directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La fiscalia denuncia una fundació vinculada a Unió Democràtica per apropiació indeguda

Es calcula que podrien haver blanquejat més de 200.000 euros en factures falses

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La fiscalia ha presentat una querella per apropiació indeguda, falsedat documental i estafa, entre altres delictes, contra diversos càrrecs de la Fundació Catalunya i Territori (FCT), propera a UDC, que haurien desviat diners de l'entitat a un complicat entramat d'empreses que pràcticament no tenien activitat i que ells mateixos controlaven directament o a través de 'testaferros'. Després de mesos d'investigació, i amb un informe de l'Agència Tributària, la fiscalia ha decidit querellar-se contra Josep Boqué, president de la fundació, Joan Albert López Sans, tresorer i secretari, i Miguel Ángel Cortés, vocal.

duran i lleida
Comparteix
   


Etiquetes
Segons el ministeri públic, entre 2004 i 2006, els tres querellats haurien desviat 1,78 milions d'euros de la fundació a un grup d'empreses anomenat IMS, dirigit per López i Cortés, o per empreses filials de les companyies principals, dirigides per homes de palla d'aquests dos. Per això la querella es dirigeix contra 12 persones més.

Els procediments per desviar diners eren diversos. Un dels més habituals era que FCT pagava factures falses a les empreses per serveis no realitzats. La fundació també va fer préstecs a les empreses, però sense cap documentació que acrediti interessos o garanties. La fiscalia no ha pogut determinar el destí final dels diners, ja que tant aviat com entraven els diners a les empreses, aquests es convertien en diner en metàl·lic i desapareixien. El 2007 també s'haurien produït sortides de diners semblants, però en menor mesura i sense estar del tot acreditades. Es calcula que podrien ser uns 210.000 euros.

Locals i actes

Un altre dels fets que investiga la fiscalia és el pagament per part d'empreses del conglomerat a Kontrast Produccions l'organització d'actes per a Unió, sense que constin relacions contractuals entre aquestes empreses que van pagar els actes i el partit democristià. L'administrador de Kontrast, Jordi Cuevas, també querellat, va explicar que aquest procediment de pagament havia estat autoritzat per un alt càrrec del partit i diputat al Congrés, Josep Sánchez Llibre, tot i que la Fiscalia General de l'Estat, que depèn directament del Govern espanyol, va arxivar la investigació contra ell el març passat.

El ministeri públic també investiga perquè la FCT va deixar de cobrar el lloguer de cinc locals a UDC a Tàrrega, Lleida i Tarragona. El 2009 la fundació va vendre els locals al partit, però per un preu sensiblement inferior al de mercat i amb condicions força avantatjoses.

Document per dissimular

Quan els investigats van sospitar que l'Agència Tributària els podia descobrir, el gener del 2008 van redactar un document en nom d'IMS reconeixent un deute a la FCT d'1,18 milions d'euros. El maig del mateix any el grup empresarial va presentar concurs de creditors, però no hi consta el deute a la fundació política.

A més, els tres principals querellats van convèncer l'administrador de la constructora Copisa, José Cornado Mateu, també querellat, per pagar part del deute, a través d'un complicat mecanisme de préstecs creuats de Copisa a Xavier Soriano -querellat- i d'aquest a la FCT. L'octubre del 2002 IMS havia demanat un préstec d'un milió d'euros a l'Institut Català de Finances (ICF), però no va utilitzar el crèdit per allò que havia indicat i va utilitzar factures falses d'empreses filials per dissimular-ho. L'últim sistema per obtenir fons va ser el frau a entitats bancàries. Diverses empreses del grup van demanar línies de crèdit a diferents bancs, que van anar ampliant gràcies a factures emeses per les empreses filials controlades pels testaferros. D'aquesta manera, la fiscalia calcula que haurien obtingut uns cinc milions d'euros. Per tot això, la fiscalia considera que es pot atribuir als querellats diversos delictes d'apropiació indeguda, contracte simulat, administració deslleial, insolvència punible, falsedat en document mercantil i estafa.

A més dels 15 querellats, la fiscalia apunta com a responsables civils subsidiàries les empreses del grup IMS i a Unió com a 'beneficiari a títol lucratiu' pel no pagament del lloguer dels locals ni d'alguns actes organitzats per Kontrast Produccions.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
27 de juliol de 2010, 11.18 h

Senyors de DIRECTE.CAT : Trobo indignant que els lectors haguem de suportar cada dia les provocacions i mentides del col.lectiu que signa com "ex-votant d´erc". Més encara quan queda provat llegint qualsevol sèrie de comentaris que es tracta d´un grup heterogeni a nivell idiomàtic i ortogràfic, que utilitzen aquest mitjà per tractar de manipular els lectors, i que, pel que es veu ultimament, amb tota seguretat estan pagats amb els nostres propis diners robats a travers de la corrupció de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pere fletxa Mataró
27 de juliol de 2010, 09.46 h

Quin fàstic, aquests d'Unió... sempre robant en nom de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jo mateix fletxa PUTA CIU I PUTA ESPANYA
27 de juliol de 2010, 07.58 h

UI, NO DIGUEU AQUESTES COSES QUE NO ÉS PODEN DIR PERQUÈ A CIU SEMPRE QUE ROBEN O ESTAFEN HO FAN PENSANT EN CATALUNYA, CLAR QUE COM ELLS ES PENSEN QUE CATALUNYA SÓN ELLS AL FINAL TOT EL QUE ROBEN ACABA A LES SEVES PRÒPIES BUTXAQUES. QUIN FÀSTIC!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.