directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

La comarca valenciana dels Ports preguntarà en un referèndum si estarien millor dins de Catalunya

La consulta neix a partir del tall de les emissions de TV3 al País Valencià i vol fomentar 'la plena normalització lingüística de la comarca'

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Una nova associació reivindicativa ha aparegut a la comarca valenciana dels Ports amb la voluntat de dur a terme una consulta sobre un hipotètic futur de la comarca dins de Catalunya. L'entitat, anomenada Els Ports en moviment, planteja la pregunta Penseu que les perspectives de futur comarcals millorarien si els Ports s’integrara en una altra comunitat autònoma? I neix amb la voluntat d'impulsar la llengua catalana i reivindicar les emissions de TV3 en aquesta comarca que han estat tallades per la Generalitat Valenciana. Segons els organitzadors, la consulta no serà 'vinculant i només pretén constituir un acte protesta per mostrar el nostre malestar amb el tractament que la nostra comarca ha rebut de manera secular, i donar un toc d'atenció a la classe política valenciana'.

urna vots eleccions
Comparteix
   


Etiquetes
Penseu que les perspectives de futur comarcals millorarien si els Ports s’integrara en una altra comunitat autònoma? Aquesta és la pregunta que l'associació Els Ports en moviment realitzarà a la ciutadania de la comarca en el marc d'una consulta 'no vinculant' que s'ha convocat amb motiu de l'Aplec dels Ports, que s'inicia aquest dijous a la vila valenciana de Vilafranca. La consulta pretén fer palès el malestar amb el tractament de la comarca dels Ports i donar un 'toc d'atenció als polítics valencians'. Així s'expressen els organitzadors de la consulta, que ha nascut arrel del tall de les emissions de TV3 i Aragó TV al repetidor de Morella, capital de la comarca, per part de la Generalitat Valenciana.

L'agrupació té la voluntat de recuperar les emissions de les televisions catalana i aragonesa. L'objectiu de la campanya és "fomentar la conscienciació identitària i social de la gent dels Ports, així com la plena normalització lingüística a la comarca".

Nous plantejaments comarcals

En relació a la convocatòria, els organitzadors pretenen testar la realitat de la qual parteixen 'cap a una alternativa hipotètica, un nou plantejament per als interessos comarcals que, tot i ser complicat, és factible des del punt de vista legislatiu'. Els habitants dels Ports, declaren, 'tenen dret a decidir amb qui alinear, i són nombroses raons les que ens vinculen amb els nostres veïns més immediats: som de les terres de l'Ebre, compartim llengua amb els nostres veïns catalans i aragonesos, pertanyem a la Diòcesi de Tortosa des d'abans que existissin les províncies , i històricament representem un punt de trobada entre Aragó, Catalunya i l'antic Regne de València'.
 
Dues urnes

La consulta comptarà amb dues urnes. Una d'elles estarà destinada per a la gent dels Ports, Ares del Maestrat i la Tinença de Benifassà. L'altra es destinarà per a tots els que vulguin participar i així conèixer l'opinió de la gent de la resta de la comarca. Podran votar els majors de 16 anys presentant el DNI. L'espai de votació serà Carrer Sagrat Cor de Vilafranca i disposarà d'un llibre perquè els assistents incloguin els seus punts de vista.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
GUERAU fletxa valència
24 de juliol de 2010, 22.04 h

#10 MASSA COMPLICAT HO FAS... AIXÒ NO S'ENTEN NI S'ENTENDRÀ MAI... I EM SEMBLA D'UNA INGENUÏTAT ESPANTOSA... NO M'ESTRANYA QUE ES RIGUIN DE NOSALTRES A EUROPA I AL MÓN... L'ENTEL·LÈQUIA ES HISTÒRICA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
24 de juliol de 2010, 02.36 h

#9 No company Gerau... València es València i Mallorca es Mallorca, con el Principat es el Principat... Però ens uneix una mateixa sang un mateix poble som, que ens han separat.( amb colonial constitucio inclosa)
Nos som i serem un confederació de Països i Nacions. que esperem l'abada de nostra unió, una altra i definitiva, re-unió.
Una Confederació:
Mallorca i Principat València i Catalunya Nord.
Una llengua: ... el Català
i una irrevocable llei: ... " Tots Iguals i tots Diferent... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
GUERAU fletxa VALÈNCIA
23 de juliol de 2010, 20.08 h

EL PAÍS VALENCIÀ ÉS PART INALIABLE DE CATALUNYA IGUAL QUE MALLORCA... ELS REIS CATALANS MEDIEVALS JURAVEN LES CORTS AMB EL JURAMENT QUE MAI TRENCARIEN LA UNITAT DE LA NACIÓ CATALANA.... ELS BURGESETS DE VALÈNCIA I BARCELONA LA VAN TRENCAR


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
23 de juliol de 2010, 12.51 h

Visca els Ports !


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
jordi fletxa bcn
23 de juliol de 2010, 12.15 h

benvinguts germans dels ports!!! tots junts per un futur millor!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Mengano fletxa Barcelona
23 de juliol de 2010, 10.47 h

El que s' ha de fer es denunciar al govern central a un tribunal internacional per L' HOLOCAUST I EL GENOCIDI CULTURAL que estan patint els aragonesos i els valencians en particular. Això nostre és un GENOCIDI I UN HOLOCAUST, fins que no ho reconeguessim nosaltre mateixos no anem bé.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
RR fletxa Jo, quina tropa!
23 de juliol de 2010, 10.34 h

Jo no se com va la vida a Castelló, però pel que veig de Catalunya em sembla que la última cosa que jo faria és posar el meu poble sota la fèrula de la Generalitat del Montilla. Però ja és sabut que sobre gustos ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Kefes fletxa Sitges
23 de juliol de 2010, 10.17 h

Democracia?
Democracia es això!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jo mateix fletxa PUTA CIU I PUTA ESPANYA
23 de juliol de 2010, 08.41 h

Els que si que s´ho haurien de plantejar seriosament de passar a ser part del principat de Catalunya haurien de ser el habitants de la franja per tornar a ser part del territori que els pertany pels seus origens i del que mai havien d´haver estat foragitats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 31   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jordi-80 fletxa València
23 de juliol de 2010, 08.14 h

Em quede a quadres. Com a tàctica per a espavilar la comarca i esperonar la resta del País Valencià està prou bé, i com un toc d'atenció al govern feixista del PP i als seus col·laboradors passius del PSOE, també. Tot i això. no hem de pensar que siga l'estratègia, que el nord del País Valencià passe al Principat, si no és per necessitat última, ja que esperem salvar tot el PV. Esperem que tinga molta participació, que voten SÍ (com a toc d'atenció) i que mobilitze la resta del ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.