directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 17 d'abril de 2024 00:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas prioritza l'enfortiment de la nació catalana a un estat creat 'artificialment'

Insta socialistes i populars a donar suport al concert econòmic a Catalunya tal com fan al País Basc

Comentaris 34  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president de CiU i candidat a les eleccions al Parlament, Artur Mas, ha afirmat que la seva aposta se centra en enfortir la nació catalans abans que un estat creat 'artificialment'. Ho ha dit després de les reiterades apel·lacions del president Montilla perquè aclareixi si CiU defensa un projecte independentista. La federació nacionalista ha ratificat aquest diumenge a Lleida el programa electoral del qual un dels principals eixos és el concert econòmic per Catalunya. En aquest sentit, Mas ha instat a socialistes i populars a donar suport al concert econòmic a Catalunya tal com fan al País Basc.
pelegrí, artur mas, jordi pujol, josep antoni duran
Comparteix
   


Etiquetes
Un dels grans eixos del programa electoral que CiU ha ratificat aquest diumenge a Lleida en el marc del Congrés Nacional del partit és el de la nació. En aquest sentit, el president del partit i candidat a les eleccions, Artur Mas ha explicat que durant els darrers trenta anys han estat intentant convertir l'estat espanyol en un estat plurinacional dins el qual Catalunya tingués el màxim nivell d'autogovern possible.

Això no ha estat possible i referint-se a qualsevol tipus d'estat i fins hi tot a un hipotètic estat català, Mas ha remarcat que ell és dels qui pensa que és més important la nació, 'que no és una creació artificial', que no pas qualsevol creació artificial que podria ser qualsevol tipus d'estat. Per aquest motiu, Mas ha assegurat que ells tenen com a principal repte enfortir la nació catalana que 'és l'ànima del nostre poble'.

El líder nacionalista també ha afirmat que són conscients que Espanya 'no vol ser canviada', i que 'segurament hi té dret'. Però, ha afegit que si ells tenen dret a no ser canviats en un estat plurinacional, els catalans 'tenim dret a no renunciar ni a ser Catalunya ni al nostre futur nacional'. D'aquesta manera, Mas ha volgut fer visible una vegada més l'aposta del partit pel dret a decidir lliurement el futur per part del poble català.

Un altre dels eixos principals del programa de CiU és l'objectiu de poder administrar els recursos que genera Catalunya, és a dir el símil del concert econòmic basc. Mas s'ha mostrat convençut que aquest objectiu és compartit pel conjunt de la societat catalana i per això ha instat al PSOE i el PP a què li donin suport per assolir-lo de la mateixa manera que ho fan al País Basc.

Mas creu que si arriben a guanyar les eleccions i poden formar Govern es trobaran amb una Generalitat econòmicament insostenible i per aquest motiu ha demanat paciència als militants i votants perquè considera que els costarà desenvolupar el programa que presenten. En aquest sentit, ha apostat per aplicar un model d'administració austera i ha assegurat que agafaran les estisores per 'podar' tots els alts càrrecs que ha anat implantant el tripartit en els darrers anys.

El candidat de CiU ha qualificat el programa electoral ratificat aquest diumenge com un 'programa realista' que és més un projecte que no pas un programa; 'un projecte per treure Catalunya del sot', ha afirmat. Per aquest motiu, ha demanat a la gent del país que desitgin un canvi, que s'apuntin a aquest projecte. Així mateix, Mas ha reconegut que tenen bons pronòstics pel que fa als resultats electorals del pròxim 28 de novembre, però en aquest sentit, ha fet un símil amb el seu equip, el Barça, i ha remarcat que 'fins hi tot els bons equips amb bons pronòstics poden perdre'.
D'aquesta manera, Mas ha alertat en referència a les forces d'esquerra, que diguin el que diguin, si els resultats electorals els donen per sumar, ho faran i reeditaran un tercer tripartit. Segons Mas, els partits del tripartit estan units per un exercici de poder que els permet impedir que un altre governi.

Les claus del programa electoral

Una de les claus del programa electoral de CiU és l'objectiu del concert econòmic però també el desplegament de l'Estatut sense renunciar al del 30 de setembre de 2005. La federació fixa la fita d'aconseguir un model de finançament que permeti gestionar i decidir sobre tots els recursos tributaris de Catalunya, i també defensa aquest dret amb relació a les infraestructures incloent-hi aeroports, Rodalies, aigua i energia. Malgrat la sentència del Tribunal Constitucional, CiU vol desplegar l'Estatut, de manera ambiciosa amb la seva màxima potencialitat jurídica sense renunciar a l'horitzó marcat el 2005.

Una altra de les apostes destacades del programa incideix en el fet que els immigrants assumeixin un compromís de ciutadania que comporti respecte i actitud d'integració al país. CiU es compromet a consolidar el procés d'integració i de cohesió nacional en deu anys, i per això, entre d'altres coses, reclama totes les competències en matèria d'immigració, vol crear un moviment de voluntaris per a l'arrelament dels immigrants i elaborarà, si governa, un pla per eradicar els usos d'infrahabitatge.

Per una altra part, la federació nacionalista es marca l'objectiu de crear un registre dels convenis entre partits, les seves fundacions, associacions i administracions públiques. Aquesta és una de les mesures de regeneració política que figuren al programa. Amb això, CiU vol recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions i el prestigi internacional de la Generalitat. La federació també aposta per reduir un 20% el personal eventual i de confiança, i limitar l'acumulació de càrrecs executius en una persona.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#34
Jordi fletxa Barcelona
14 de setembre de 2010, 00.51 h

VOTAR A CYU ÉS VOTAR A ESPAÑA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Pep fletxa La Seu
13 de setembre de 2010, 22.55 h

A tots els simpatitzants i militants de Convergència: a molts de vosaltres us vaig veure a la manifestació de juliol amb proclames independentistes i sobiranistes.
Espero que obriu els ulls i us allunyeu d'aquests impresentables liderats per l'Artur Mas, que són capaços de vomitar que cal anar a Madrid a demanar un concert econòmic. ?!?!?!?!?!?
Obriu els ulls i deixeu de votar-los. Us estan prenent el pel.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Manel fletxa Barcelona
13 de setembre de 2010, 20.57 h

#31 Aprofita, aprofita, que ja us queda poc per tenir èxits en la VOSTRA selecció gràcies als esportistes catalans.

I pel que fa al cava, no teniu una dita que diu no sé què de "no se hizo la miel..."?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
xavier fletxa BCN
13 de setembre de 2010, 20.52 h

#30 LO MISM HICE YO CUANDO GANO TU SELECCION EL MUNDIAL , Y ES TOMARME UN BUEN CHAMPA ,ES QUE EL CAVA ME DA ARDORES


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Manel fletxa Barcelona
13 de setembre de 2010, 20.29 h

#29 Ja t'agradaria a tu, ja! Ho sento, no tindràs aquesta sort. El que sí que et prometo és que el dia de la independència ho penso celebrar amb un bon cava!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
xavier fletxa BCN
13 de setembre de 2010, 20.11 h

#28 MANUEL TU LO QUE LLEVAS ES MUCHOS AÑOS DANDOLE A LA BOTELLA JAJAJAAJAJA


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Manel fletxa Barcelona
13 de setembre de 2010, 19.50 h

Fa anys que em dedico a la lluita per la independència, i mentre al principi, fa molts anys, em dedicava a discutir amb els espanyolistes, perquè encara hi havia força catalans despistats que no veien clares les raons de la independència, ara les coses han canviat.

Ara ja no és qüestió de independència SÍ o NO, sinó de QUAN serà. Per això, ara, els arguments dels espanyolistes pretesament provocadors són irrellevants. Quan tinguem la majoria, tant és si s'hiposen de cul com si s'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
xavier fletxa BCN
13 de setembre de 2010, 18.49 h

#23 estoy aqui facha siempre al pie del cañon ,lo que pasa es que viendo como echais espuma por la boca ladrando como perros ,no quiero romper el buen rollo que os traeis jajajajajja jajaja pero seguir seguir que se me saltan las lagrimas


quim pero quim que haces tio todavia no has resuelto lo de tus traumas ifnatiles debido a que no tenias ni el cariño ni la aceptacion de tus padres que todavia te votas 10 veces a cada comentario

por favor un mensaje de apoyo para quim


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Guerau fletxa València
13 de setembre de 2010, 16.06 h

La burgesia catòlica barcelonina sempre estarà a favor de França, Espanya i Roma (l'imperi catòlic) i en contra de Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Manel fletxa Barcelona
13 de setembre de 2010, 15.35 h

#24 Molt bona!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.