directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Crònica de dotze hores a Brussel·les que poden acabar sent claus en el futur del procés

La conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva pot donar motius perquè la UE acabi donant suport a Catalunya

Comentaris 40  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Guifré Jordan @enGuifre (enviat especial a Brussel·les) – Dotze hores. Dotze hores de discreció, corredisses, emoció, moments històrics i fins i tot algun misteri. Només dotze hores és el temps que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva han estat a Brussel·les aquest dimarts per exposar els perquès del referèndum. Un temps, però, que evidencia un canvi de rumb del procés i que podria acabar sent clau en el desenllaç del camí de Catalunya cap a l’Estat propi. 

© directe!cat

Comparteix
   


Etiquetes

Puigdemont vola amb una companyia de 'low cost'

El dia comença pels tres protagonistes de l’acte en uns seients de la companyia aèria de baix cost Vueling a les 7:10 del matí i la capital belga els rep dues hores i escaig més tard amb flocs de neu i una temperatura propera als zero graus. Mentre la neu es converteix en aiguaneu i els carrers passen d’estar enfarinats a molls –amb la perillositat que això comporta–, una furgoneta trasllada la comitiva catalana fins la delegació del Govern a Brussel·les, a deu minuts caminant del Parlament Europeu. Amb la màxima discreció –tot i que sense poder defugir la càmera de directe!cat–, Puigdemont i companyia hi arriben a les 10:30 i decideixen no fer declaracions en tot el dia.

Incògnita sobre possibles reunions dels membres del Govern durant les hores prèvies

La versió oficial és que el cap de l’executiu i els dos consellers es quedaran tota la jornada a la Rue de la Loi, 227 preparant la reunió, però... Qui no es veuria temptat de tenir alguna trobada informal discreta? El misteri potser no es resoldrà fins que algú no escrigui les seves memòries en uns anys. En qualsevol cas, el ‘blindatge informatiu’ de la seu del Govern a la ciutat deixa els periodistes desplaçats amb un pam de nas. Així, la manca de ‘suc’ periodístic en aquest punt fa desplaçar l’atenció al Parlament Europeu. De camí cap a la institució comunitària, el nombre de militars amb el dit al gallet que ocupen cantonades és encara notable, deu mesos després de l’atemptat a l’aeroport i al metro brussel·lencs. Tot i la nostra facilitat de mirar-nos el melic, és fàcil adonar-se que el procés català és encara un afer menor en el tauler internacional.

Cautela dels eurodiputats catalans fins a l'últim moment

Una vegada superats els controls per entrar a l’Eurocambra, la bullícia de la planta 3 de l’edifici Paul-Henri Spaak imposa. És un dia especialment carregat de comissions, així que el moviment és frenètic. I entre els centenars de persones que van amunt i avall, hi ha els eurodiputats que oficialment organitzen l’esdeveniment: Ramon Tremosa, Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras, que durant tot el dia eviten fer declaracions al voltant de la identitat dels convidats i són cautelosos amb un periodista davant. Continuen amb el dogma de la moderació en les declaracions, per por que es filtri el nom d’algun convidat i unes potencials pressions d’última hora facin perdre un assistent.

La sala, plena a vessar

Finalment, i després d’hores i dies de tensió creixent, uns minuts abans de les 18:00 la sala PHS 3C050 ja queda disponible i, tant eurodiputats com assistents i personal del Govern comencen a preparar l’acció. Alhora, els professionals que faran la traducció simultània de l’acte en català, castellà, francès i anglès ja són a les cabines també posant-se a punt. Al cap d’una hora, els 350 seients queden curts per abastir la quantitat de persones que acudeixen a la cita. El perfil de la gent? Segons els organitzadors, molt transversal i divers. I quants eurodiputats hi ha? Doncs bé, La Razón parla d’una desena i l’organització de l’acte apuja la xifra fins a una quarantena. Ben bé com si es tractés de comptar els assistents a una manifestació de la Diada.

Tornada exprés a Catalunya de la comitiva

L’acte acaba a les vuit del vespre tocades i, després d’una breu trobada privada de tots els implicats en l’organització i execució de la conferència –on se senten un parell de crits puntuals de celebració–, Puigdemont, Junqueras i Romeva se’n van a corre-cuita per agafar el vol de tornada a Catalunya. En definitiva, dotze hores en què el president de la Generalitat ja s’ha compromès amb un ‘referèndum o referèndum’ a la seu més gran del poder a Europa. Com s’ha de fer enrere ara, després d’haver explicat els seus plans fins i tot a Brussel·les? Amb la promesa de celebrar el plebiscit com a molt el setembre vinent a la seu principal de la UE, Puigdemont evidencia la nova etapa en la qual el procés està ara immers.

De què pot servir la reunió d'aquest dimarts? 

A més, aquestes dotze hores podrien contribuir a perfilar el futur del moviment sobiranista, ja que si s’acaba celebrant el plebiscit de manera unilateral, la UE potser pensa que és l’Estat qui ha dut la situació al límit i dóna suport a Catalunya. I per què? Perquè la Generalitat en tot moment volia votar de manera acordada però no va tenir més remei que fer-ho fora dels marges de la Constitució espanyola, tal com un gèlid 24 de gener de 2017 van explicar Puigdemont, Junqueras i Romeva a la cambra que representa 500 milions d'europeus.
 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#40
Raw fletxa Barcelona
26 de gener de 2017, 14.40 h

Avui s'han sabut les dades de l'atur i Catlunya lidera la baixada, ja veig que tenen por els empresaris.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
LLUIS fletxa bcn
26 de gener de 2017, 12.51 h

José Bou, en primer término, junto a Giménez Barbat, esta mañana en el Parlamento europeo - EFE

Empresaris de Catalunya alerta de la secesión en Bruselas un día después del acto de Puigdemont .

José Bou, en una conferencia promovida por Giménez Barbat, lamenta la «inseguridad jurídica» que genera el proceso soberanista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
25 de gener de 2017, 22.42 h


En anglès, aquí: http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15624.pdf .


—La declaració d’independència de Kossove –com qualsevol declaració d’independència– no depenia de si l’acceptava Sèrbia o no (pàg. 7).

—En la pràctica internacional, només s’ha considerat que les declaracions d’independència violaven la llei internacional en el cas que anassen acompanyades d’alguna altra violaci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37

Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
Raw fletxa Barcelona
25 de gener de 2017, 21.34 h

Al #44, ja que parlem d'Alemanya diguem'ho tot no?
http://www.vilaweb.cat/noticies/si-ho-vol-soraya-saenz-parlem-de-baviera/


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
25 de gener de 2017, 20.32 h


Y si losalemanes hacen algo, hay que imitaarlo (excepto eso de trabajar tanto y no ir cada dia al bar)

Por ejemplo, yo vi que los homosexuales alemanes llevaban tangas negros y yo, homosexual como ellos me compré tangas negros.

Otro ejemplo ilustratibo: en el puticlub donde se prostituye mi madre, han puesto jarras de cervezacomo las alemanas,y a los clientes, cuando entran, les dicen eso de "Guten taj !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
25 de gener de 2017, 19.40 h

EUROPA YA SE HA PRONUNCIADO:
Alemania frena el separatismo.
El Tribunal Constitucional alemán ha desestimado el recurso presentado por el pro independentista Partido de Baviera para la celebración de un referendo de independencia en ese estado federado en tanto que "los Länder carecen en la Carta Magna alemana de espacios para procesos secesionistas".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH . . . QUINA COLLA DE PATOSOS fletxa AQUESTS CASPAnyols PPANCASTELLANISTES !! . . . ESCÒRIA DE L'ESCORIAL !!
25 de gener de 2017, 19.08 h





#32





Però . . . qui vols que es cregui una sola paraula dita per tu, POBRE bejota, que has demostrat MIL vegades ser el MÉS PPÀLURDAMENT ANALFABET DEL DIGITAL ??!! !!


Veiam, PPobre ignorant PPatós i PPedant, recordem alguna de les moltes BARBARITATS que has estat prou estúpid per escriure aquí:


En "LLUIS" (sense accent perquè és un A N A L F A B E T ) abans usaba de nick "bejota" però se n'avergonyeix per les moltes ANALFABETADES CRETINES havia escrit i de les que ens vare... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
LLUIS fletxa bcn
25 de gener de 2017, 17.09 h

2017-01-24 11:30:02
'Los empresarios huyen como de la peste de donde no se cumple la ley'
El presidente del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, destaca que los dirigentes independentistas "han generado una dinámica irracional", pero cree que ya se está "desgastando".


N.B. QUI PAGA ELS 130.000 € DE LA FESTA? QUINA PREGUNTA ,OI? VEUREM QUE DIU LA FISCALIA.
La llibertat d'expressió bé ,però gastar els diners dels treballadors és un robatori.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
25 de gener de 2017, 13.00 h

#29

La "festa" com dius tu de Bruseles, la podría pagar el emerit, ja que nosaltres li hem pagat moltes "FESTAS " a ell. i bastant mes cares.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.