del que dius Que consti que no és perquè siguis valencià que a d´altres valencians s´els entén perfectament, és que no t´expresses correctament. Em sap greu i no ho dic amb cap ànim d´ofendre però crec que algú t´ho havia de dir. Em sap greu!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
atlasac fletxa Vila-real
4 de juliol de 2010, 10.43 h

ASTRUCH.--Això sabem que ho faria REAGRUPAMENT (sence mentides) i ningú més per ARA!!.-MATAR ASSASSINAR UNA LLENGUA NO ES TERRORISME?.--Al 7, vols dir que la MAJORIA de ciutadans son o bé TIRANS INVASORS o bé BOTIFLERS? doncs (apaga y vámonos!!)No em negareu que el 15 (per no dir tots vosaltres) mereix un bon aplaudiment?...mea culpa....acàs aquests que ens ofereixen la OPORTUNITAT de traure la rabia del damunt no la mereixen també?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
CIU=PP fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
4 de juliol de 2010, 01.08 h

#15
VICENÇ ESTIC D´ACORD AMB TU PERÒ HE DECIDIT ANAR A LA MANIFESTACIÓ ENCARA QUE PENSO QUE EL QUE HEM DE RECLAMAR ÉS L´ESTAT PROPI I NO CAP ESTATUT. AIXÒ SI PORTARÉ UNA ESTELADA I CRIDARÉ, IN- INDE-INDEPENDÈNCIA FINS QUE NO PUGUI MÉS I TANT DE BO SIGUEM MOLTS QUI HO FEM I HO DIGUEM VEN FORT A VEURE SI ELS POLÍTICS S´ASSABENTEN D´UNA VEGADA DE QUE ÉS EL QUE VOLEM. VISCA CATALUNYA LLIURE !¡*¡!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
3 de juliol de 2010, 21.20 h

Defensar l’estatut és defensar l'esclavitud!
Defensar ser Estat es defensar la llibertat!

Visca la Democràcia!
Visca la Constitució Catalana!
Visca la Llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
3 de juliol de 2010, 20.31 h

Ningú pot tombar cap IP pel referèndum!

El referèndum el tindrem a les properes eleccions. Votem qui ens digui que vol la llibertat i que Catalunya sigui un Estat! Així de senzill!

Visca els partits que volen alliberar-nos del jou!


Adéu Espanya! Hola Europa! :-)

Visca la Democràcia!
Visca la Constitució Catalana!
Visca la Llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
sergi fletxa Sta. Eulàlia
3 de juliol de 2010, 20.04 h

Començo a estar fart dels puristes de la llengua... Fem el país i tindrem una escola millor i cap generació (com la meva, per exemple) que 3es va fer gran amb la seva llengua prohibida i perseguida. Encara gracies que la gent gran que col·laborem i participem activament amb fòrums i llocs d'opinió, siguem capaços d'escriur, ni que sigui amb faltes d'ortografia , en la nostra menyspreada llengua.
Primer el país. La resta ho farem entre tots.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
3 de juliol de 2010, 18.53 h

La desprovincialització del país i la democràcia participativa sentenciades a mort. SOLIDARITAT AMB LES TERRES DE L´EBRE! NO PASSARAN!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
3 de juliol de 2010, 17.14 h

#9 molt senzill:

tombar

1 1 v. tr. [LC] Fer donar mitja volta o part de volta (a alguna cosa). No podem tombar la clau.
1 2 v. tr. [LC] Posar (una cosa) de l’altre costat, fer anar a baix, darrere, a l’esquerra, la part que era dalt, davant, a la dreta. Tombar o girar una truita.
1 3 intr. pron. [LC] Tomba’t de l’altre costat. No em puc tombar: estic travat. Ja el pots cridar: no es tombarà a mirar-te.
2 1 tr. [LC] Fer caure (allò que estava dret). D’una bufetada el va tombar. Arbr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
3 de juliol de 2010, 13.48 h

Només ens queda la declaració unilateral de la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.