directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Unnim i Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa no superen la prova de solvència de la UE

Banc Sabadell, 'la Caixa' i Caixa Girona, així com les fusions que inclouen Caixa Laietana i Caixa Penedès han superat la prova

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Unnim i Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa no han superat la prova de resistència de la banca europea. Els 'stress test' o exàmens de solvència que han portat a terme els reguladors bancaris europeus determinen que ambdues entitats no resistirien amb una solvència suficient un cas d'una crisi de deute sobirà, el pitjor escenari contemplat fins a finals d'any. El 'Tier 1' d'Unnim en aquest cas es reduiria fins al 4,5% i el de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa es quedaria en el 3,9%. El mínim per superar la prova s'ha establert en el 6%. En canvi, el Banc Sabadell, 'la Caixa' i Caixa Girona, així com les dues fusions fredes on estan incloses Caixa Laietana i Caixa Penedès han superat la prova.
caixa manresa
Comparteix
   


Etiquetes
Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa és la institució catalana amb un menor nivell de solvència, segons l'examen dels supervisors bancaris. En el pitjor dels escenaris contemplats fins a finals d'any, el seu 'Tier 1' estaria en el 3,9%, més de dos punts per sota del mínim establert per a la prova. En el cas d'un empitjorament de la situació macroeconòmica que no produís un 'shock' financer, aquest indicador se situaria en el 4,5%, mentre que si es manté la situació actual, es mantindria en el 6,4%. Per garantir la seva solvència, segons l''stress test', l'entitat hauria de demanar 1.032 milions més al Fons de Reordenació Bancària (FROB), que se sumarien als 1.250 milions que ja han estat compromesos.

Unnim, formada per Caixa Sabadell, Terrassa i Manlleu, no surt molt millor parada de l'examen. El supervisor considera que el seu 'Tier 1' cauria fins al 4,5% si hi ha una crisi financera aguda. En canvi, es quedaria en el 5,1% en una situació adversa i en el 6,6% en un escenari com l'actual. Unnim hauria d'obtenir 270 milions d'euros del FROB per mantenir el seu 'Tier 1' en el 6% en el pitjor dels escenaris. L'entitat ja ha rebut 380 milions.

L'entitat resultant de la fusió entre La Caixa i Caixa Girona és la més solvent entre les catalanes, segons aquesta prova. El test constata que, en cas d'un 'shock' en l'economia europea, el 'Tier 1' se situaria en el 7,7%, mentre que, en un escenari advers, estaria en el 8,5% i, si la situació financera es manté fins a finals d'any, la seva solvència seria del 10,6% (per sobre de la de finals de 2009).

Per la seva banda, el 'Tier 1' del Banc Sabadell retrocediria fins al 7,2% en el pitjor escenari possible (es quedaria en el 7,7% en un escenari advers i en el 9,6% en la millor situació).

La SIP o fusió freda de Caixa Penedès, Caja Múrcia, Sa Nostra i Caja Granada mantindria la seva solvència en el 7% en cas que a finals d'any s'hagués produït una crisi de deute sobirà que repercutís sobre la situació econòmica. Si la situació empitjora, però no s'arriba a un 'shock' financer, el Tier 1 de l'entitat se situaria en el 7,6%. Mentre que si el context econòmic es manté, es presumeix que tancarà l'any amb un 9,7% de 'Tier 1'.

Per últim, la fusió freda de set entitats en la què està inclosa Caixa Laietana (liderada per Caja Madrid i Bancaja), que és l'entitat més gran per volum d'actius en tot el sistema financer espanyol, tindria un 'Tier 1' del 6,3% en cas de 'shock' financer; del 6,8%, en cas d'un escenari advers i del 8,8%, si es manté la tendència actual.

Els exàmens de les entitats financeres

Després de la crisi de deute sobirà i els consegüents sotracs als mercats financers i a iniciativa de l'Estat espanyol, els socis de la UE van acordar portar a terme proves de resistència a la banca per tal de demostrar la solvència del sistema financer. Els exàmens han estat elaborats pels reguladors bancaris de cada país (el Banc d'Espanya, en el cas de l'Estat espanyol), el comitè de supervisors europeu (CEBS) i han tingut la col·laboració del Banc Central Europeu i la Comissió Europea. En total, han estat 91 entitats europees les que s'han sotmès als 'stress test', xifra que representa el 65% del sistema financer europeu. Però no tots els països han sotmès a control al mateix nombre d'institucions. En el cas espanyol s'han analitzat 27 entitats: vuit bancs i 19 caixes, el que suposa un 90% del sistema financer.

Les proves estableixen tres escenaris teòrics que contemplen un empitjorament progressiu de l'economia i avancen com es comportaria cadascuna de les entitats en els tres casos. La solvència es mesura a partir de l'indicador 'Tier 1', un dels que comptabilitza la solvència de bancs i caixes. Tot i que el límit legal està establert en el 4%, els supervisors que han dissenyat aquestes proves han establert el 6% de 'Tier 1' com a mínim que garanteix la solvència de les entitats financeres i que, per tant, permet aprovar l''stress test'.






COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
24 de juliol de 2010, 20.28 h

#3 Segur que Vostè s'ha errat o equivocat d'article, en escriure el què ha escrit. I si és que no s'ha errat ni equivocat, aleshores és que el què manifesta en aquest tema, jo n'hi dic "Pixar fora de Test".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
24 de juliol de 2010, 10.27 h

-no surt gaire ben parada. No 'molt'


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
24 de juliol de 2010, 04.38 h

Aquesta és la crisi del Tripartit... inútils, incompetents, botiflers...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
24 de juliol de 2010, 02.15 h

Es del tot Estrany (ho potser no gents) que l'unic de que realment parlin es de unes Caixes Catalanes. Amb noms cognoms i fotos de clatell as well. Es evident que aixo es orquestrat donant dates amanyades i el "se tendra en conta" L'Estat castellà esta en un estatus de follia i paranoia. I donen dades falses a un suposades companyes (tots entenem que acepten les dasdes que els donen, amb un allargar la ma... i no fer preguntes comprometedores al al Statu Quo).
Al meu entendre les Caixes nomen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 de juliol de 2010, 22.28 h

Per què no s'audita la Caixa de Catalunya per Deloitte? Es parla molt del desfalc dels mafiosos del Palau, però... i els anys i panys que han funcionat els "favors" d'aquesta caixa d'estalvis? Condonacions de deutes, "cessió" de locals a un determinat partit polític, "préstecs" a un 0.001% d'interès a regidors del mateix partit polític...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.