directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Soraya entra per la Diagonal, comença la intervenció

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Aquests dies inaugurem una nova fase en l’embogiment antidemocràtic espanyol a la colònia. Passes estratègiques, perquè en poc temps caldrà vendre bé a l’exterior la repressió que vindrà. Ara es tracta, sobretot, de visibilitzar un autèntic contrapoder des del qual normalitzar la intervenció de la Generalitat i la dissolució del Parlament en els propers mesos. Per això, d’entrada, el virrei Millo ha estat clar: el “diàleg” amb Catalunya es farà al marge del president Puigdemont, el seu únic representant democràtic. Cal començar a esborrar del mapa les institucions catalanes. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.


Comparteix
   


Etiquetes

CANVI. L’estranya publicació amb gairebé dos anys de retard de l’Enquesta de Valors Socials de l’Ajuntament de Barcelona (amb entrevistes fetes a les acaballes de 2014) ens retrata una capital clarament guanyada per a l’independentisme. El percentatge de barcelonins que han passat a estar més aviat a favor de la independència ha crescut del 29,5% el 2006 al 40,1 en 2010 i el 52 just en 2014. A manca de dades més actualitzades retrata el gran corrent de fons que, de l’ensulsiada de l’Estatut i l’eclosió de les Consultes al 27-S, ha convertit l’independentisme, sense dubte, en el projecte de futur amb més suport al país, clarament per sobre dels defensors de l’statut quo i els de l’unicornisme federal. Quan la pressió de l’establishment dependentista es fa gairebé insuportable, convé fixar una mirada llarga i recordar la pasta ja ha sortit del tub i ningú no la podrà fer entrar una altra vegada.

CONSTITUCIÓ. En la batalla de les paraules ens hem deixat furtar el constitucionalisme. Si alguna cosa ens ha caracteritzat al llarg de la història és la capacitat de crear, durant sis segles, un sòlid edifici jurídic capaç de controlar i distribuir el poder. Tot el contrari de la Castella històrica, abocada a l’absolutisme. Ningú no és més constitucionalista que nosaltres. Però no de la Constitució del 78. I menys ara, després de 38 anys d’aplicació regressiva, gairebé els mateixos de la dictadura que va succeir. El text que va donar cobertura legal als Borbons i a la impunitat del franquisme és a hores d’ara una Constitució “zombie”, morta i de morts. Més de morts que de vius. Dades demogràfiques en mà, és fàcil calcular que més del vuitanta per cent dels catalans actuals no van recolzar la Constitució, principalment, perquè no havien nascut o no en tenien l’edat. Una autèntica closca buida.

CONSULTAR. El tret al peu del referèndum promogut pel primer ministre Matteo Renzi a Itàlia ha donat lloc aquesta setmana a una nova campanya (vergonyosa) contra la fórmula referendària. N’ha excel·lit (com ja va fer abans del 27-S), des de les pàgines de l’òrgan espanyol de Ciudadanos, el diari “El País”, l’insigne catedràtic Francesc de Carreras, tot seguint una línia argumental francament preocupant. Llegiu sinó l’eix central: “consultar directamente a los ciudadanos sobre una cuestión es una forma de participación de escasa calidad democráctica”. Com fonamentar-ho? Atureu màquines, espectacular: “los ciudadanos no suelen tener conocimientos suficientes para expresar un criterio bien fundamentado, con lo cual sus respuestas se dejan guiar más por las emociones que por la racionalidad”: aquest principi, hauríem d’aplicar-lo també a les eleccions? Tornem al sufragi censatari, on només participin les elits amb “criteris ben fonamentats” o directament eliminem les eleccions i passem a una aristocràcia en defensa de la unitat d’Espanya?

EXIGENTS. Superats els pitjors moments de la crisi econòmica, encara que amb amenaces molt importants per a amplis sectors de la societat, sorprèn el negativisme amb el qual una part de l’independentisme està assistint a la fase definitiva de l’alliberament nacional del país. És una agror que ho corca tot. País de “tribuneros”, es tracta de dubtar sempre de tothom, especialment dels qui van al capdavant. Deixant-los sols. Prenent sempre el cantó negatiu de qualsevol novetat. La sospita permanent. Aquesta setmana ha estat kafkià observar la reacció davant la millora relativa de l’educació catalana apreciada per l’informe PISA: els anys anteriors, la seva publicació desfermava una autèntica onada de retrets contra el Departament d’Ensenyament; aquest any, la garbinada ha anat directe contra... el mateix informa PISA, per manca de credibilitat, perquè no avalua un munt d’aspectes que caldria tenir-hi en compte. No seríem catalans ni seríem on som si no ens ho poséssim tan i tan difícil.

FISCALS. Tal i com ja apuntava el programa electoral dels populars, el nou Govern espanyol ha apuntat aquesta setmana, a través del ministre de justícia Rafael Catalá, a una nova contribució peculiar a l’afermament de la divisió de poders en la modèlica democràcia del Regne d’Espanya. Consistiria a reformar la llei d’enjudiciament criminal a fi i efecte d’eliminar la figura del jutge instructor i encarregar la investigació de les causes penals als fiscals que, com tothom sap (prou ho hem constatat amb la causa del 9-N), depenen jeràrquicament del Govern. Amb aquest nou pas endavant (veurem què en diuen al respecte els acòlits PSOE i Ciudadanos) cap a un Estat post-democràtic, per més que es mantingués la teòrica supervisió d’un jutge tercer en garantia d’imparcialitat, les possibilitats d’empastifar l’adversari polític per ordre directa del poder executiu, creixen exponencialment. Un Estat exemplar on una minoria dirigeix tots els poders.

FRAU. I és que l’Estat és seu. De gent com Florentino Pérez, qui s’embutxaca indemnitzacions mil milionàries per grans inversions que si triomfen incrementen la seva fortuna personal de manera astronòmica però que, si surten malament, en paguem la festa tots els ciutadans. Sense ni demanar-li, el ministre Montoro va sortir ràpidament a exculpar Cristiano Ronaldo de la suposada elusió de 150 MEUR a través de societats a paradisos fiscals. La diferència de tracte, amb la connivència del poder executiu i judicial és tan salvatge que fa feredat. L’Espanya del PP se sembla cada dia més a la Rússia de Putin. La fiscalia empapera una rere l’altra totes les figures del Barça, mentre actua contra jugadors del Real Madrid, justament, quan ja han marxat. De fet, l’Estat espanyol actua descaradament contra alguns perquè marxin d’Espanya i ho fa contra els altres només quan ja ho han fet. És massa descarat.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 

 

 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
LLUIS fletxa bcn
31 de gener de 2017, 15.52 h

'The New York Times' equipara el proceso separatista al populismo de extrema derecha.

El diario estadounidense también publica una carta de Forcadell en el que afirma que la investigación sobre ella es un "atentado contra la democracia".
El proceso separatista es uno de los principales riesgos europeos que detecta el periódico The New York Times para este año 2017.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
fideli fletxa rdnes
10 de desembre de 2016, 22.57 h

la SSS, la Governadora-Virreina a Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
10 de desembre de 2016, 10.18 h

ESPANYATES GO HOME!

MAI ENS TREUREU DE CASA!

GAME OVER!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Synera fletxa Barcelona
10 de desembre de 2016, 10.17 h

#8

PRINCIPIS SOBRE EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES REFRENDATS PEL RECONEIXEMENT DE LA DUI DE KOSOVO PER LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE JULIOL 2010


- No hi ha cap norma en dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- En una... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
10 de desembre de 2016, 10.16 h

RESUM DE LA DECLARACIÓ DE LA COMISSIÓ DE DEFENSA DELS DRETS DE LA PERSONA DEL IL·LTRE COL·LEGI D'ADVOCATS DE BCN SOBRE EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ (2013)

"... La declaració unilateral d’independència, proclamada pel Parlament de Catalunya, estaria justificada en dret internacional en el cas que el Govern espanyol impedís la celebració de la consulta a la ciutadania sobre la creació d’un nou Estat, o bé es negués a acceptar el resultat afirmatiu de la mateixa.

La Resolució est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
10 de desembre de 2016, 09.49 h



ES SUMMAMENT DESAGRADABLE, VEURE A LA XUSMA DE LA SORAYA, PER LES NOSTRES TERRES......


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
JORDI fletxa GRANOLLERS
10 de desembre de 2016, 09.29 h

Ha vingut a reunir les seves forces d'ocupació, a arengar, animar la tropa. Es un pas que insinua la seva dubtosa feblesa puntual i volen seguir dominant el territori ocupat per les armes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
jcc fletxa bcn
10 de desembre de 2016, 09.10 h

El maquillatge d'Operación Dialogo amb la col•laboració dels mitjans. Diàleg made in Spain: ordeno y mando

http://jordicolomines.blogspot.com.es/2016/12/de-operacion-cataluna-operacion-dialogo.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
10 de desembre de 2016, 08.55 h




L'antiga tradició oligàrquica aristocràtica , timocràtica i estratocràtica visigòtica malda per ressucitar recolzada per opinions com la del tarat mental Francesc de Carreres.



Els comixs dirien: " HORREUR !! EL FASCISMO ATACA DE NUEVOOOOOOOO " !! !! !! !!



Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Paco Pi fletxa Barcelona
10 de desembre de 2016, 08.43 h

A banda la lectura tan encertada que fa l'historiador de la situació, he de denunciar cinc, sis -o divuit. o trenta, tant se val- incorreccions lingüístiques que conté l'article.
Però avui només me'n referiré a dues:
-"Veurem què en diuen al respecte..." Perdó: o bé "veurem què diuen al respecte", o bé "veurem què en diuen".
-"Sense ni demanar-li, el ministre..." Perdó, "sense demanar-li... què? Hi falta el complement directe: "Sense ni demanar-li-ho (amb la nova gramàtica tamb... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.