directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern referma la seva lluita contra el nazisme a Europa

Descobreix una placa a Mauthausen en record de "totes les víctimes" del nazisme

Comentaris 23  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Mauthausen .- El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha encapçalat aquest diumenge la delegació del Govern que ha participat en els actes commemoratius del 72è aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen. Romeva ha descobert una placa de granit dissenyada per l'escultor Jesús Galdón en homenatge a "totes les víctimes" del nazisme, que ha qualificat de "xacra global". La placa, escrita en català, castellà, alemany i hebreu, deixa entreveure el mur sobre el qual està penjada, testimoni "de l'autèntic horror", ha explicat Romeva. L'Amical de Mauthausen, l'Associació Catalana d'Amics d'Israel, Triangle Blau i l'ambaixada espanyola a Àustria han participat en l'ofrena floral.
Romeva
Romeva

Comparteix
   


Etiquetes
Amb aquesta placa, situada al costat d'altres tributs de governs com els de Portugal, Bòsnia o Montenegro, el govern de la Generalitat vol "fer un manifest ple de significat sobre què va significar el nazisme pels catalans i catalanes", subratllant "el vincle" entre l'holocaust i la Guerra Civil, però també posar de relleu "la globalitat d'aquesta xacra", ha explicat Romeva. De fet, el text de la placa, 'Tot el dolor d'un poble', fa referència "al deure global" de reivindicar la memòria històrica, ja que "només amb una memòria històrica compartida i divulgada" es podran evitar que "els fantasmes del passat es repeteixin", ha explicat Romeva.
 
El conseller ha recordat els 1.800 catalans que van morir a Mauthausen, el principal camp de concentració d'Àustria i ha recordat la figura de Josep Miret, conseller de Proveïments de la Generalitat l'any 1937, que va ingressar a Mauthausen l'any 1942 i va morir dos anys després a mans d'un oficial. "Cal reconèixer el rol de tants supervivents que han fet de transmissors perquè d'altres que no vam viure la barbàrie no ho oblidem", ha continuat Romeva, citant també Francesc Boix i Antoni García i destacant la seva contribució al judici de Nuremberg. Romeva també ha fet una crida a "reaccionar d'una manera especialment contundent davant qualsevol símptoma que permeti visualitzar una ideologia semblant" a la que va conduir a l'holocaust.
 
L'alcadessa de Mauthausen, Leitner Gudrun, també han participat en l'acte, així com l'Amical de Mauthausen, l'Associació Catalana d'Amics d'Israel, Estat Català, Triangle Blau i diversos escolars catalans de visita al camp. 
 
En un segon pla, l'ambaixador espanyol a Àustria, Alberto Carnero, també ha contribuït a l'ofrena floral, en un espai que no compta amb cap placa oficial del govern espanyol. "Un homenatge del govern de Catalunya a totes les víctimes que van morir als camps de concentració havia de comptar, per descomptat, amb el govern espanyol", ha explicat Carnero a l'ACN, recordant que "el missatge de Mauthausen" és que tots els que van morir al camp "defensaven idees diferents" però que els unia "el patiment", fet que genera "una fraternitat universal".
 
72è aniversari de l'alliberament de Mauthausen-Gusen
 
Aquest cap de setmana s'han commemorat els 72 anys de l'alliberament dels camps de concentració i extermini de Mauthausen-Gusen, els més importants d'Àustria. Delegacions governamentals i civils de tot el món que s'han desplaçat a la regió durant tota la setmana, especialment diumenge, per assistir als actes commemoratius.
 
El primer camp de Mauthausen, format per fins a 49 subcamps, va ser construït pels mateixos presoners entre 1939 i 1940. Hi van ser deportades unes 200.000 persones, 120.000 dels quals hi van morir. Es calcula que hi van passar uns 3.000 catalans i que 1.800 van ser-hi assassinats.
 
Els primers deportats foren opositors alemanys i austríacs, els quals seguiren intel·lectuals polonesos i deportats soviètics. A partir de 1941 van començar a arribar-hi grans quantitats de catalans juntament amb republicans d'altres punts de l'Estat espanyol i membres de la resistència francesa. El 1944 milers de jueus hongaresos i holandesos van ser deportats i exterminats sistemàticament. Finalment, al camp també hi van deportat homosexuals, gitanos i testimonis de Jehovà, fins a un total de disset col·lectius diferents.
 
D'entre els presoners catalans que van sobreviure al camp, hi havia el fotògraf Francesc Boix i l'escriptor Joaquim Amat-Piniella qui va plasmar la seva experiència a la novel·la K. L. Reich, una de les grans obres de la literatura sobre l'Holocaust.
 
Dissabte, Romeva va defensar al camp de Gusen la voluntat de Catalunya "d'ajudar a construir una Europa millor" que deixi de banda "la por i l'odi" del passat, davant centenars de persones i delegacions d'arreu del món. L'acte del memorial de Gusen també va comptar amb la presència del president federal d'Àustria, Alexander van der Bellen.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#23
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
9 de maig de 2017, 10.25 h



#21




Tal com t'he dit, PPobra PPalurda franquista Alberto Caguetesneses, a la notícia dels "catalans nouvinguts" on m'he emprenyat amb tu per haver confós el meu estil amb un altre que considero molt inferior:



Sóc prou comprensiu per entendre que tu, PPobre PPalurda Feixista Caguetesneses, estiguis amargat, o millor, amargada, que lliga més amb la teva respectable homosexualitat passiva i no tan respectable EXHIBICIONISME repetitiu amb tants AMARICONATS de "queridus" per aquí, "qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
9 de maig de 2017, 00.30 h

#21 rata


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidios como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
8 de maig de 2017, 12.23 h



¿ACUDIO AQUEL PRESIDENTE DE LA ASOCIACION QUE ESTUVO AÑOS Y AÑOS ESTAFANDO A TODO EL MUNDO FINGIENDO SER ANTIGUO PRISIONERO¿


'The Wall Street Journal' retrata el "separatismo" de TV-3
El diario recoge la opinión de críticos que consideran "excesivo el sesgo" nacionalista de la televisión autonómica
El diario estadounidense The Wall Street Journal dedica en su edición de este viernes un reportaje a TV-3 en el que analiza el tratamiento que la televisión autonómica catalana hace de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Manel fletxa Tarragona
8 de maig de 2017, 10.57 h

#10 Aquestà no és la teva terra xarnego fastigos, espera que siguem independènts que hauras de marxar amb una puntada de peu al cul.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
8 de maig de 2017, 08.09 h

#13

Com què el vaig enviar a fer "nones", el noi s'ha quedat tota la nit despert enviant pamflets......

AIXÒ DEMOSTRA QUINA CLASSE DE "TONTET" ES......!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
8 de maig de 2017, 08.06 h

#16

Si t'empenys pot ser. FARÈ UN ESFORÇ.......

AIXÒ TAMBÉ T'ESCOU....?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
es de ser inutiles fletxa esdeserinutiles
8 de maig de 2017, 06.57 h

#16 nazi ta puta mare


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
7 de maig de 2017, 23.49 h

#14 EL RINCON DEL NAZI ESTELADO


ESTA VISTO QUE EL 3% DA MUCHO DE SI.

POR CIERTO NO TENDRAS TAMBIEN UNA CASITA EN ANDORRA?????????????


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
7 de maig de 2017, 21.25 h

#14

Ah, i també he ingressat diners a la compte de La Caixa, per ajudar a pagar les multes que la TEVA "justicia", ha imposat als nostres polítics.

I ET DIRÈ QUE HO HE FET MOLT A GUST, PER LA NOSTRE TERRA (que no la teva) I ELS NOSTRES POLÍTICS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
7 de maig de 2017, 21.23 h

#10

Per cert ja que parles de estelades, doncs SI, TINC ESTELADES I SENYERES , a Barcelona, al despatx i a dos cases mes que tinc fora.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.