directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

L'ús del català en les companyies aèries es situa molt per sota del castellà i l'anglès

Un estudi revela que només el 25% dels web de les companyies analitzades aposten pel català · Air Berlin l'omet en tots els àmbits

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El català es situa molt per sota del castellà i l'anglès en els llocs web de les companyies aèries que operen en territori de parla catalana i en la megafonia dels aeroports. Aquesta és la conclusió que s'extreu de l'estudi realitzat per Plataforma per la Llengua sobre la presència del català en el sector aeri. En concret, el català és emprat en la megafonia gravada de 31 vols dels 131 recollits, un nombre que suposa el 24,8% dels vols analitzats, mentre que només el 25% dels llocs web de les companyies analitzades, aposten per utilitzar-lo. De les 7 companyies més importants en volum de passatgers a les terres de parla catalana, només Air Berlin, omet en totes les seves vessants l'ús de la llengua catalana.
 

Comparteix
   


Etiquetes
El català vola per sota de l'anglès i el castellà en els llocs webs de les companyies aèries que operen a Catalunya i en la megafonia dels aeroports. Això s'extreu del recent estudi de Plataforma per la Llengua sobre la presència del català en el sector aeri. L’informe té com a objectiu copsar l’estat de l’ús de la llengua catalana en dos àmbits claus de les relacions de les companyies aèries amb els usuaris: la megafonia i els llocs web. El treball constata que tot i que les companyies aèries fan servir el català, ho fan molt per sota de la presència del castellà i l’anglès.

En concret, el català és emprat en la megafonia gravada de 31 vols dels 131 recollits, un nombre que suposa el 24,8% dels vols analitzats. L’ús del català en les comunicacions megafòniques de la tripulació és més modest: en 21 vols s’utilitza, un percentatge que representa el 16% del total. En relació a les companyies aèries, un 25% de les companyies aèries estudiades empren el català en la megafonia gravada d’algun dels vols analitzats. Aquesta proporció baixa fins al 17,9% si ens referim a les empreses que l’utilitzen en les comunicacions megafòniques de la tripulació

De forma complementària, l'estudi també analitza els usos lingüístics en els llocs webs de les companyies aèries estudiades en l’apartat anterior. Els resultats mostren que dels 27 llocs webs estudiats, 7 disposen de versió lingüística en llengua catalana, una dada que representa el 25,9% del total analitzat.

Air Berlin i American Airlines: dos models oposats

La segona companyia alemanya després de Lufthasa, no utilitza el català en cap dels àmbits analitzats. No és estrany després dels antecedents. L'any 2008, Air Berlin, que realitza vols a Barcelona, Palma i Maó, va incloure en l'editorial de la seva revista, AirBerlin Magazine, un atac frontal contra el català al·legant que estava arraconant la llengua castellana alhora que van anunciar que no l'utilitzarien 'mai'.

L'altra cara de la moneda és American Airlines que mostra un respecte escrupolós envers la llengua catalana, emprant en els seus vols el català en la megafonia de manera sistemàtica, al mateix temps que disposa d’una versió en català del lloc web corporatiu. 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
22 de juliol de 2010, 19.06 h

-l'ús del català A les companyies aèries... No 'en les'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
21 de juliol de 2010, 15.49 h

Cal ser Estat i tot arreglat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.