directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Un veterà socialdemòcrata alemany es mulla a favor del referèndum català

Bernhard Von Grünberg, del Rin Nord Westfàlia, veu una “absurditat” jutjar independentistes

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- El polític socialdemòcrata alemany Bernhard Von Grünberg reivindica el paper d’Europa per resoldre el conflicte català amb Espanya, un estat que cada vegada li sembla “més un sistema autoritari”. “Com a demòcrates europeus no podem mirar cap a l’altre costat”, assegura el polític alemany, que va ser diputat del Rin Nord Westfàlia fins fa pocs dies, quan es va jubilar. En una entrevista amb l'ACN, Von Grünberg, que dimecres rebrà un premi de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), defensa que la manca de treball en memòria històrica a Espanya és una de les causes de la falta de diàleg d’avui. Segons ell, és una "absurditat" jutjar independentistes, perquè en un sistema democràtic "tothom ha de cedir".
El polític alemany Bernhard von Grünberg a l'Aula Europa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
El polític alemany Bernhard von Grünberg a l'Aula Europa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
© Helle Kettner

Comparteix
   


Etiquetes
Von Grünberg troba incomprensible que malgrat les grans mobilitzacions pacífiques dels ciutadans a Catalunya, només valgui el “tu has d’obeir el que jo dic i punt”. Respecte al paper de la premsa alemanya sobre l’actualitat a Catalunya, el polític diu que la percepció ha millorat, que se'n sap més, però “encara cal explicar molt més sobre el tema”.
 
“Vinc sovint a Catalunya i Espanya perquè m’interessa la situació política”, afirma Grünberg, que va ser observador internacional de la consulta del 9 de novembre. Com comenta amb l'ACN, tot el conflicte li ha cridat l’atenció perquè va haver d’aprendre la importància de la memòria històrica directament a casa seva. “El meu pare va ser un nazi molt conegut, he intentat contribuir a la memòria històrica del nazisme a Bonn, i crec que un dels problemes aquí és la manca de treball sobre l'època de Franco. Després de 40 anys, ja és hora de treballar sobre el passat. És molt important per la cohesió de la societat,” remarca el exdiputat.
 
Preguntat sobre la manca de diàleg a l’Estat espanyol, Grünberg assegura que “si hom diu que és una democràcia no pot ser que si 2 milions de 7 milions d’habitants es manifesten al carrer, a Madrid es pretengui que això no sigui res, que no cal fer res”. Segons Grünberg, això i el fet que aquest conflicte es redueix a "tu has d’obeir al que dic jo i punt” és “incomprensible”. Von Grünberg reivindica com l’experiència alemanya demostra que “tothom ha cedir”, i que es poden trobar camins per sortir de “situacions problemàtiques”.
 
“Això no funciona gens a Espanya”, lamenta, criticant la judicialització del procés. “La persecució judicial de representants parlamentaris catalans és part d’aquesta absurditat. No pot ser que quan hi ha una incapacitat absoluta de diàleg, s'escull el camí judicial”, afegeix i avisa que “això només augmenta el conflicte" i incrementa els independentistes.
 
“Com a demòcrates a Europa no ens podem permetre mirar cap a l'altre costat. Amb l’excusa que no volem un altre conflicte a Europa, presenciem sense dir res com un sistema a Espanya es torna cada vegada més autoritari”, assegura Von Grünberg. El exdiputat alemany lamenta que els europeus van "acceptar" Franco "fins al final" i que per tant ara és el seu "deure" involucrar-se en el conflicte català.
 
Von Grünberg està convençut que es necessita una Europa nova, més democràtica i menys autoritària. “No necessitem sistemes autoritaris a Europa. No pot ser que hi hagi un ressorgiment dels estats-nació quan aquest model hauria de cedir a un model molt més federal. És molt important buscar camins per una Europa forta que no estigui ni econòmicament ni socialment dividida”, sentencia Von Grünberg.
 
Grünberg afirma que el procés català a Alemanya “es percep una mica millor” i amb “més claredat” en els darrers anys. “A la premsa ara se’n parla millor en comparació amb fa uns anys, quan es deia que era un tema dels rics, com al nord d’Itàlia, que no volen compartir", explica. Segons ell, "a Catalunya la societat és molt solidària". "Em dedico a la política dels refugiats. Per mi és incomprensible que no es permeti a Catalunya acollir refugiats, quina bogeria és aquesta?", lamenta.
 
L'entrevista s'ha realitzat a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona en el marc d'un acte organitzat per la Fundació Catalunya-Europa sobre el dret a l'habitatge, en el qual Bernhard von Grünberg ha fet una ponència sobre aquest dret a Alemanya.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
LLUIS fletxa bcn
27 de juny de 2017, 18.02 h

Un estudi avisa que els mitjans estrangers veuen el procés com un risc per a l’economia.


La UPF presenta un treball finançat per la Generalitat que analitza la cobertura de la cursa independentista a la premsa estrangera.EL PAÍS


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
LLUIS fletxa bcn
27 de juny de 2017, 17.25 h

CONSTITUCIÓN DE ALEMANIA: Artículo 21 “Son inconstitucionales los partidos que, según sus fines o según el comportamiento de sus adherentes, tiendan a trastornar o a poner en peligro la existencia de la República Federal de Alemania”.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
anònim fletxa Vilassar
26 de juny de 2017, 21.59 h

Lluis = MANIPULADOR écs-PPaÑol, el "farol nazional total". És com un zero a l´esquerra, per dir-ne alguna cosa amable.

MARXEM !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
26 de juny de 2017, 19.56 h

#8 La constitució alemana no ha prohibit res, que passa luisin? et fa por? a l'hora de la veritat els espanyols sou una colla de marietes gandules, no foteu res. Preocupeu-vos de la merda que teniu a casa vostra i deixeu tant a els alemanys com nosaltres en pau, si no voleu acabar malament queda clar luisin? fiqueu el nas i ja podeu córrer marietes


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
LLUIS fletxa bcn
26 de juny de 2017, 18.51 h

Como dicen los anglosajones, sin embargo, el diablo está en los detalles. Si a esa misma pregunta se le añade la certeza de que una separación supondría que Cataluña quedara automáticamente fuera de la Unión Europea, la distancia se acrecienta. Suben entonces a un 53% los catalanes que preferirían quedarse como estan frente al 40% que, aun así, seguiría adelante con la secesión.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
LLUIS fletxa bcn
26 de juny de 2017, 18.36 h

Encuesta de 'El País': Sólo el 33% de los catalanes es partidario de declarar la independencia.

Los ciudadanos de esta comunidad siguen considerando viable la posibilidad de que se acabe celebrando una consulta legal sobre la independencia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
1-O fletxa VOTAR Sí o NO
26 de juny de 2017, 17.16 h

#8

‘El millor resultat per Espanya seria permetre el referèndum i que en aquest referèndum els catalans refusessin la independència.’

El millor per a catalunya es un altre,..... què és millor per Catalunya i què haurien de votar els catalans, el NYT no en parla,

Nomes parla del que seria millor per a Espanya no diu res de seria millor per a catalunya

Pero molt important es que diu que en qualsevol cas s'ha de votar


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
LLUIS fletxa bcn
26 de juny de 2017, 16.41 h

The New York Times recomana “rebutjar la independència”

"Las empresas están aquí por un mercado de 47 millones" .

Malet,predident de la Cambra de Comers USA, ha hecho estas declaraciones procurando dejar claro que no se trata de una amenaza. "Estas empresas están aquí por un mercado de 47 millones y no de siete", ha afirmado. "

N.B. LI RECORDO AUEST ALEMNY QUE EL TC DEL SEU PAIS HA PROHIBIT EL REFERENDUM A BAVIERA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Carles Viñals Casado fletxa Sant Vicent del Raspeig
26 de juny de 2017, 11.57 h


Així les coses, els EE UU, seu mundial del capitalisme (Henry Ford, el fabricant d'automòvils, tenia damunt la taula del seu despatx el retrat de Hitler) es trobà ajudant l'URSS, Meca del comunisme, contra l'ara enemic comú, l'Alemanya hitleriana. Aquesta aliança fou molt desigual. Mentre els EE UU hi posaven els queviures i algunes armes i equipaments, els soviètics hi posaven la sang i els morts (set milions de soldats, 13 milions de civils morts i la completa devastació de la Rúss... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS AKA COMO SUPERCAT DE FIGUERAS-GERONA: Tus palabras resuenen en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
26 de juny de 2017, 11.35 h


El baloncesto femenino enlaza cinco medallas, algo que ninguna selección española había conseguido en un deporte de equipo olímpico
La España de Gasol, nueve medallas en 11 torneos, falló en 2010 y 2014

http://www.elmundo.es/deportes/baloncesto/2017/06/26/59501b9e468aeb76048b4579.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.