directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 12:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

(Vídeo) Mor Fidel Castro als 90 anys

El seu germà, Raúl Castro, anuncia la mort de l’expresident cubà a través d’un missatge televisiu

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN L'Havana .- L’expresident de Cuba Fidel Castro ha mort a l’Havana als 90 anys. Ha estat el seu germà i successor, Raúl Castro, l’encarregat d’anunciar el traspàs del líder de la revolució cubana a través d’un missatge televisiu. “Amb profund dolor comparec per informar al nostre poble, als amics de la nostra Amèrica i al món que avui 25 de novembre del 2016, a les 22.29 hores de la nit (04.29 hores del dia 26, a Catalunya) ha mort el comandant en cap de la Revolució cubana Fidel Castro Ruz”, ha manifestat un visiblement emocionat Raúl Castro. El mandatari cubà ha afegit que les restes mortals del líder històric seran incinerats “segons la seva voluntat expressa” aquest mateix dissabte i que en les properes hores es donaran més detalls sobre l’organització de l’homenatge pòstum que se li vol tributar. Les últimes imatges de Fidel Castro són del passat 15 de novembre quan va rebre a la seva residència el president de Vietnam, Tran Dai Quang.


Fidel i Raúl Castro
Fidel i Raúl Castro
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
D'ascendència gallega, Fidel Alejandro Castro Ruz (Mayarí, Cuba, 13 d'agost del 1926) va estudiar Dret a la Universitat de l'Havana i s'hi va doctorar en Dret Civil el 1950. Militava al Partit del Poble Cubà des del 1949 i el 1952 va iniciar la seva activitat revolucionària amb un objectiu que aconseguiria finalment el 1959: enderrocar la dictadura del general Fulgencio Batista. 
 
El primer intent, l'assalt al Quarter de Montcada a Santiago de Cuba el 1953, va ser frustrat però l'acció va fer populars a l'illa aquells joves que treballaven per a la revolució. A resultes de l'atac, Castro va ser jutjat i condemnat a 15 anys de presó, però va obtenir un indult gràcies a la pressió de l'opinió pública i només va complir dos anys de captiveri, fins al 1955. 
 
Aleshores va exiliar-se a Mèxic i des d'allà va impulsar la guerrilla revolucionària a Sierra Maestra, un indret de difícil accés a l'est de Cuba. El 1956 va arribar a aquesta zona muntanyosa juntament amb el 'Grup 26 de juliol', format per 80 homes. Dos anys més tard i, havent reclutat més efectius, els revolucionaris van llançar l'ofensiva final que va recórrer l'illa d'est a oest, la qual va culminar a l'Habana el 1959. Fidel Castro era al capdavant d'un equip del qual també formaven part Ernesto 'Che' Guevara, Camilo Cienfuegos i Raül Castro, germà de Fidel i president cubà des del 2008. 
 
El motiu principal de la revolta era la lluitar contra els poders econòmics nord-americans que controlaven el país de manera tàcita. Per això la reforma més important que va fer quan va arribar al poder va ser l'agrària, a través de la qual van expropiar-se les grans explotacions en mans de propietaris estrangers per afavorir els pagesos pobres; així com la nacionalització dels béns d'empreses dels EUA.
 
A partir d'aquí les relacions amb els Estats Units van empitjorar fins al punt que el 1960 el president Dwight D. Eisenhower va imposar el trencament de relacions diplomàtiques amb l'executiu de Fidel Castro i un embargament comercial amb l'objectiu d'ofegar econòmicament l'illa, que depenia en bona part de les exportacions de sucre als EUA.
 
El 1961 es va dur a terme el desembarcament de la Bahia de Cochinos, un intent fallit d'enderrocar Castro per part de l'exèrcit nord-americà. Un any més tard, Castro va proclamar el caràcter marxista-leninista del seu govern i va aliar-se amb l'antiga Unió Soviètica, que va instal·lar plataformes a Cuba des d'on podia llançar míssils als Estats Units. Això va portar a la 'crisi dels míssils', que va estar a punt de desembocar en una guerra nuclear entre les dues superpotències en plena Guerra Freda. 
 
El grup polític de Castro va transformar-se en Partit Comunista el 1956. Des d'aleshores i fins al 2011 Fidel Castro en seria el primer secretari. Des del 1976 fins al 2008, va canviar el títol de primer ministre pel de president, càrrec que acabaria deixant per motius de salut en favor del seu germà petit Raúl Castro. Fidel va liderar durant 49 anys un país que, durant la Guerra Freda, va alinear-se amb el bloc comunista. És de moment el mandatari que ha estat més temps al capdavant d'un país de l'Amèrica Llatina. Després de la caiguda del mur de Berlín, la dictadura castrista va sobreviure com a règim comunista i en els darrers anys s'ha anat obrint al capitalisme, especialment amb l'arribada del seu germà Raúl.
 
El 2012 l'exmandatari llatinoamericà va publicar les seves pròpies memòries, en una obra de mil pàgines titulada 'Guerriller del Temps' i escrita per la periodista Katiuska Blanco. Durant els darrers anys, l'estat de salut de l'exmandatari cubà ha estat delicat i, les seves aparicions públiques, escasses. En dues ocasions, les xarxes socials s'han ocupat de difondre el fals rumor de la seva mort. Aquest cop, però, la defunció del 'comandante' és una realitat.
 
El 17 de desembre del 2014 es va fer un pas històric per a la reobertura de les relacions entre els Estats Units i Cuba. El president dels EUA, Barack Obama, i el de Cuba, Raúl Castro, van confirmar que s'obria "un nou capítol" entre aquests dos països. "Dècades d'aïllament nord-americà a Cuba han fracassat per arribar al nostre objectiu de donar als cubans el poder per construir un país obert i democràtic", va assegurar la Casa Blanca. Obama va anunciar una sèrie de mesures per acabar amb l'aïllament, entre les quals destacaven l'obertura d'una ambaixada a l'Havana, facilitar els viatges dels nord-americans a l'illa o rebaixar les restriccions comercials i financeres.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
27 de novembre de 2016, 12.48 h


#11 Sembla que no tens ni idea de que es el comunisme. I si ho saps, l'odi t'encega i dius ximpleries absurdes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
27 de novembre de 2016, 09.03 h

-anuncia la mort mitjançant un missatge / amb un missatge / fent un missatge / per mitjà d'un missatge.
No "a través"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu .. TOT EN CATALÀ fletxa NO A LAS CORRIDAS DE TOROS NI EN CATALUNYA NI EN ESPAÑA .. CAL PROHIBIR EL CRUEL CORRABOUS .. FORA SANTI VILA DIMITE MARXA PLEGA NO TE VOLEM .. MAL CONSELLER DE CULTURA DE CATALUNYA EL PITJOR
26 de novembre de 2016, 21.20 h

DESCANSI EN PAU ... NO Ja res a celebrar cuan MORT UN DICTADOR ..... FIDEL CASTRO Va ser un DICTADOR D´ESQUERRES COMUNISTA Con son els de LA CUP O PODEMOS ......Va portar a la Preso i mort a molts per creura en LA DEMOCRACIA EN UNA CUBA LIBRE I LLIURE DE LA SEVA DICTADURA ..


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
JCV fletxa Sta. Cristina d'Aro
26 de novembre de 2016, 18.34 h

#5 Home, em sembla bé el què dieu, però si han de rompre alguna cosa, que rompin l'Espanyistan, però que no ens rompin a nosaltres els catalans, ja que per culpa d'aquests malfactors, maldestres, gàngsters i corruptes, nosaltres estem com estem.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan SAles dixit) fletxa VIVA EL REY FELIPE VI, rey de TODOS los españoles (dentro de TODOS los españoles estamos logicamente TODOS los catalanes)
26 de novembre de 2016, 13.48 h

El desembarco de la Bahia de Cochinos NO FUE EFECTUADO por el ejercitoamericano.

Eran un grupo de zarrapastrosos que asi les fue.

¿Alguien que no sea el Asaltapiscinas puede creer que el Ejercito americano seria derrotado por unos barbudos comunistas en caso de una invasion armada?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
26 de novembre de 2016, 13.26 h

Que espera la COMUNISTA COLAU a declarar 3 dies de dol a Barcelona CIUTAT COMUNISTA ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
26 de novembre de 2016, 13.09 h

#3 EL JUTGE VIDAL president de que?
Pobre homenet sies la coseta més ridícula del mon, com tots els jutges, que son persones que es creuen que son deus i son cas de psiquiatra, jutjant als demes amb una superioritat de vergonya.
Algu coneix un jutge normal, jo no!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
26 de novembre de 2016, 13.00 h

Castro, un merda de gos, un criminal i lladre, un amic del Franco, UNA PORQUERIA HUMANA ANTIDEMOCRATA, UN COMUnista de merda


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
26 de novembre de 2016, 12.26 h



Que els cubans que el puguin perdoná, que ho faixin. ..... JO NO PERDONARÈ MAI, EL GRAN MAL QUE VA FER A LA NOSTRE FAMILIA UNS CUBANS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ramon fletxa Barcelona
26 de novembre de 2016, 11.56 h

La Cuba de Batista era un prostíbul per als ianquis. Però Castro va posar-hi fi i ara Cuba ja és un prostíbul per a gent de tot el món.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.