directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 22:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Un diari europeu es posiciona a favor de la independència de Catalunya

El diari danès 'Politiken' parla del referèndum a Catalunya com l'eina per acabar amb "800 anys d'amargura i lluita"

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- “Un referèndum per acabar amb 800 anys d’amargura i lluita per a la independència del gran veí espanyol”, així resumeix la història de Catalunya el rotatiu de pagament més llegit a Dinamarca, el ‘Politiken’, que aquest dilluns dedica tota una pàgina a Catalunya. “L’home fort de Catalunya està preparat per a la confrontació final amb la dominància espanyola”, és el titular de la peça que dedica el rotatiu danès al conflicte a la península Ibèrica. Aquest "home fort" és el president català, Carles Puigdemont, a qui el ‘Politiken’ fa un perfil. El diari danès destaca que “l’oponent de Mariano Rajoy creu en la democràcia”. Parafrasejant una columna de l'escriptor Josep Ramoneda a 'El País, explica que el cap del govern espanyol “espera solucionar el problema català amb l’ajuda de la Constitució i els jutges” i amb la intenció de "provocar pànic".
 
politiken, diari, danes, dinamarca, carles puigdemont, referendum
L'article de Politiken que parla de Puigdemont i de l'1-O
© directe!cat

Comparteix
   


Etiquetes
Lloances màximes a Carles Puigdemont

Carles Puigdemont és retratat com l’home fort de Catalunya a l’article que publica un dels diaris més importants de Dinamarca. Explica que és el primer dels 129 presidents catalans que ha decidit portar al seu país cap a la independència. “Era amb desafiament i orgull que Carles Puigdemont, com a líder del govern autonòmic català, el 9 de juny aquest any va fer un pas, que pot ser determinant pel futur d’Espanya i Catalunya”, diu l’article signat per l’experimentat corresponsal europeu Michael Seidelin. 
 
Explica els orígens del president català i fa èmfasi amb que Carles Puigdemont se sent molt català i que ve d’una família en què tothom espera el dia que una Catalunya independent sigui membre de la Unió Europea en les mateixes condicions que l’estat espanyol, “que durant segles ha mantingut a Catalunya sota un control absolut”. ‘Politiken’ fa referència a unes declaracions que va fer Carles Puigdemont al diari francès ‘Libération’, en què el president català va dir: “Sóc català, però les circumstàncies m’han fet espanyol. En altres paraules pertanyo a un ‘estat’ que no l’he escollit jo”. 
 
El dolent de la pel·lícula: del govern espanyol
 
Pel que fa a la posició del govern espanyol, el diari danès cita a Mariano Rajoy dient que el referèndum no tindrà lloc, ja que segons va dir el president “aquesta bogeria autoritària no guanyarà mai a l’autoconfiança i equilibri del nostre estat democràtic”. També cita a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, que va dir que “l’estat espanyol pot parar aquella iniciativa en 24 hores”. I també esmenta que la ministra María Dolores de Cospedal havia recordat que "l’exèrcit i la Guàrdia Civil també tenen com a propòsit defensar la Constitució i la integritat territorial del país”.
 
“No eren amenaces sense fons”, diu ‘Politiken’ que explica com la Guàrdia Civil ha citat a declarar a polítics i funcionaris d’alt nivell les últimes setmanes. “El missatge és clar: Es poden arriscar a presó, multes i possible confiscació de valors si participen en l’organització del referèndum, que segons la constitució espanyola és il·legal”, resa el text del rotatiu danès. I l’article segueix explicant que “les amenaces ja han fet marxar a tres consellers a Barcelona”, però que el president català ràpidament va nomenar “tres personalitats, coneguts com pro-independentistes”.
 
Un divorci car
 
L’article acaba parlant del "divorci" entre Catalunya i Espanya, com el president català l’ha anomenat. El diari danès preveu que serà car, ja que Catalunya ha d’assumir part del deute espanyol. L’article diu que els crítics pensen que el projecte d’independència separa la ciutadania i que els aspectes jurídics no permetrien un referèndum. L’article conclou, però, que Carles Puigdemont ha deixat enrere el tema judicial i ha explicat a la televisió catalana que “ara es tracta de política i el dret d’autodeterminació de la gent”. 
 
Pel que fa als episodis històrics dels darrers 800 anys a Catalunya, el 'Politiken' parla del "terror feixista" viscut durant el règim franquista, quan estava prohibida la llengua, la senyera i també la sardana. Recorda que milers de persones van ser empresonades i exiliades i alguns dirigents polítics van morir a mans del règim. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Enric fletxa Barcelona
11 d'agost de 2017, 17.34 h


Os creeis que yo nací de madre prostituta porque me apetecia? No! fue una jugarreta del destino.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
vela fletxa maresme
10 d'agost de 2017, 08.22 h

Espanyol i amb adn de paràsit, no gràcies. M´estimo més, ser o intentar ser un emprenedor .. D´aquí en endavant es coneixerà que ser espanyol no té cap benefici -per se-, si no més aviat perjudicis ..


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Enric fletxa Barcelona
9 d'agost de 2017, 09.33 h

Nadie nace en el estado que escoge; lo nacen. Ser español o catalán no es consecuencia de haber ganado unas oposiciones. Es fruto del azar de la jodienda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
8 d'agost de 2017, 17.13 h

CONVOCAR EL REFERÈNDUM NO SOLAMENT NO ESTÀ PROHIBIT PER LA LLEI, SINÓ QUE ÉS UNA OBLIGACIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL. PROU MENTIDES!

ARA, A MÉS, HI REGIRÀ UNA LLEI "AD HOC". L'ESTAT ESPANYOL NO POT INCOMPLIR LA LLEI D'AVANS I LA D'ARA.

El dret a la lliure determinació, és de ius cogens, és a dir, és a dir, està recollit al nivell més alt de les lleis internacionals que han de ser obeïdes sempre.

Aquest dret està ben ancorat a la Carta de les Nacions Unides i en l’article 1 del P... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Algú te dubtes de que españa.......es UNA DICTADURA TOTALITARIA, CORRUPTE I EN DESCOMPOSICIÓ...............I algú te dubtes, del perquè VOLEM MARXAR............??? fletxa VOTAR SEMPRE––––––-ES DEMOCRACIA–––––––-el que vol la abstenció es directament un FEIXISTA, com el Canaleta, .................TROLL DISFRESSAT.
8 d'agost de 2017, 13.49 h

#2 Suposo que volies dir "el pais vei"......


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
8 d'agost de 2017, 13.27 h



Algú sap com li va la lumbàlgia al presi del partit veí ....?

Es per que algú li ha fet "el mal de ojo" i voldria saber si això te algun efecte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
8 d'agost de 2017, 13.20 h



Qualsevol mitjà informat, sap del EXPOLI del que hem sigut víctimes.......I QUE CATALUNYA NO TE CARÀCTER PER SER VICTIMA, sinó tol el contrari MANIFESTAMENT VICTORIOSA AMB TOT.......

Amb la ciencia, el deport, la investigació, la economia i....TOT EL QUE ENS PROPOSEM.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.