directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 14:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Catalunya homenatja els seus voluntaris de la Primera Guerra Mundial al marge d'Espanya

Romeva commemora amb la senyera el centenari de la batalla de la Somme, tot i el conflicte diplomàtic que ha estat a punt de deixar la Generalitat sense poder-hi participar

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

ACN.- Catalunya homenatja aquest dilluns els seus voluntaris que van lluitar a la Legió Estrangera francesa en la Primera Guerra Mundial. I finalment ho fa al marge del govern espanyol, després d'un conflicte diplomàtic que ha estat a punt de deixar la Generalitat sense poder participar en la commemoració del centenari de la batalla de la Somme. El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, farà una ofrena floral amb la senyera en l'acte d'homenatge a Belloy-en-Santerre (Nord-Pas-de-Calais-Picardia, França), tot i que inicialment les autoritats franceses pretenien que es limités a formar part de la delegació espanyola.
La "gran majoria" del miler llarg de voluntaris catalans eren "independentistes" que combatien amb l'estelada i per això el Govern s'ha negat a homenatjar-los amb la bandera espanyola, tot i la pressió de les autoritats franceses. Els catalans del primer regiment de marxa de la Legió Estrangera, com "els voluntaris txecs, eslovacs i dels Balcans", "aspiraven a la independència dels seus països si finalment l'Imperi Austrohongarès i Alemanya eren derrotades", recorden des d'Exteriors. "Els grups catalanistes més radicals", com Unió Catalanista i Esquerra Catalanista, "consideraren que el catalanisme havia de tenir política exterior pròpia per assolir una projecció internacional i per això van organitzar i donar suport als voluntaris catalans que lluitaven sota bandera francesa", insisteixen.
 
La batalla de Belloy-en-Santerre, el 4 de juliol del 1916, va ser una carnisseria: en un sol dia hi van morir 900 combatents de la Legió Estrangera. 50 eren catalans, liderats per Camil Campanyà. Després de la guerra, la Mancomunitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona van finançar íntegrament la reconstrucció del poble, que va quedar literalment arrasat. Per això, des de llavors els principals carrers porten el nom de Rue de la Catalogne i Rue de Barcelone. I a la façana de l'ajuntament, pagat pels catalans, com l'església o el monument als caiguts, hi ha una placa en honor a Campanyà.
 
Els organitzadors de la commemoració del centenari van convidar la delegació de la Generalitat a París a participar-hi, de la mateixa forma que es van posar en contacte amb les ambaixades dels EUA, Txèquia (que no era un estat independent el 1916) o Alemanya perquè també homenatgessin els seus morts. Però quan l'acte ja estava pràcticament tancat a nivell local, les autoritats franceses també van instar l'ambaixada espanyola a participar-hi i van demanar a la Generalitat que s'unís a la seva delegació. El Govern s'hi va negar rotundament i, finalment, la pressió dels alcaldes de la zona ha permès que aquest dilluns Catalunya pugui homenatjar els seus voluntaris al marge d'Espanya.
 
Romeva participa en l'acte acompanyat del delegat de la Generalitat a França i Suïssa, Martí Anglada. La cerimònia inclou un concert de l'Orquestra Barroca de Barcelona i la lectura de poemes de Campanyà. Per part de França, participaran en la commemoració la sots-prefecta de Perónne, Odile Bureau; el president de la Mancomunitat de l’Alta Picardia, Philippe Cheval, i els seus vicepresidents, Robert Billoret i Bruno Etévé; l’alcalde de Belloy-en-Santerre , Bernard Lictevout; el president de l'entitat Souvenir Français, Marcel Queyrat, i un oficial representant de la Legió. També hi assistiran consellers i militars txecs, alemanys i dels EUA.
 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Synera fletxa Barcelona
5 de juliol de 2016, 13.12 h

DICTAMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010


- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
5 de juliol de 2016, 11.06 h

L'OPOSICIÓ DEL CONSELLER RAÜL ROMEVA I TOT EL GOVERN, DE NO PRESENTAR-SE AMB LA REPRESENTACIÓ ESPANYOLA HA ESTAT UN ÈXIT, I EL RETORN , DE VERITATS AMAGADES PELS PODERS FÀCTICS MÉS NEGRES D'IMPLICIT CARÀCTER COLONIALISTA , QUE JA DENUNCIAVA EL SEU INTEL·LECTUAL VALLE INCLAN.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
albert fletxa hospitalet
4 de juliol de 2016, 17.25 h

Apreciado victimadenazis#1:

Tu sueldo ciudadanos de troleador/opinador barato ha de ser bajo y le pones escaso interés. Se puede ser vago, pero dedicarse a prostituir ideales por cuatro porros te hace muy miserable. Mas miserable que los que te pagan a escondidas.Por cierto, apuesto a que ni siquiera lo declaras . Seria un reproche si fueras patriota de algo pero eres basura de mucho.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
4 de juliol de 2016, 15.21 h

#1 fill de puta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
4 de juliol de 2016, 15.20 h

#1 fill de puta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
sing a song fletxa singapur
4 de juliol de 2016, 15.05 h

#1 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
4 de juliol de 2016, 13.41 h

QUERIDOS NAZIS,

UN GURU DE LA POLITICA YA PREDIJO " se comeran los unos a los otros".

Un sindicato de los Mossos acusa al Cesicat de estar detrás del ataque informático a su web
Un técnico del centro catalán de seguridad admite ante el juez que solo dio la alerta cuando ya era tarde

La intrusión dejó al descubierto datos personales de cientos de policías afiliados a la entidad sindical
http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/ciberataque-spc-cesicat-hackers-sindicato-mossos-522... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.