directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

[Vídeo] Perviu el franquisme sociològic a Tortosa?

Mantenir un monument com el monòlit franquista de Tortosa a Alemanya, Itàlia o Portugal seria motiu d’escàndol internacional.

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Aquest dissabte se celebrarà una polèmica consulta sobre el destí del monument franquista de Tortosa per decidir si s’ha de mantenir el monòlit franquista per “reinterpretar-lo i contextualitzar-lo” o  bé retirar-lo i museïtzar-lo. Més de vint entitats amb Òmnium i la Comissió de la Dignitat al capdavant ja han expressat que la consulta no és legítima i reclamen al Govern la immediata retirada de tots els símbols feixistes de Catalunya. L'alcalde de la ciutat, el convergent Ferran Bel, ja ha anunciat que votarà per mantenir-lo i ha recordat que els ajuntaments de les últimes quatre dècades  mai no han volgut retirar-lo i que l’any 2007 el govern municipal socialista, amb els vots d’ICV, va declarar el monument com a Bé Cultural d’Interès Local per protegir-lo davant l’aplicació de la llei de memòria històrica que obligava a retirar-lo. La pregunta és:  per què hi ha tanta reticència a retirar el monument franquista? Una explicació podria ser la pervivència d’un franquisme sociològic a Tortosa. 






Comparteix
   


Etiquetes

Hi ha franquisme sociològic a Tortosa?

Ferran Bel ha assegurat en més d’una ocasió que no hi ha una justificació per a l'eliminació d’una figura que mai s'ha percebut com un símbol del franquisme i ha negat també que a Tortosa hi hagi franquisme sociològic, però la seva opinió contrasta els relat de l’activista, pensador i mestre d’escola tortosí, Juli Loras, que en un escrit del 2011 explicava el perquè de la reticència a eliminar el monument franquista.

Segon Loras, la reticència és símptoma del domini d’una oligarquia tortosina adepte al règim franquista i aliada amb el poder eclesiàstic, que va dominar l’economia i la societat tortosina i ebrenca, amb gran duresa i estil feudal, i que l’esperit d’anys dominació d’aquest sector de la societat encara perviu en el monument.  Loras explica en un article d’opinió el sistema de valors i les condicions que imperaven a la Totosa postfranquista, i que pot aportar llum al perquè de la desmemòria que ha fet del monument, per molts, un fet quotidià tolerable i defensable:

“...exerciren amb mà de ferro unes poques famílies tortosines –no més de vuit o deu- que controlaven la vida econòmica –les poques fabriques que hi havia i les terres d’arròs sobretot-, la vida política –els llocs de control de l’ajuntament i els càrrecs principals del Movimiento- i la vida cultural –exercint, junt amb el clero, la censura sobre la, diguem-ne, alta cultura, posseint la premsa local, organitzant al seu gust les festes de la ciutat...impediren durant dècades la instal·lació de qualsevulla empresa que pogués fer-los la competència en la captació de mà d’obra. Ajudades de prestamistes i advocats, arruïnaren molts pagesos i parcers del Delta fent-los préstecs sobre la collita amb condicions lleonines. En comptes de reinvertir els guanys extraordinaris que això els permetia, els posaren en els molts bancs que hi havia per a invertir-los en altres llocs o especular amb ells.” I que “..secundades per elements quasi mafiosos al capdavant de les comunitats de regants, per prestamistes sense escrúpols i per advocats venals, tenen gran part de la culpa de la situació en què es troben les Terres de l’Ebre que tant diuen estimar. I aquestes famílies foren el nucli dur de les forces vives de la Dictadura a la nostra ciutat.”

La retirada del monòlit franquista de Tortosa, una qüestió de país

L’escriptor Mathew Tree assegurava en una entrevista el 2011 que la visió del monument provoca un “xoc moral i estètic” al visitant i que un monument així a Alemanya, Itàlia o Portugal seria “motiu d’escàndol internacional”, Tree explica que altres països europeus com Alemanya, França o Itàlia, que han resolt amb més encert el relatiu a memòria històrica, el monòlit seria dins d’un museu perquè la gent pugues veure les atrocitats de l’època. També assegurava que el monument, per la seva simbologia, afecta la memòria històrica de tota Catalunya i també de l’estat espanyol perquè el franquisme, ja en temps de pau, va assassinar mes de 200.000 persones, pel que el monument es podria considerar un "símbol funerari".

Per altra banda, aquest dijous el president de la Comissió de la Dignitat ha remarcat que aquesta “és una qüestió de país i no un tema local”. “Per tant, la Generalitat s’ha d’implicar directament en això i ha d’ajudar, conduir i prendre la iniciativa perquè aquest i altres monuments estiguin retirats”, ha dit, tot concretant que la seva entitat voldria “que l’any que ve estigués resolta aquesta qüestió” i no quedés cap símbol feixista a Catalunya.


La figura és la principal icona franquista que es manté en peu en territori català

El mastodont de ferro forjat va costar 4,5 milions de pessetes i es va finançar amb subvencions i donatius de la Diputació, ajuntaments i col·lectius particulars, fou inaugurat pel dictador el juny de l’any 1966 . El colossal monument es va construir per commemorar el 25è aniversari de la victòria franquista a la Batalla de l’Ebre, i la conseqüent caiguda definitiva de Catalunya,  i està situat sobre la base de l’antic pont de la Cinta de Tortosa. El 1980 l’Ajuntament de Tortosa va treure  de la piràmide de ferro forjat de 45 metres d’alçada l’anagrama personal de Franco i la frase “Al Caudillo de la Cruzada y de los 25 años de paz”, el 2008 es van retirar les plaques que commemoraven la inauguració, però encara conté molta simbologia franquista i la dedicatòria només parla dels morts franquistes.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
El pobre ignorant Cagarroneses #19 fletxa diu ignorantades a l'altura d'un campanar
27 de maig de 2016, 21.39 h



#19 Com es nota, Cagarritoneses, que NO TENS NI IDEA DE LA HISTÒRIA de la sublevació franquista.


Amb un exèrcit franquista ajudat per Hitler i Mussolini, i un exèrcit fidel al poder legítim republicà que no tenia ni la meitat d'avions que els franquistes, ni la meitat d'armes i de municions, i només l'ajut d'una colla d'intel.lectuals idealistes enquadrats en les Brigades Internacionals, ... encara ens vens tu a exhibir el teu ja tradicional analfabetisme, fent afirmacions que far... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
27 de maig de 2016, 20.47 h

#25 Sr. Albertet,
no puc menys que estar d'acord en lo que ha dit. Lo caciquisme a Tortosa encara està ben viu. Ara ja no són los amos de la terra, són los amos de la faena. Per moltes llicenciatures que tingues per molt que sigue la teua vàlua, això no serveix de res sinò tens una bona llèngua per a llepar el cul i vendre't a tu i a tota la teua família per un plat d'arròs per portar a taula. Així s'asseguren les bosses de vots i així està el panorama A TOTES LES TERRES DE L'EBRE, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
27 de maig de 2016, 20.43 h

#25 Sr. Albertet,
no puc menys que estar d'acord en lo que ha dit. Lo caciquisme a Tortosa encara està ben viu. Ara ja no són los amos de la terra, són los amos de la faena. Per moltes llicenciatures que tingues per molt que sigue la teua vàlua, això no serveix de res sinò tens una bona llèngua per a llepar el cul i vendre't a tu i a tota la teua família per un plat d'arròs per portar a taula. Així s'asseguren les bosses de vots i així està el panorama A TOTES LES TERRES DE L'EBRE, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Albertet fletxa Tortosa
27 de maig de 2016, 19.48 h

Jo estic completament d'acord amb el Juli Loras. Només que es pot anar més lluny: avui en dia, no aixeques cap a Tortosa ni a Amposta si no formes part d'algun grup de pressió o de poder habitualment capitanejat per les restes, encara molt actives, de les famílies que comenta. Ni en gran ni en petit. Qualsevol projecte econòmic ha de rebre el vist-i-plau d'aquestes famílies o dels seus aliats, servents i llepaculs. Qualsevol projecte econòmic ha de passar necessàriament a engreixar els ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
27 de maig de 2016, 19.45 h



#19 Anda, anda, Aragoneses, deja ya de decir estupideces y mentiras de chavalín celoso.


En la batalla del Ebro, a pesar de no tener ni artilleria pesada, ni municiones ni siquiera AGUA para beber, los republicanos, con DECENAS DE MILES DE CATALANES en sus filas, demostraron ser mucho más heroicos que el mariquita de tu abuelo, que se aficionó a que el sargento le diera por culo, y no dejó el vicio hasta que se murió en 1963.

Yo soy un patriota español, que canto el cara al sol mien... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Synera fletxa Barcelona
27 de maig de 2016, 19.45 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
27 de maig de 2016, 17.58 h

#19

ASQUEROSA CERDA NAZI ARAGONESES, CUELGATE DEL MONUMENTO

PERO CON UNA CUERDA AL CUELLO, FRANCO TE LO AGRADECERA Y

NOSOTROS TAMBIEN.


VIVA PEREJIL ESPAÑATAS PALETOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOS


.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
27 de maig de 2016, 17.50 h

#17


COMEME EL RABO NAZI-PEDERASTA ARAGONESES


.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
27 de maig de 2016, 17.47 h

#16


Molt bla bla però això contínua siguent un monument franquista dedicat als assassins que
van assassinar al teu avi.
Ho sento però els vençuts no hi estan representats
Al meu poble hi havia un monument i es deia la "Plaza de los Caidos" i ho varem treure, ningú
volia símbols feixistes dedicats a Franco.
Tens el sindrom d'Stockolm.


.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES, en todos los españoles estamos incluidos (obviamente) TODOS los catalanes. ADIOS MASS ADIOS
27 de maig de 2016, 16.45 h

#11

querida nazi,

la batalla del ebro se produjo alli, y NO los otros lugares que tu indicas, los de Olot, Balaguer,Vich, Berga, etc huyeron como conejos y por tanto no hubo caidos solos HUIDOS Y COBARDES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.