directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 12:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament rebutja modificar les lleis afectades per la retallada de l'Estatut

Només el PPC ha donat suport a la moció presentada per Ciudadanos

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Parlament ha rebutjat aquest dimecres una moció de Ciudadanos que instava el Govern a 'establir un calendari de modificacions de les lleis aprovades que despleguin l'Estatut en funció de la sentència del Tribunal Constitucional i, en concret, la Llei d'educació'. La voluntat del partit d'Albert Rivera era aconseguir suspendre la immersió lingüística a les escoles i promoure l'educació en castellà a Catalunya a partir de setembre. Només els diputats del PP de Catalunya han donat suport a la proposta, mentre que el tripartit i CiU l'han rebutjada taxativament. El portaveu del grup mixt Albert Rivera ha lamentat la decisió, ja que considera que les sentències s'han d'acatar i 's'han d'executar'. En aquesta línia, ha remarcat que 'les lleis que s'han construït que en part són inconstitucionals s'han de derogar o llegir conforme a la sentència'.
rivera, domingo, robles, ciutadans, grup mixt
Comparteix
   


Etiquetes
En la presentació de la moció al Parlament, Rivera ha indicat que hi ha varies lleis que s'han de modificar i ha criticat el Govern, que ha titllat 'd'insubmís que no compleix les sentències judicials'. El dirigent de Ciutadans ha manifestat que la seva moció tracta sobre de si es compleixen o no les sentències. Segons la moció presentada per Rivera, s'havia de modificar la Llei d'educació en els articles 11, 14, 15, 17, 18 i 142, tal com s'estableix en el fonament jurídic 24 de la sentència, relatiu a les llengües vehiculars que han de ser utilitzades en l'ensenyament.

Maria Ángeles Olano, del PP català, ha anunciat que els populars catalans donarien suport a la moció del grup mixt. Olano ha dit que van portar el recurs al Constitucional per responsabilitat i compromís amb els ciutadans de Catalunya. Ha dit que havia de ser el Govern que plantegés el canvi d'algunes normatives.

Per la seva part, el parlamentari de CiU Francesc Homs ha declarat que 'en l'àmbit del Parlament un despropòsit' com el que presenta Rivera s'hauria de fer poques coses: dedicar-hi poc temps i votar-hi en contra'.

Lídia Santos, del PSC, ha recalcat que 'és la primera vegada que hi ha normes inconstitucionals en una part del territori de l'Estat i les mateixes són constitucionals uns kilòmetres més enllà'. 'Comprendrà que no puc deixar de preguntar-me si són o no inconstitucionals les disposicions més enllà d'expressar les manies d'alguns o els criteris d'oportunitat', ha afegit. Santos ha dit que 'no creu que el Parlament s'hagi de deixar arrossegar per ser comparses de mítings d'un grup polític i posar-se al nivell d'una tertúlia de certes televisions'. Ha criticat que Rivera 'tira de fons d'armari i el que surt és força demagògic i populista'. Ha destacat que entén la Constitució com a garantia de l'autogovern i de la convivència des del reconeixement mutu.

Patrícia Gomà, d'ERC, ha declarat que la Llei d'educació 'ha trigat 30 anys per arribar a aquest país' i ha ressaltat que és 'una norma que blinda la immersió lingüística i, per tant, ni una pas enrere'. 'El Parlament té el deure de preservar la llengua catalana i si no ho fa aquesta cambra no ho farà cap altre cambra de l'estat espanyol', ha indicat. 'La seva representació en la cambra és una minoria, que se sotmetrà a examen els pròxims mesos i ni aquesta minoria serà probablement revalidada'.

Per la seva part, Daniel Pi, d'ICV-EUiA, ha recalcat que 'l'interès del país reclama que es defensi allò que li és propi i és el dret de l'autogovern i el dret a una normativa lingüística que defensi aquella llengua que està en la posició més dèbil'. De fet, ha dit que 'la situació de les dues comunitats lingüístiques no són equivalents' .




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
29 de juliol de 2010, 16.48 h

#5 I de gent com Vostè que també és un immigrant irrespectuós. Amb actes com aquest de Vostè i dels molts altres individus i individues com Vostè que ens han envaït, han fet que hàgim dit PROU!!!!!. Vagi-se'n de Catalunya i no tindran cap problema dea llengua. D'altra banda li he de dir que no entenc com li han marcat el seu comentari com INADEQUAT. Al capdavall, Vostè expressa la seva opinió. Opinió que no ens agrada, però així i tot tampoc ha insultat ningú ni ha dit cap paraula ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
ROGER fletxa barcelona
29 de juliol de 2010, 12.23 h

#3 totalment de acuerdo , el catalan por culpa de la globalizacion y la emigracion se perdera con el tiempo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
29 de juliol de 2010, 11.52 h

Llegir segons quins comentaris respecte de la desaparició de llengües, de la preeminència d'altres, ..., demostra a quin nivell cultural estem portant els ciutadans: ínfim, misèrrim. I, per cert, per què no plantegem ja d'una vegada el bilingüisme de veritat: català-anglès. Això sí que és una porta oberta a Europa i al món. Perdem hores i temps amb llengües colonials, d'imposició dictatorial i monàrquica. Invertim en llengües interessants: anglès, alemany, xinès, ... Buf! Fart... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
xavierespañol fletxa barcelona
29 de juliol de 2010, 11.41 h

A DONDE VAMOS CON EL CATALAN A OLOT A SARDANYOLA , CONE EL ESPAÑOL VAS A BUENOS AIRES A USA A TODAS PARTES , EL CATALAN ES UNA LENGUA QUE DESAPARECERA CON EL TIEMPO


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 31
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jaume Jose i Oranies fletxa Cerdanyola del Vallès
29 de juliol de 2010, 09.02 h

El problema no penso que sigui que l'alumnat conegui la llengua castellana, sinó el nivell de català necessari per aprovar l'ESO o el Batxillerat.
Qui pot analitzar els nivells de català de les zones que del 1960 al 1975 reberen les gran onades migratòries espanyoles es troba que en aquelles zones l'ensenyament del català és fraudulent: l'alumnat aprova sense arribar als nivells llindars referencials o arribant-hi molt limitadament.
La meua pregunta és: Què en faran de tot aquest alumnat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
29 de juliol de 2010, 07.28 h

I quina pressa té aquest botifler per modificar la llei d'educació?. Que no es preocupi, que els nens, a l'escola ja aprenen el castellà quan parlen amb els morets i amb els romanesos. No desapareixerá pas el castellà, que no es preocupin tant...


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.