directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Repetir la jugada, però per sempre

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Amb entrebancs propis i guerra de l’estat per terra, mar i aire; no podia ser d’una altra manera. Però aquí som, a punt per rematar la jugada. Com aquell 9-N de 2014 en què no sabíem com aniria tot. Aquella matinada ens vàrem despertar neguitosos. No sabíem qui tindríem al davant i qui al darrera. Es va fer de dia i tothom, absolutament tots, eren a lloc. De fet, en sobrava de gent. I a les nou en punt obrirem portes als votants que ja feien cua de feia estona, alguns, abillats per a l’ocasió. Ara, dos anys després, només es tracta de repetir la jugada, però amb totes les de la llei (catalana) i de decidir no pas simbòlicament, per un dia, sinó per sempre. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
ABANDONATS. L’ocurrència dels Jocs del Mediterrani a Tarragona (com la dels Jocs d’Hivern a Barcelona), enmig de la pitjor crisi econòmica de la història contemporània al nostre país, és de traca. Dit això, d’entrada, el nivell de desconnexió que manifesta el govern espanyol amb Catalunya no deixa de sorprendre, tot i el compromís tardà del nou Govern Rajoy amb la nova data. La ciutat de Tarragona, amb la seva àrea metropolitana i la comarca veïna del Baix Penedès constitueix una zona (l’única del país) on l’espanyolisme creix els darrers anys. Hom tendiria a pensar, doncs, que qualsevol estratègia mínimament racional hauria de portar les autoritats de la metròpoli a enfortir la seva presència i demostrar de quina manera la fidelitat pot ser premiada empíricament. Al contrari, però, de moment, el Govern espanyol ha decidit deixar en pilotes un govern municipal on col·labora el mateix PP. Realment, aquests romans estan ben bojos.

BATALLA. Junts pel Sí, la força clarament guanyadora el 27-S, es va comprometre a deixar-ho tot enllestit per proclamar la independència en 18 mesos. Configurat el Govern Puigdemont el gener de 2016, finalment, el juny de 2017 s’acomplirà el termini. Molts hi malparlen, dels temps que ens hem imposat: discrepo, sense ells no tindríem credibilitat (i la manca de credibilitat per a una part del país és un dels problemes principals del procés, que solucionarem de cop el dia de la ruptura). Arribats a l’estiu, amb l’aprovació de les tres lleis fonamentals, s’establirà el marc legal del referèndum, al marge de les lleis espanyoles: serà el moment decisiu. Convé que tots, Govern i societat civil estiguem preparats per controlar efectivament el territori. Serà extraordinàriament complex i d’aquells dies dependran uns quants anys de la història de Catalunya. Als nostres representants només els podem demanar que preparin bé i disputin a fons la batalla.

CIS. La publicació aquests setmana d’un nou lliurament demoscòpic del CIS no ha aportat grans novetats. Bàsicament, la constatació de tendències conegudes que es mantenen. Les més cridaneres, l’ensulsiada de sis punts en la intenció directa de vot al PSOE i l’ascens d’altres dos per part del Partit Popular. També, la demostració que Podemos no capitalitza el descontent de la majoria dels votants socialistes que es consideren traïts pel gir al servei de l’establishment. Pel que fa a Catalunya, l’enquesta confirma també la lenta caiguda de les expectatives dels Comuns que, a l’espera de revifar amb la creació de la seva nova força, ja fa molts mesos que van a la baixa. En contrast, el CIS acredita un notable creixement d’Esquerra Republicana, la formació que mostra una major fidelitat dels seus votants. I entretant, 4 de cada 10 votants dels Comuns són ja partidaris de donar opció a la independència.

COMIAT. En el pla de la batalla internacional, la setmana ens ha deixat la pregunta formulada a la Comissió Europea per quatre parlamentaris catalans (Tremosa, Terricabras, Maragall i Urtasun) i el comiat del fins ara ministre d’exteriors i veu privilegiada sobre Catalunya, Juan Manuel García-Margallo. Diu que ha adreçat a les principals cancelleria europees i americanes un escrit demanant que no ens facin cas. De moment, sabem que la República francesa, alarmada per l'enfortiment del moviment autonomista a la Catalunya Nord, ja ha demanat explicacions al govern espanyol per la seva nul·la capacitat per donar sortida política a la tensió que es viu al Principat. La imatge que dóna un estat que recomana als altres que es tanquin al diàleg amb un actor polític escrupolosament democràtic no pot ser més dantesca. Tant, que fins i tot Rajoy ha decidit posar punt i final als despropòsits de Margallo.

DEMOCRÀCIA. Qualsevol decisió democràtica cal prendre-la com a una oportunitat: ha estat la reacció de Barack Obama a la victòria increïble de Donald Trump. “Les eleccions les carrega el diable”; “se sap com comencen però no com acaben”; “no es pot posar en mans de gent decisions tan importants”: aquestes són algunes de les sentències que els darrers mesos hem sentit en boca del dependentisme, però aplicades als casos dels referèndums d’infaust resultat celebrats a Gran Bretanya o Colòmbia: si són coherents haurien d’aplicar ara els mateixos principis a les eleccions nord-americanes. Però, no: els problemes de la democràcia cal resoldre’ls amb més democràcia. I aquí i ara més democràcia vol dir no pas titllar (des de l’elitisme) d’imbècils els electors, la gent, sinó mirar d’entendre les causes de fons que han portat gairebé 60 milions de nord-americans a una elecció, vista de lluny, tan absurda.

DESCONNEXIÓ. Des de les pàgines de l’ARA, l’Àlex Gutiérrez, en base a l’anàlisi de les dades de l’OJD, retratava la caiguda espectacular de les vendes dels diaris de Madrid al nostre país. Entre 2011 i 2015 la premsa nacional espanyola ha vist reduïdes les seves vendes al Principat, de mitjana, d’un 51%. El diari de més èxit, “El País”, embarcat en una aposta oberta pel Front Nacional Taronja d’Albert Rivera, s’ha ensorrat en el mateix període de gairebé els 33.000 exemplars diaris a poc més de 14.000 (un 57%). És cert que som en un context mundial de canvi de paradigma als mitjans, però també que, durant el mateix temps, la premsa catalana ha perdut un 31% de les seves vendes. Ara mateix, només un 12,5% dels diaris que es compren a Catalunya han estat produïts a Madrid. Ara només falta que els grans diaris catalans desconnectin també de la seva militància dependentista.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
12 de novembre de 2016, 21.38 h




#3


tu nous demandes qu'est-ce qui se passe à Paris ????!!!!!



Aaaaaaaaahhhh !! . . .


. . .





PARIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIS



REINE DU MONDEEEEEEEEEEE



PAAAAAARIIIIIIIS



C'EST UNE BLONDE !!!!







. https://www.youtube.com/watch?v=SolgQl-3J_w .






HUAH HUAH HUAH HUAH . . . COM PODEN SER TAN esPANOLIS , AQUESTS PANCASTELLANISTES ??!!!


HUAH HUAH HUAH HUAHY HUAH HUAH HUAH !! !! !! !!








Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
la vaca maca fletxa beautiful cow
12 de novembre de 2016, 18.44 h

#7 idiota


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
12 de novembre de 2016, 12.23 h

#6 Más que actos de resistencia, estáis haciendo un ridículo ante todo el mundo. Por suerte, la gente sabe distinguir entre Catalanes y nazionalistas de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 26
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
12 de novembre de 2016, 10.26 h


Quant el terror es per crear un estat d'ànim, podem dir que el estat español es TERRORISTA.

JO NO ELS RECO NEIXO COM AUTORITAT , quant la seva política posa amb marxa un TC. un fiscal general i un ministre d'interior, dedicats prioritari-ament a crear aquest ESTAT DE TERROR.

NOSALTRES ESTEM FEN ACTES DE RESISTÈNCIA, DEVANT EL TERRORISME.

DEMÀ TE QUE SER UNA PROTESTA MAJÚSCULA D'AQUEST PERSONATGES MALÈFICS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Aragoneses Orientales(que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
12 de novembre de 2016, 10.26 h

QUERIDOS NAZIS

SI, ES POSIBLE QUE EL POKEMON HAGA MAS EL RIDICULO QUE EL MAD MASS

Puigdemont pide a Trump colaborar entre sus «naciones»
Mas defiende el triunfo del republicano como un modelo para Cataluña ya que «lo imposible a veces es posible»
http://www.larazon.es/local/cataluna/puigdemont-pide-a-trump-colaborar-entre-sus-naciones-AK13914114?sky=Sky-Noviembre-2016#Ttt1ZP3rPwZMR4Me

JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
12 de novembre de 2016, 09.03 h

#3

XARNEGOPITECUS


A París als xarnegos espanyates com tu, no us admeten
El seu nivell cultural es masa per vosaltres
Quan sortiu d'esppalurdistan ja teniu de baixar el cap.
A part de braus i la coja, no sabeu res més,la xuleria barata que porteu
allà no funciona,
Cap a madrit, la capital d'un estat podrit



GIBRALTAR IS UNITED KINGDOM



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
12 de novembre de 2016, 08.24 h

#2 Y en París?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 21
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
12 de novembre de 2016, 08.09 h

La premsa madrilenya, com tantes coses allà a baix, no ofereix garanties d'independėncia i professionalitat.

Per exemple, quin català abiria a operar-se a Madrit? Quants a l'òpera i al teatre? Quants a testar els seus restaurants o trovar un menú en català? A viure podent escolartitzar als seus fills en català? Podem parlar català a Les Corts i comprar llibres i premsa en català?

Per ser una capital d'un Estat que "inclou" CAT, és mol limitada i te molt poc atractiu, per no dir cap... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
12 de novembre de 2016, 08.08 h




La immensa prostració intel.lectual de l'espanyolisme PANCASTELLANISTA que els 40 anys de franquisme varen afavorir i fomentar, empeny a aquesta mena de gentola a adoptar posicions polítiques tan insostenibles com . . .



. . . com pretendre que una constitusiong redactada i votada sota la "tutela" (=XANTATGE) de les forces vives , els poders fàctics i les forces armades del franquisme, ha de prevaldre sobre la VOLUNTAT DE TOT UN POBLE EXPRESSADA DEMOCRÀTICAMENT.



Aquest no és u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.