directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 02:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Fins i tot el TC reconeix els incompliments reiterats dels governs del PP i PSOE amb Catalunya

Reitera que el govern espanyol ha de traspassar a la Generalitat la gestió de les beques universitàries

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- Una sentència del Tribunal Constitucional (TC) ha tornat a donar la raó a la Generalitat sobre al traspàs de la gestió del fons de beques i ajuts a l’estudi, després de l'incompliment "reiterat" del govern espanyol d'una primera sentència del TC l'any 2001. La nova sentència resol a favor de la Generalitat el recurs presentat contra un Reial Decret del 2007 i la seva modificació del 2013 sobre la distribució de la quantia variable i, a més, recorda que l'estat encara no ha traspassat la competència com demanava la sentència del 2001 sobre el decret del 1983.

Comparteix
   


Etiquetes
En una sentència del maig amb un vot particular en contra i feta pública aquest dilluns pel Govern, el TC estableix que la distribució de la quantia variable, no la seva regulació, és una tasca de gestió que correspon al Govern, tasca que es realitza des de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha explicat aquest dilluns que “aquest canvi impacta positivament en la gestió que porta a terme l’AGAUR” ja que actualment el càlcul centralitzat d’aquest quantia, que realitza el Ministeri d’Educació, "interfereix al mig del procés de gestió i impossibilita la gestió descentralitzada que recull el conveni que anualment subscriu el Govern amb l’Estat”.
 
La sentència, però, també adverteix a l’Estat que la fórmula dels convenis de col·laboració anuals no és correcta ja que es tracta d’una fórmula provisional, a l’espera de fer efectiva la transferència de la competència. Concretament, el text del tribunal subratlla que “donat el temps transcorregut, el manteniment d’aquest règim transitori i excepcional, derivat del retard en l’assumpció per les Comunitats Autònomes de la major part de la gestió del sistema de beques i ajuts a l’estudi, és difícilment conciliable amb les exigències d’un estat descentralitzat”.
 
La distribució de la quantia variable de les beques i ajuts a l’estudi en mans de l’AGAUR es traduiria en què els estudiants tindrien l’ingrés de la beca en el moment de la comunicació de la seva resolució ja que l’AGAUR no estaria pendent de la transferència de crèdit per part del ministeri.
 
El secretari d’Universitats i Recerca ha advertit que, malgrat aquesta nova sentència favorable, el càlcul centralitzat que realitza el ministeri, en base a una dades que únicament estan en mans de l’Estat, “dificulta fer aquest traspàs efectiu a partir del pròxim curs”.
 
150 milions d’euros extres
 
Més enllà d’això, Navarro ha tornat a recordar que la transferència completa i, per tant, la gestió del fons estatal, “suposaria uns 150 milions d’euros que permetrien ampliar el sistema de tarifació social i, per tant, beneficiar a un major nombre d’estudiants; així com implementar noves modalitats d’ajuts que incrementin l’equitat com les beques salari”.
 
El Govern treballa en l’elaboració d’un Pla Integral de Beques i, prèviament a la seva implantació, ha encarregat a un grup d’experts la redacció d’un informe que analitzarà el finançament de les universitats públiques, els preus públics i taxes, i l’eficàcia del sistema d’ajuts. L’informe, que es realitza d’acord a les demandes del Parlament de Catalunya, significarà “disposar d’un diagnòstic sòlid i científic per ajudar a definir les estratègies de futur”, a més de permetre una actualització del model de finançament de les universitats “orientat a la millora de la qualitat”.
 
El futur Pla Integral de Beques suposarà una millora en l’eficiència de l’actual sistema de tarifació social que ha permès que el 40% dels universitaris catalans estudiï amb algun tipus de beca o ajut. Un percentatge que el secretari ha recordat que “mai abans tants estudiants s’havien beneficiat d’algun tipus de beca o ajut”. També ha destacat que gràcies a aquest sistema “ningú ha quedat fora de la universitat per motius econòmics”.
 
D’acord amb el sistema de tarifació social, els estudiants paguen en funció de la renda. Així el cost total dels estudis que assumeixen els universitaris se situa entre la gratuïtat i un màxim del 25%. A més, el sistema de tarifació social ha rescatat a 6.500 estudiants de rendes més baixes que havien quedat fora dels ajuts del ministeri per l’enduriment dels criteris acadèmics.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Synera fletxa Barcelona
21 de juny de 2016, 13.01 h

EL GRAN MENÚ DE L'ÚLTIM SOPAR AMB ESPANYA ESTÀ PREPARAT

SÍ, ÉS AQUELL EN EL QUAL PENSEU

L'ALT DICTAMEN

SOLAMENT L'ALT DICTAMEN

I RES MÉS QUE L'ALT DICTAMEN

A KOSOVO ENCARA BABEIGEN: Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
21 de juny de 2016, 09.22 h



Ribera, ETS UN CÍNIC !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
21 de juny de 2016, 08.23 h



Serveix d'alguna cosa que el tribunal dels xoriços reconeixi que ens roben als
catalans i no ens paguen ?
Els 16.000.000M que ens roben cada any també els reconeixara ?


.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
21 de juny de 2016, 05.38 h


LA LEGÍTIMA DUI QUE RECOLZARAN ELS USA:

El Congrés USA i l'Alt Dictamen del TIJ

En la compareixença al congrés, Williams va assegurar que si Catalunya proclamava la independència cercaria ‘el reconeixement internacional d’acord amb la voluntat del seu poble i no pas d’acord amb les disposicions de la constitució espanyola’. Invocà tot seguit la sentència de la Cort Internacional sobre Kossove de 2010 i recordà que no hi havia cap precepte de la llei internacional que pogués... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
20 de juny de 2016, 23.22 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS NO POT ESTAR PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ NI DE LA RESTA D’ESPANYOLS:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON IL.LEGALS EN UN ESTAT DEMOCRÀTIC

- Declarem que existeixen normes en el dret internacional que prohibeix les declaracions unilaterals d’independència en un país democràtic
- Declarem que quan hi ha una co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
20 de juny de 2016, 23.05 h

ARA QUE VENEN ELECCIONS TOCAVA UNA DE CAL?

FACIN EL QUE FACIN, DIGUIN EL QUE DIGUIN AQUESTS "NO JUTJES" POLITITZATS, NO RECUPERARAN FACILMENT LA LEGITIMITAT I L'AUTORITAT PERDUDES.

EL TC ÉS ANTI CAT AMB BEQUES I SENSE.

PASIU BÉ SNYORS DEL BUNKER


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.