directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El semen de mala qualitat dels tarragonins anirà a judici

L'Audiència ordena reobrir el cas que relaciona la indústria química amb la mala qualitat del semen dels tarragonins

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Tarragona .- L'Audiència de Tarragona ha revocat l'arxiu del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona sobre el cas que relaciona la indústria química amb la mala qualitat del semen dels tarragonins. El tribunal ha acceptat el recurs d'apel·lació del Ministeri Fiscal i ha ordenat reobrir la causa per practicar diligències pendents que permetin establir la relació d'empreses que poden emetre productes químics atribuïbles a la infertilitat. Segons la interlocutòria de la secció segona de l'Audiència, s'ha d'oficiar a la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat perquè informi de quines empreses de la zona, del llistat de 180 que va establir la Guàrdia Civil, poden produir major volum de "distribuïdors endocrins". El jutjat d'instrucció va arxivar la causa perquè no sabia a qui atribuir-ne l'autoria del possible delicte.
got de llet, tarragona
Un got de llet amb la bandera de Tarragona

Comparteix
   


Etiquetes
L'Audiència reconeix que malgrat la "dificultat" i "complexitat" per determinar els presumptes responsables dels fets, no hi ha motiu per arxivar anticipadament el procés perquè encara hi ha diligències sol·licitades per les parts, en aquest cas el Ministeri Fiscal. El recurs del fiscal de Medi Ambient argumentava que encara hi havia línies d'investigació no explorades pel jutge instructor que podrien determinar la participació d'empreses i persones en els fets que s'investiguen. 
 
En aquest sentit, considera pertinent demanar a la secretari de Medi Ambient de la Generalitat que informi de quines empreses poden produir major volum de "distribuïdors endocrins" i si podrien produir-los aquelles classificades com de caràcter "no especial" o "NE". L'Audiència creu que aquestes diligències permetrien aportar "dades rellevants" per determinar quines són les empreses que els emeten en major quantitat.
 
El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona va admetre l'existència de delicte però el 21 de setembre de 2015 va arxivar el cas, per tercera vegada, per la dificultat d'atribuir els fets a alguna empresa o persona. L'Audiència revoca ara aquest arxiu estimant el recurs d'apel·lació del Ministeri Fiscal i ordena noves diligències per esclarir els fets "complexos i difícils", sobretot, alhora de determinar possibles responsables dels mateixos i establir el grau de participació.
 
Els motius de l'arxiu
 
El cas té el seu origen en una denúncia presentada per l'entitat ecologista l'Escurçó l'any 2010, que es basava en un informe elaborat l'any 2002 per l'Institut Marquès de Ginecologia i Obstetrícia. Després d'haver analitzat els informes presentats, el magistrat va acordar de nou l'arxivament de les diligències perquè no va poder identificar els responsables dels fets. La Guàrdia Civil va elaborar un llistat amb més de 180 empreses de la demarcació que entre els seus residus poden emetre algun dels productes o subproductes que, segons l'informe, podrien incidir en les alteracions de la fertilitat masculina. Tot i això, no va poder concretar quin volum de residus ni quin contingut específic dels mateixos havien generat, ni tampoc va poder sintetitzar en un llistat les cinc companyies que haurien emès més quantitat de producte contaminant al medi ambient. 
 
El magistrat recordava que la causa plantejava un problema de causalitat, ja que "resulta extremadament difícil imputar objectivament a una o diverses empreses" i, tal com assenyala un informe forense, cal tenir present que existeixen múltiples causes que, en cada cas concret, poden afectar a la mala qualitat del semen. Entre aquestes, el jutge citava els hàbits alimentaris, el consum de drogues, alcohol, tabac o altres tòxics, l'ús de determinats detergents o altres productes d'higiene personal, la contaminació generada per determinats ambients industrials, els vehicles o altres tipus de fums o, simplement, l'ús de roba "particularment cenyida". 
 
Segons la interlocutòria, existeixen diverses circumstàncies que poden afectar a la mala qualitat del semen, sense que es pugui descartar l'emissió dels productes o subproductes als quals es refereix l'informe de l'Institut Marquès. Per aquest motiu, abundava el jutge, "els informes aportats no permeten concretar un origen determinat susceptible d'individualitzar-se en una responsabilitat penal concreta en una persona determinada". 
 
En definitiva, assenyalava, "tot i que de les actuacions practicades s'infereix l'existència de fet delictiu, no hi ha motius per acusar a determinades persones com a autores, còmplices o encobridores" i, concloïa que, "en no poder imputar a una persona concreta pels denunciats, cal acordar el sobreseïment en no existir autor conegut contra qui dirigir el procediment". 
 
Un semen de mala qualitat
 
L'estudi del 2002 elaborat per l'Institut Marquès de Ginecologia i Obstetrícia de Tarragona, el primer d'aquestes característiques que es realitzava a l'estat espanyol, indicava que el 53% de les mostres de semen no complien els paràmetres de normalitat que estableix l'Organització Mundial de la Salut pel que fa al volum, la concentració o la morfologia dels espermatozous. En l'aspecte on es van trobar les dades més negatives va ser el de la mobilitat, ja que tan sols un 6,8% dels analitzats es trobaven dins la mitjana de qualitat. A més, la seva morfologia també va obtenir resultats per sota del què estableix la normativa, ja que només un 4,1% dels espermatozous no patien deformacions.
 
D'entre les possibles causes de la disminució de la fertilitat masculina esmentades en l'informe, s'apuntava al consum d'alcohol, tabac, contacte amb productes tòxics, estrès o agents químics ambientals, entre d'altres. En aquest sentit, una de les possibles causes podria ser l'exposició a productes químics ambientals que actuen com a "disruptors estrogènics". 
 
En base a aquests indicis, l'organització ecologista l'Escurçó va presentar una denúncia als jutjats l'any 2010 en què es demanava investigar les causes d'aquesta mala qualitat del semen dels tarragonins. L'entitat demanava conèixer si la indústria química de la zona podia ser el factor principal d'aquesta disfunció i, si això fos així, poder demandar a les empreses responsables.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
mario! fletxa barna
17 de setembre de 2016, 10.32 h

En la nostra CONSTITUCIÓ ( LA CATALANA ÉS CLAR) els judicis no poden durar més d'un any! FANTÀSTIC !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
16 de setembre de 2016, 08.12 h

DICTAMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010


- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.