directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 11:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El referèndum deixa mut Domènech

El cap de llista d’En Comú Podem no contesta la pregunta clau de Rufián, Homs i també de l'espectador

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

El debat que han celebrat els sis principals candidats catalans al 26-J a TV3 i Catalunya Ràdio ha tingut en la relació entre Espanya i Catalunya un dels seus punts més àlgids. Després que el referèndum que En Comú Podem i Units Podem proposen al seu programa hagi estat posat en qüestió en aquesta campanya, el cap de llista, Xavier Domènech s’ha quedat mut i no ha contestat la gran pregunta de la nit.


Comparteix
   


Etiquetes

Els candidats d’ERC i CDC, Gabriel Rufián i Francesc Homs, han replicat amb desconfiança i escepticisme la no contestació de Domènech 

La darrera part del debat era la dedicada a les relacions entre Catalunya i Espanya i al model d’estat que ofereix cada formació. Però tot i ser la darrera és la que més discussions ha causat. De fet, el primer en notar-ho ha estat Xavier Domènech. El candidat d’En Comú Podem ha vist com des d’ERC, CDC i el PPC l’interpel·laven d’immediat posant en dubte que pogués portar a terme el referèndum que proposen. Fins i tot Homs ha retret que Pablo Iglesias, presidenciable d’Units Podem, dubtés en el debat a quatre dels candidats per Madrid sobre si era o no una línia vermella en la negociació posterior al 26-J. “El que va dir Pablo Iglesias és el que diem sempre, que el nostre govern farà possible el referèndum però no ho construirem des de cultura de la imposició, sinó perquè podrem governar”, ha sentenciat Domènech, refermant així el compromís de la seva formació amb la consulta sobre la independència de Catalunya.
 
Des d’ERC, Rufién ho posava en dubte preguntant a Domènech “com s’ho farà per canviar el Tribunal Constitucional, el PP i el PSOE de Susana Díaz i de Rodríguez Ibarra”, apel·lant així a la possibilitat que la resta de formacions o la via judicial impedeixin la voluntat del referèndum. En la mateixa línia s’ha expressat Homs, que ha dit que la proposta d’En Comú Podem és “lloable” però “políticament no és viable”. “És una mena de Chacón 2”, li ha arribat a dir a Domènech intentant comparar la seva posició amb la dels socialistes de fa uns anys.
 
Des de la via més constitucionalista, PPC, PSC i C’s s’oposaven al referèndum i qualificaven de “mort” el procés independentista. Meritxell Batet ha insistit que la seva proposta de “reforma federal de la Constitució” és “l’única solució viable jurídicament i desitjable socialment” que pot posar remei a l’encaix entre Catalunya i Espanya, repetint així la consigna diària que ve reiterant durant tota la campanya.
 
Aquí ha rebut el suport de Girauta, que també ha apostat per una reforma “de caire federal” de la Constitució “per garantir la unitat i la igualtat dels espanyols”. El candidat de C’s, a més, ha estat el més contundent en assegurar que aquesta és la via a seguir perquè “el full de ruta independentista s’ha demostrat que era una enganyifa”. “M’és igual. Jo no sóc d’eixe mon, que diria Raimon”, ha dit per tancar el tema.
 
Per la seva part, Fernández Díaz ha volgut marcar distàncies obrint-se a reformar la Constitució però amb limitacions. “Reformar-la pensant que podem acontentar als independentistes és no saber què volen els independentistes”, ha sentenciat.
 
Economia per obrir el debat
 
En la part econòmica del debat, tots els partits han carregat contra les polítiques del PP i de Fernández Díaz, qui, per contra, ha defensat que fa quatre anys s'havien perdut en la darrera legislatura socialista 3,5 milions de llocs de treball i ara s'ha deixat endarrere la recessió i hi ha hagut 33 mesos de creació d'ocupació. Unes paraules que han aixecat les crítiques de la resta de partits. Entre aquestes, Batet ha remarcat que el PP té "un plantejament conservador i de dretes" i només els interessa créixer econòmicament i als socialistes els preocupa que hi ha més desigualtat i precarietat. Mentre, Homs ha preferit centrar les seves crítiques en PP, PSC, Ciutadans i En Comú Podem "manifestant que a Catalunya com a conseqüència del seu vot conjunt contra la tramitació dels pressupostos es perden 1.000 milions que serviran per eixugar dèficit. No es van atrevir i són culpables al costat de la CUP".
 
Picabaralla entre Homs i Domènech
 
En un moment del debat en aquest bloc, s'ha produït una picabaralla entre Homs i Domènech. El cap de llista d'En Comú Podem ha assegurat que el model del seu partit "no és el de Grècia", ja que a Grècia s'aplica el model de la Troica que "es va imposar al poble grec". "I no vau presentar Siritza com un referent?", li ha preguntat Homs.
 
Domènech ha apuntat que "té un punt de crueltat enorme que els que han postulat l'austeritat a Europa ara diguin" que aquest és el model que defensen ells. Homs ha replicat que Podem i En Comú Podem apostava per Siritza i la seva solució, "i en què ha quedat?" Al temps que ha assenyalat que es demostra que les propostes de Podem "no tenen cap recorregut". "Defensen un model comunista que ha fracassat a molts països Europa", ha afegit Homs. El cap de llista d'En Comú Podem ha volgut posar de manifest que CDC representa les polítiques de la Troica amb el PP. En aquest context, Domènech ha criticat també CDC per defensar un model que ha fracassat.
 
Rufián i Homs
 
A l'inici del debat, en el moment en què s'han produït les preguntes que es fan entre els candidats, Rufián ha estat preguntat per si se sentia pròxim a la CUP. Ha respost que se sent pròxim "a tothom que estigui al procés i vulgui culminar les majories parlamentàries i la República catalana". Ha replicat Homs, que és qui ha fet la pregunta, que això "va de guanyar un país i no de guanyar-nos entre nosaltres". Homs ha contestat que en això hi està d'acord i per això hauria repetit la fórmula de Junts per Sí a Madrid. El candidat d'ERC ha dit que Junts pel Sí "va ser una gran coalició que va guanyar com mai i ara s'està en un altre escenari".
 
Independència judicial?
 
La corrupció i la independència de la justícia vers la política han centrat el segon bloc del debat de TV3, el de la regeneració democràtica. Tots els caps de llista s'han mostrat contundents contra les pràctiques corruptes i han plantejat mesures per combatre-la. Jorge Fernández ha estat el blanc de les crítiques de Domènech, que li ha recordat els múltiples casos de corrupció en què està implicat el seu partit. "Per iniciar una nova etapa, hem de fer fora el PP del poder. Un partit que està tot ell imputat és impossible que faci qualsevol tipus de regeneració", ha assenyalat.
 
El candidat del PPC ha reconegut que hi ha persones corrompudes a tots els partits –especialment en aquells que han governat- i ha manifestat sentir "repugnància" per la corrupció, però ha negat que els mecanismes per combatre-la no estiguin funcionant. Una opinió que no ha compartit Juan Carlos Girauta. El candidat de C's ha criticat les retallades en l'Agència Tributària i ha qüestionat la independència dels tribunals que són nomenats pels partits polítics.
 
La principal picabaralla ha arribat quan el cap de llista de CDC ha qüestionat també la independència de tribunal, com el Suprem. Francesc Homs ha recordat la seva imputació pel cas del 9-N i com la fiscalia general de l'Estat va decidir presentar querella, tot i que els fiscals catalans no veien indicis de delicte. "Jo m'estimaria més no estar aforat. Perquè si a mi m'ha de jutjat el Tribunal Suprem ho tinc molt complicat", ha indicat. "Seria més independent el TSJC que el Suprem perquè els seus membres els designa el Parlament?", li ha preguntat Fernández Díaz. "S'està ficant vostè en un petit problema", ha afegit. Un comentari que no ha agradat Homs. "M'amenaça?", li ha preguntat tot just abans d'insistir que preferiria ser jutjat per un tribunal de primera instància.

 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
a mi m´agrada la gasolina fletxa done´m mes gasolina
21 de juny de 2016, 00.03 h

#21 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
20 de juny de 2016, 22.10 h

#20

Querido maricon de mierda NAZI,

1.- YO NO ME ALEGRE DE LA MUERTE DE ESA SEPARATISTA. ME BURLABA DE COMPAÑEROS TUYOS QUE VEIAN LA MANO DEL CNI TRAS EL CICLISTA ASESINO

2.- SI VAS A UN JUZGADO Y PONES LA DENUNCIA: EL JUEZ PEDIRA AL WEBMASTER DEL DIRETE MI IP Y PODRAN ENCONTRARME ; siempre que no este usando un servidor proxy o una VPN,etc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
JOSEP DE BNA. fletxa Barcelona
20 de juny de 2016, 21.24 h

#19 Veo que sigues siendo el mismo bocazas cobarde de siempre. Te he dicho mil veces que me escribas en un artículo de estos que solo dices tonterias e incongruencias patéticas, tu DNI y nombre y procedo hacerlo. Lo que escribiste alegrándote de la muerte por accidente de la señora Muriel es vergonzoso y triste, punible penalmente.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
20 de juny de 2016, 20.49 h

#18


Querido NAZI

Sigo a la espera de que te gastes tu considerable patrimonio (HUAH HUAH) en perseguirme judicialmente.

Date prisa , maricon de mierda, que ya no soy joven.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
JOSEP DE BNA. fletxa Barcelona
20 de juny de 2016, 20.38 h

#6 Por tu artículo se nota que eres una persona joven de los que no tienen ni idea de lo que es la política. Vosotros solo valorais que si han pactado con tal o cual, criticando el hecho pero no considerais el fin. CDC pactó en su dia con el PSOE y PP, pero estos pactos no fueron gratuitos sino a cambio de algunas concesiones que no se hubieran logrado sin los pactos. ERC pactó con el PSC (sr. Montilla) para que hubiera un cambio en la política, pero esto no significa que uno de los parti... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Nina fletxa s.andreu
20 de juny de 2016, 17.08 h

Però també amb el PP, PSOE, PODEMOS i C´s. Quan és l´hora de dir les veritats sense embuts, tots empassen i miren de desviar l´atenció cap a una altra cosa. Totes les dretes gasten populismes exacerbats i contrastats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Nina fletxa s.andreu
20 de juny de 2016, 17.05 h

ÉS EL QUE PASSA QUAN NOMÉS GASTES POPULISME I MENTIDES PIADOSES, QUE QUAN T´HAS D´ENFRONTAR AMB LA CRUA REALITAT NO SAPS QUE DIR. ÉS EL QUE LI PASSÀ AL DOMÈNECH.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
20 de juny de 2016, 16.14 h



#14 Asina me gusta, chabala conberchenta, QUE ATAQUES TU A ESOS GUARROS ANTIESPAÑOLOES QUE SE QUIEREN INDEPENDISAR !!!!


Suerte tenemos los ESPAÑOLES DE VERDÁ, de los fieles patriotas españoles de CONVERCHENSIA , que atacais a los guarros siparatistas de ESQUERRA REPUBLICANA, que son unos guarros antiespañoles.

Si no encuentra tu nobio en Cataluña, bente pa Castiya que viendo lo muy patriota española que tu ere, te binmos a encontras nobio en cuatro dia !!!!!

VIVA ESPAÑA, CABRO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
20 de juny de 2016, 15.28 h

#10 CARAI, dona moño d'erc-montilla si que trebalalva per catalaunya i el congo belga.
Votar Rufian es votar COLAU i tothom ho sap menys aquest pobre noi de missa i ercolaus, bosch i altres espanyolistes per la croqueta.
Mario, España i Colau son el mateix i el Bosch-Junqueres fent de gossets seus


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Synera fletxa Barcelona
20 de juny de 2016, 12.33 h

#4 Posar UN MINISTRE CATALÀ (només un) quan toca el relleu dels dos partits dinàstics que es parteixen les prebendes d'un Estat corrupte i moribund que han arruinat del tot.

Hi quelcom més, hm?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.