directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament aprova la llei de la comunitat catalana a l'exterior amb els vots de JxSí, CSQP, PSC i la CUP

Romeva destaca que amb la nova normativa els catalans a l'estranger tindran els "drets coberts" com els residents a Catalunya

Comentaris 24  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- El Parlament ha aprovat la llei de la comunitat catalana a l'exterior, presentada pel departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat. La nova normativa ha rebut el suport de la majoria del Parlament, gràcies als vots a favor de JxSí, CSQP, PSC i la CUP. Cs i el PPC hi han votat en contra. El Govern tanca així la carpeta de la llei de la comunitat catalana a l'exterior. La llei preveu la creació d'un registre voluntari de catalans a l'estranger, defensat pels quatre grups parlamentaris que l'han aprovat, però molt criticat per Cs i PPC que consideren que l'executiu vol "controlar políticament" els residents a l'exterior. Durant el debat, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha destacat la vocació d'"aproximar" la comunitat catalana internacional, que "ha de tenir els drets coberts" com els ciutadans que resideixen a Catalunya. "És un desig, una obligació i un compromís, i amb aquesta llei ho podrem fer", ha defensat.
raul romeva, neus munte, parlament
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Durant el debat parlamentari, el ponent relator del projecte de llei, Jordi Sendra (JxSí), ha insistit que durant la ponència s'ha escoltat "la veu dels catalans residents a l'exterior". Al seu torn, la diputada de Cs Susana Beltrán ha assegurat que la llei és una "oportunitat perduda", i ha reivindicat que els catalans residents a la Unió Europea (UE) no formen part de l'"exterior", ja que es tracta d'un "espai interior". Per Cs, la llei és "expulsiva, no inclusiva i discriminatòria", perquè no té en consideració els catalans residents a l'exterior i que tenen una opinió política diferent a les tesis independentistes del Govern. "Molts catalans ja no anaven a les comunitats catalanes perquè sentien que només eren les comunitats dels separatistes", ha afegit Beltrán.
 
D'altra banda, la diputada del PSC Esther Niubó ha agraït que el text definitiu "ampliï el focus" de la primera versió, i ha assegurat que la llei "substitueix una normativa desfasada". 
 
El diputat del PPC Juan Milián ha deixat anar que l'executiu no vol ajudar els catalans residents a l'estranger, sinó "treure'n profit polític", perquè els que no siguin independentistes "no comptaran amb l'ajuda de la Generalitat", segons ha afirmat el vicesecretari d'Estudis i Programes dels populars catalans.
 
El diputat de CSQP i coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha defensat el text final i ha insistit que la llei defensa els catalans residents a l'estranger. Així mateix, Nuet ha reclamat als grups parlamentaris que s'hi han oposat a "no donar el cul" a la comunitat catalana a l'exterior. 
 
Finalment, el diputat de la CUP Carles Riera ha donat llum verda a la nova llei però ha afegit que el seu grup parlamentari en voldrà fer una nova, "nacional i republicana", un cop Catalunya esdevingui un nou Estat, i on la ciutadania a l'exterior "pugui exercir els seus drets polítics com a ciutadans d'una nova República independent".
 
Polèmica pel registre
 
El registre que preveu la llei ha estat motiu de disputa durant el debat parlamentari. Per Cs i el PPC, el Govern vol utilitzar-lo per tenir un cens de cara al referèndum. Segons Beltrán, des de JxSí s'argumentava el desig d'aprovar la llei perquè "es vol votar". La diputada de Cs ha afirmat, en aquest sentit, que li "preocupa" per a què es vol fer servir un registre que "no pot concedir drets i que és voluntari". Niubó ha sentenciat que el registre "no pot ser cens electoral", i Milián ha justificat que la llei vol "controlar" les comunitats catalanes a l'estranger "via registre".
 
A tot això, Nuet ha reclamat que no es "prejutgi" el registre dels catalans a l'exterior, i ha defensat que no es pot assegurar, almenys de moment, que el Govern en farà un mal ús. "No podem parlar dels catalans a l'estranger sense un registre", ha defensat el diputat de CSQP. Finalment, el també secretari tercer de la Mesa ha conclòs que els ciutadans a l'estranger són una "projecció exterior" del país, i que formen part de l'"acció diplomàtica pública" catalana. "Els hem de cuidar, són Catalunya arreu del món", ha constatat Nuet, que ha descrit la llei com a "fonamental per a un país petit". 
 
La llei regularà el marc de les relacions de la Generalitat, les seves institucions i la societat amb les persones i les comunitats catalanes establertes a l’exterior. Entre altres objectius, la normativa pretén donar suport, assistència i protecció als catalans residents a l'exterior, enfortir les comunitats catalanes que hi són establertes i potenciar les relacions amb els països on hi ha una presència important de catalans. Entre altres punts, defineix el registre de catalans residents a l’exterior, d'inscripció gratuïta i voluntària, els reconeix destinataris de l'obra de govern i en recull els drets, preveu el reconeixement oficial de les comunitats catalanes a l’exterior i crea el Consell de la Catalunya Exterior com a òrgan assessor i de participació.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
mario fletxa barna
2 de juny de 2017, 10.45 h

MOLT BÉ DONCS QUEDEM AIXÍ... FINS LA SETMANA QUE VE QUE SABREWM EL DIA I LA PREGUNTA

PODREM ESPERAR ? SOM-HI CPMPANYS, EL DIA "D" hora " H" ESTÀ A PUNT D'ATERRAR. VISCA CATALUNYA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
1 de juny de 2017, 20.57 h






he he he . . . m'encanta l'humor fi com el de #22 . . .




HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH !! !! !! !!





Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
1 de juny de 2017, 20.56 h


#19 Que no pago a los traidoreeeeeeeeees dices, Bejota?? OYE, GUARRA, SERÁ EL PUTÓN DE TU MADRE, QUE NO PAGA.

Yo le pagué al lampista, a pesar de que el muy traidor me dijo que los grifos eran de inox y resultaron ser de latón cromado.

No me estraña que mientas como una fúrcia que eres, ya he leido algunas gilipolleces tuyas, y no me estraña nada de ti, zorra mentirosa !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
1 de juny de 2017, 20.50 h








#16





Calla, ALBERTO CAGUETESNESES, PPalurda analfabeta i PPedant. Tu no tens ni idea de geopolítica. Ets tan ignoranta que no saps que EsPPanya, com Catalunya, SON REGIONS D'EUROPA.





El concepte REGIÓ és geogràfic, imbècila, i no pas administratiu.





Y si fos administratiu, com el concepte "entidad autònoma" , igual que es va crear fa poques dècades, el farem desaparèixer en pocs mesos.





Ets tan cretina que em repugna parlar amv
b tu.











Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
pastanaga radioactiva fletxa sidral cosmic
1 de juny de 2017, 20.32 h

#19 somiatruites


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
LLUIS fletxa bcn
1 de juny de 2017, 13.55 h


Enero 2013. La Corte Suprema de los EEUU a una petición popular de Texas para un referendum de autodeterminación:→

« La Constitución de los Estados Unidos establece una unión ‘permanente’, ‘indestructible’ y ‘perpetua’» Otras siete solicitudes similares relativas a otros tantos estados sureños recibieron idéntica contestación por parte del Gobierno Federal estadounidense.

N.B. RECUERDA ,ROMEVA:"ROMA NO PAGA A TRAIDORES".YA TE LO RECORDARÉ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
1 de juny de 2017, 13.38 h

LUEGO NO COMPRENDEN PORQUE LES LLAMAN NAZIS JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA

Polémico anuncio antimadridista en la televisión pública catalana pagado con fondos publicos.

"Sólo hay 11 hombres capaces de evitar lo inevitable. Once hombres preparados para cambiar el destino, para hacer vivir una noche negra al todopoderoso conjunto blanco. Hombres jóvenes tocados por una varita mágica. Hombres duros bregados en mil batallas que beben el elixir de la juventud eterna. En Europa sólo hay on... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
1 de juny de 2017, 13.31 h

#16


CATETO, t'han dicho comparar.no comprar.

I efectivamente es un pais de analfabetos y los espabilados, LADRONES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
1 de juny de 2017, 10.51 h

#15

querido nazi


claro que no se puede comprar porque son la misma cosa. la region catalana es una parte del todo que es España.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
APAÑAMELAPELA fletxa Republica Catalana II*II
1 de juny de 2017, 10.48 h

#13


ES-PATRAÑA NO SE PUEDE COMPARAR CON CATALUNYA

ES UN PAIS DE ANAL-FABETOS Y CATETOS FRANQUISTAS




.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.