directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 16:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

'Oda Colau', el documental més narcisista

S'estrena a Barcelona 'Alcaldessa' un film que narra el pas de la PAH a les institucions d'Ada Colau

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

CRÒNICA de Gerard Sesé - @gerardsese No tinc present, ara mateix, cap polític en actiu que hagi tingut un documental de 90 minuts dedicat a la seva persona, alabant-lo i tractant-lo com a una estrella, que el mostra com un messies que ha arribat a la terra per a salvar el món però sense deixar de d'ensenyar la seva cara més terrenal i vulnerable, per sentir-hi tendresa i empatia. Accepto que potser la memòria em falla. Heu d'entendre que em costa pensar després d'haver patit una sobredosi d'Ada Colau, però per més que m'hi esforço no ho recordo. Ni l'Artur Mas, que tant se l'ha acusat, sobretot pels 'sí se puede', de megalòman. Tampoc sé si altres polítics d'èpoques passades, que s'havien fer funcionar bé el món de la comunicació, ho havien fet. Ni tan descaradament. Per entendre'ns, aquest documental és un Nodo del segle XXI. Ja podem dir que s'ha estrenat a Barcelona (perquè ja es va fer a Madrid) el documental 'Alcaldessa'.
ada colau, alcaldessa, documental
La projecció del film Alcaldessa


ada colau, alcaldessa, documental
La projecció del film Alcaldessa

Comparteix
   


Etiquetes
El documental es titula 'Alcadessa' però es podria haver titulat 'Oda Colau'. És una oda en tota regla i, tot sigui dit, molt ben feta. Una oda està destinada a lloar un personatge, i aquest documental ho acompleix; i també ha de tenir tres parts: estrofa, antístrofa i conclusió, que també ho acompleix. La narrativa del documental és excel·lent, amb una primera part introductòria on es veu la Colau més activista, una de transició i tots els problemes que això comporta: quan decideix fer el salt a la política i construir una candidatura i, per acabar, un desenllaç amb la victòria de les eleccions.
 
El director de la pel·lícula, Pau Faus, en el circumloqui final després de la projecció, explica que un cop acabades les eleccions van deixar de gravar. I encara sort perquè haurien d'haver gravat moments no tan dolços, ensucrats i idíl·lics com tots els que apareixen al film. Tampoc s'imaginaven que l'estrena del documental es faria pocs dies després de fer oficial el pacte Barcelona en Comú i PSC, ja que durant la cinta també rep Jaume Collboni o en plena crisi pel Banc Expropiat.
 
El film connecta amb l'espectador des del primer moment, amb imatges desoladores de gent expropiada i vulnerable. Amb l'Ada emocionant-se a càmera, plorant amb el nas tapat. Amb un ritme força trepidant que, narrat amb un compte enrere fins a les eleccions, t'atrapa tot i saber-ne el desenllaç.
 
El film té cert morbo quan veiem imatges a les quals no solem tenir accés, com són les prèvies als debats o la construcció d'una campanya. Però la ideologia és tan present en tot el documental que costa desprendre-se'n per acabar de gaudir-ne. És brut que utilitzin unes imatges per fotre-se'n d'Alfred Bosch, per exemple.
 
La gent ho té clar en acabar. A tots a qui he preguntat 'aquest documental podria agradar a algú de CiU?' contesta que no. De fet, un encara va més enllà i em retorna la pregunta: 'i la Cup on és durant tota aquesta narrativa antisistema, antibancs, antipoders fàctics...?'
 
De fet, és evident que el públic que hi havia a la sala no era perfil Cup, la majoria castellanoparlants i, per què no dir-ho, sense la indumentària anticapitalista.
 
per cert, la independència només hi apareix un minut en tot el documental i és quan, un altre cop, Ada Colau es justifica explicant el per què va votar Sí i Sí al referèndum i que sentencia que, segons quines condicions, ara votaria No i No. Vergonyós, també, que no hagin tallat de la seqüència com un membre de la campanya li recomana que quan li treguin la qüestió de la independència als debats ella canviï de tema.

És reprovable l'ús del seu fill Luca al film. És evident que hi havia de sortir, ja que el documental va sobre ella i es vanta de tenir moments íntims de l'Alcaldessa, però no m'he sentit còmode quan, per exemple, el té en braços en un dels monòlegs a càmera, dient que per culpa de la campanya no el veu prou creant una dolça escena que ha fet que tot el públic hagi exclamat un 'ooooh' com qui veu un vídeo de YouTube de gatets.

Un altre fet escandalós és el moment en què Ada Colau es desperta i ha d'anar a votar. I llavors, mentre prepara la bossa diu: 'sobretot, no ens deixéssim el DNI'. Sembla tota una conya ja que ella mateixa es va deixar el DNI per anar a votar a les eleccions espanyoles. O l'equip de muntatge no hi va caure o van intentar fer una autoparòdia sense èxit. 

El productor, Ventura Durall, ha explicat que no pretenien fer un film polític però sí que transcendís del tema local a l'internacional. Dubto que ho hagin aconseguit. Sí que és cert que s'hauria de provar, de projectar el documental a Nova York o Munic o Zuric o Estocolm o Tòquio o Sidney... el que està clar és que ahir el públic estava entregat. De fet, la dona que tenia al costat ho vivia amb tanta passió que feia comentaris en veu alta com si estigués veient la final del seu equip de futbol cosa que em va incomodar bastant.

En acabar, grans aplaudiments. Adrià Alemany, present a l'acte, refusa parlar perquè "avui està de relax" hi ha qui marxa ràpidament i qui es queda a les preguntes al torn obert. Totes en castellà, per cert. Jo marxo cap a casa que encara haig d'escriure la crònica que es publicarà d'aquí a poques hores...




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Marc fletxa Barcelona
29 de maig de 2016, 04.01 h

Hi torno, que m'heu borrat el comentari. Ho faré més ràpid aquest cop. Ada Colau es va deixar el dni a casa a les eleccions del 20D (estatals) i les eleccions municipals van ser 7 mesos abans. La propera vegada que volgueu inventar teories extranyes com a mínim informeu-vos abans. Salut!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
AliBay fletxa Cornellà
28 de maig de 2016, 17.35 h

Home, a mi sí que em vénen al cap d'altres pel·lícules dedicades a polítics: "Franco, ese hombre" o "El tromf de la voluntat".


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
AliBay fletxa Cornellà
28 de maig de 2016, 17.35 h

Home, a mi sí que em vénen al cap d'altres pel·lícules dedicades a polítics: "Franco, ese hombre" o "El tromf de la voluntat".


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
P fletxa girona
28 de maig de 2016, 01.12 h

La fabula que t'has muntat al voltant de la frase del DNI em té del tot garratibat. Company tens una imaginació desbordant. Et vull fer una pregunta (tot i que dubto molt que siguis sincer) Et vas emocionar en algun moment veient el film?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Nuria fletxa Barcelona
27 de maig de 2016, 15.25 h

No penso anar a veure-la, com si no en tinguessim prou amb les seves "xorrades". Perqué ja no existeix e NODO si no allà estaria al costat del dictador i tan "cufoia". Li encantaria ser la Generalissima.

VISCA LA REPUBLICA CATALANA (si pot ser sense Colau per favorrrrr)

Núria


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
27 de maig de 2016, 10.52 h

QUE NO TE PEDRINS LA COLAU, SOC, LA MILLOR, SOC LA MILLOR, QUINA COMÈDIA, PERÒ ELS SEUS A DIR EL SEU DISCURS, ELLS, I ELLES, VEINS I VEÏNES, AIXÒ SI LLENGUATGE PROGRE DE FA QUARANTA ANYS, I AIXÍ ESTEM, UNS IMPRESENTABLES AL PODER, UNS IGNORANTS ESTOFATS AL PODER. POBRA BARCELONA......................


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Gentil fletxa Osona
27 de maig de 2016, 10.49 h

o digeu res de a Colau que encara en tindreu la culpa voaltr4es, olau to hofa bé, la culpa és del atres,. FA PENA QUE AQUESTACOLAUI EL SEUS ES PENSEN QUE LES PERSONES SOM TONTE I NO VEIEM EL QUE FA. AVUI A TV3 EN PIXARELO HA DEMOSTRAT QUE ÉS UN POBRE HOME, O IGU QUE COLAU HA LLOGAT A DIT, HA PAGAT A QUI HA VOLGUT I COM HA VOLGUT I ES QUEIXA QUE TRIAS NO VA FER PUBLIC EL PAGAMENT ELS OCUPES, PERÒ QUÈ OL DIR EN PIXARELO FER PUBLIC, I LA COLAU NOMES FA PUBLIC EL SEUU EGO, J0, JO, JO,. POBRS B... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Catalana fletxa Barcelona
27 de maig de 2016, 10.12 h

Que vagi amb compte, la santa colau, amb l'ego. Aquesta egolatria és la que uneix a tots els dictadors i, en aquest cas, pot deixar-la a l'alçada del narcisisme del paquito chocolatero.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Catalana fletxa Barcelona
27 de maig de 2016, 10.09 h

#4
No tan palurdos como los de las regiones del chorizo.

Borrico!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
27 de maig de 2016, 09.33 h

Vaya circo q hay montado en la región de la butifarra !!!
Una alcaldesa perroflauta q decía q iba contra la casta y coloca a familiares y amigos con sueldos de escándalo , la ciudad tomada por morralla de toda clase mientras el aalcalde anterior les paga un alquiler
Mientras, la deuda catalana es calificada por Moodys al nivel de Bangla Desh ...
La región de la butifarra es el hazmerreír , sois tan paletos como patéticos


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.