directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Com ho pot haver fet tan malament l'independentisme català?

Crònica d'un acte d'En Comú Podem, carregat d'independentistes

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Gerard Sesé - @gerardsese .- El dimecres passat, Xavier Domènech jugava a casa. Aquest era l'eslògan d'un acte de campanya a la seva ciutat: Sabadell i hi vaig treure el cap. L'acte no va ser multitudinari però feia força goig, amb unes 200 cadires repartides de manera estratègica per ocupar bona part de la plaça i amb molta presència de càmeres i periodistes. La meva idea era clara: volia preguntar al votant de Podemos què opinava sobre que el referèndum ja no és una línia vermella per a negociar amb el PSOE. El resultat és una amalgama d'opinions, un aiguabarreig de propostes, i una manca d'informació general. Encara estic esparverat.
Després de parlar amb desenes de simpatitzants de Podemos, em vaig posar les mans al cap: com ho pot haver fet tan malament l'independentisme català? Com pot ser que moltes de les persones amb qui vaig parlar diguin que votarien sí a la independència en un referèndum? Com pot ser que hi hagi gent que m'expliqui que abans votava a CDC o ERC i ara votaran a Pablo Iglesias, un partit que diu ser la garantia de la unitat d'Espanya?
 
Anem a pams. Intentaré definir els diferents perfils que em vaig trobar:
 
1- Ni referèndum ni independència
 
N'hi havia però pocs. Votants de Podemos que el tema nacional no els importava gens. Fins i tot, una persona que es definia com a 'comunista convençut', em preguntava, en castellà, que no sabia de què quan li feia referència al referèndum. Aquest perfil espanyolista i recalcitrantment comunista, d'un tarannà al més pur estil de la vella Izquierda Unida, suposo que seria molt més nombrós a altres ciutats com Hospitalet o Badalona que no pas a Sabadell, com vaig comprovar.
 
2- Sí al referèndum però no a la independència
 
Aquest segon bloc de gent,  que també n'eren gaires, és el que defensaria la posició que ha pres Xavier Domènech públicament: defensar poder fer un referèndum per després votar que no a la independència. Realment, aquesta, no era una opció majoritària. I, cal remarcar, que qui es trobava en aquest grup tenia clar que el referèndum no era una línia vermella i preferien pactar amb el PSOE.
 
3- Sí al referèndum i sí a la independència
 
Sorprenentment, aquest perfil de votant és el que més em vaig trobar. Independentistes que ja no creuen en els partits independentistes. Gent d'edats ben diverses que asseguraven que en un referèndum d'independència votarien que sí a la plena sobirania catalana. Els motius del sí podien variar, des de la consciència nacional o a simplement per fugir de 4 anys més del PP a Espanya. Però curiosament coincidien tots en creuer que Podemos aconseguirà dur a terme la consulta de manera pactada amb l'Estat. I no eren pocs els que ho creien. Com pot ser que l'independentisme no els hagi fet entendre que és una nova estratègia espanyola? El més greu de tot és que, a més, aquest grup de gent també renunciaria al referèndum per tal de fer un govern d'esquerres a Espanya. Algú ho entén?

Falta d'informació, argumentació pobra i manca de pòsit intel·lectual
 
Ja espero comentaris i tuits amb insults cap a la meva persona però no descobriré res que no sigui conegut ja. Diferents estudis han afirmat que és directament proporcional la relació entre ser independentista tenir estudis superiors. De fet, aquells que tenen estudis baixos només compten amb un 15% d'independentistes mentre que d'entre aquells que tenen estudis superiors més del 60% es declara independentista. La veritat, és que aquells que intentaven justificar el seu vot a Podemos, demostraven una manca de coneixement, unes argumentacions pobres, mancades de pòsit i sovint dubitatives i insegures. És cridaner, també, que molta gent no volgués parlar amb mi.
 
La germana de Domènech aposta per dinamitar el referèndum

Una de les persones que em vaig trobar va ser la germana de Xavier Domènech que amablement va respondre a les meves preguntes. Primer de tot em va explicar que Domènech ara se sent més segur i porta millor la campanya. El fet de repetir els comicis ha estat una avantatge per a ell. A la pregunta de què votaria en un referèndum no va voler mullar-se tot i deixar entreveure que podria votar que sí. Això sí, com ja he dit abans, malgrat deixar entreveure que és independentista, preferiria un govern d'esquerres espanyol a Madrid i dinamitar el referèndum en pro de l'acord amb els socialistes.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Anonymous fletxa Palma
16 de juny de 2016, 23.08 h

Hi ha un defecte sobre qualsevol enquesta sobre el independentisme.

Se ha de demanar o preguntar primer, si votà el 9N (2015).

Entre PP, PSOE, Podemos i Ciudadanos no trobaràs gaire independentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.