directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 23:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU proposa que les mares tinguin una excedència durant el primer any del fill cobrant la meitat del sou

Proposen adaptar l'horari escolar al de la família

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El candidat de CiU per Barcelona a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha proposat aquest dijous crear una excedència voluntària per a la dona fins que el seu fill tingui un any, cobrant el 50% del salari i 'sabent que té el lloc de treball assegurat'. Aquesta és una de les mesures que Duran ha presentat en el marc de les polítiques familiars que CiU vol impulsar de cara a la propera legislatura, amb l'objectiu d'acabar-la amb una inversió anual de 12.000 milions d'euros, arribant a l'1,7% del PIB. Duran creu que cal prendre's 'seriosament' aquestes polítiques, tot denunciat que l'estat està 'a la cua', comparant-ho amb les que fan altres països de la Unió Europea (UE).
mare nadó
Comparteix
   

El candidat de CiU, que ha assegurat estar presentant una 'proposta revolucionària d'ajuda a la família', ho ha fet després de mantenir aquest dijous l'última jornada dels debats sectorials que la federació ha fet sota el títol genèric de 'Catalunya Valors'. Així, CiU ha tractat sobre la família en una reunió amb professors universitats, associacions i fundacions relacionades amb aquesta qüestió.

Duran creu que 'sovint' es parla d'inversiones infraestructures, però 's'oblida una infraestructura social bàsica, la família'. Per això, la federació nacionalista s'ha proposat 'prendre-s'ho seriosament' amb l'objectiu que, si CiU és decisiva, en la propera legislatura hi hagi 'un avanç i un després en la política familiar' i que després de quatre anys 'es pugui parlar d'un avanç, on no hi havia pràcticament política de família, i un després'.

La federació nacionalista ha remarcat que l'estat espanyol està 'a la cua en polítiques familiars', comparant-ho amb la mitjana de la Unió Europea (UE), ja sigui dels quinze o l'ampliada. Així, Duran ha denunciat que l'estat espanyol 'destina una cinquena part' a polítiques familiars 'del que destinen Àustria, Finlàndia, Suècia o Alemanya'. De fet, Duran ha assegurat que 'només' s'hi destina un 0,7 del PIB, i que això provoca que l'estat tingui 'una de les taxes de natalitat més baixes d'Europa', només corregida en part en els últims anys per la immigració.

Duran ha assegurat que la 'mesura estrella' en política familiar de Zapatero, els 2.500 euros per naixement, 'només garanteix la cobertura del 40% de la despesa d'un nadó', i que hi ha 'moltes parelles que voldrien tenir fills i no ho fan per motius econòmics o per motius de conciliació laboral'.

Davant d'aquest diagnòstic, Duran i Lleida ha proposat un 'pla integral de suport a la família amb fills o ascendents a càrrec'. L'objectiu de CiU és incrementar durant quatre anys en un punt del PIB els recursos destinats a aquestes polítiques, de manera que, al final de la legislatura, s'hagi arribat, progressivament, fins a l'1,7% del PIB. Si s'hi arribés, ha alertat Duran, 'encara estaríem a distància del que s'inverteix a la resta de països de la UE'.

Això suposen 12.000 milions d'euros a l'any en polítiques socials al final de la legislatura, fet que 'només és un terç més del que suposa la paga de 400 euros que ha promès Zapatero, que no té cap virtualitat ni cap finalitat concreta, i que margina sectors importants de la societat'.

Pel que fa a mesures concretes, CiU proposa universalitzar la prestació per fill a càrrec, que avui és de 291 euros l'any per a un 10% dels pares amb fills. La federació proposa que s'atorguin 1.000 euros l'any per a fills menors de 3 anys i de 600 euros l'any per cada fill entre 3 i divuit anys. Unes xifres, ha remarcat, que tot i ser més elevades que les actuals, 'contrasten' amb França, on 'les famílies reben 512 euros al mes per un o dos fills menors de tres anys i de 750 euros en cas de tenir tres fills'.

La federació també planteja mesures en l'àmbit de l'impost sobre la renda. D'una banda, reduir en un 10% l'impost en els dos trams inferiors, i en un 5% en les rendes més altes. També planteja incrementar en un 50% els mínims familiars en l'IRPF, així com universalitzar l'ajut fiscal de 100 euros al mes per les mares amb fills menors de tres anys, per tal que sigui rebut per totes les mares de fills menors de sis anys, treballin o no.

CiU proposa deduccions d'un 20% en despeses en guarderia, en atenció a persones dependents i en despeses d'assegurança mèdica, així com eliminar la declaració d'aquells que percebin ingressos de menys de 1.000 euros al mes, encara que tinguin dues o més feines.

Altres mesures afectes a l'IVA. CiU vol reduir del 16% al 7% el tipus a la factura del gas, elèctrica i de telèfon, així com el tipus aplicable als bolquers, ja sigui per ús adult o infantil. CiU també vol reduir del 7 al 4% el tipus d'IVA aplicable al consum de l'aigua i a les residències d'atenció a la gent gran.

'Racionalitzar horaris'


D'altra banda, CiU també ha presentat mesures en política familiar basades en la conciliació de la vida laboral i familiar. Duran i Lleida ha apostat perquè hi hagi 'empreses familiarment responsables' i 'estimular i primer les empreses' perquè incorporin aquests conceptes. De fet, Duran ha apostat perquè la propera legislatura serveixi per mantenir un 'gran debat' sobre la conciliació, amb l'objectiu de 'racionalitzar' horaris i aproximar-se a altres països europeus. Per Duran, cal evitar 'estirar l'horari escolar per adaptar-lo a l'horari de la família' i anar a la inversa. Al final del procés, per Duran, s'hauria de regular per llei.

La federació aposta per doblar els recursos destinats a finançar la construcció de places de guarderies. També proposa ampliar el permís de paternitat de dos a quatre setmanes, així com la creació d'una excedència voluntària per a la dona, cobrant el 50% del salari fins que el fill tingui un any. Duran també vol estimular la reducció de jornada de les dones amb fills menors de 8 anys, sense perdre drets socials respecte la jubilació.

Duran veu amb bons ulls la possibilitat de crear una ministeri de família, i ha remarcat que CiU ja ho havia plantejat abans que ho fes el PP.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
1 de febrer de 2008, 12.27 h

I aquestes mesures tan revolucionàries qui les haurà d'aplicar? L'Administració? Les empreses privades? Sap el Sr. Duran Lleida quant cobra la major part de dones treballadores d'aquest país? El Sr. Duran Lleida s'imagina que algú pot tirar endavant un infant durant un any a 400 euros el mes? El Sr. Duran Lleida sap quant costen, per exemple, els bolquers? Quan el Sr. Duran Lleida es refereix a "la família", suposo que es deu prendre com a referència el seu estatus social i econòmic. Qua... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.