directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Primera setmana clau per al Referèndum

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

D’aquí al primer d’octubre ens esperen uns quants moments importants. Naturalment, la campanya electoral, feta amb normalitat, com sempre, i l’obertura dels col·legis electorals aquell dia suposaran el moments sense dubte més importants. Abans, però, l’aprovació de la Llei del Referèndum al Parlament durant els primers dies de setembre donarà el tret de sortida als preparatius més immediats, sobretot, amb l’entrada en escena de la Sindicatura Electoral.  Encara abans, però, la setmana que comença avui suposarà d’alguna manera l’admissió a tràmit de la Llei del Referèndum d’Autodeterminació per part de la mesa de la cambra catalana: i si no vol fer el primer ridícul, l’Estat espanyol hi haurà de començar a actuar. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
ESCLETXA. Una ofensiva de la direcció de Podemos en l’intent de liquidar Albano-Dante Fachín s’ha desfermat aquests dies amb una violència espectacular. El respecte dels de Pablo Iglesias por la plurinacionalitat és tal (amb ministeri o sense) que malden per fulminar des de la metròpoli el líder discrepant de la colònia. Tot i que l’agost són dates difícils per als moviments polítics, hi ha pressa, molta, moltíssima urgència. És imprescindible tancar aquesta fuita d’aigua en la numantina posició dependentista de boicot, per terra, mar i aire, al Referèndum d’Autodeterminació convocat per la majoria parlamentària a Catalunya. Que Albano-Dante Fachín continui cridant a la participació amb l’objectiu de desbordar el Règim del 78 és completament inadmissible. Cal acabar amb ell abans que comenci la campanya. I per desgràcia, amb els Comuns aplaudint des de la plaça i animant el botxí, serà difícil que el seu cap no rodi en pocs dies.

EXPRESSIÓ. Tots els estaments del Règim fan olor de podrit. Mentre els grans lladres dels anys de crisi (feliços deu anys d’aniversari!) continuen campant lliures, l’Audiència Nacional endega els procediments per obrir judici oral contra Santiago Espot per la seva implicació en la multitudinària xiulada al Borbó de la Final de Copa de 2015. La Fiscalia, amb dependència orgànica del govern espanyol, demana per a l’activista independentista una multa de 14.000 euros. La caiguda pel pendent de la degradació democràtica continua endavant: ara fent víctima la llibertat d’expressió. El cas reclama almenys tres vies d’acció: la unitat de tot l’independentisme en suport de qui és perseguit, retreure als “amics” espanyols la manca de solidaritat en un cas que denota com l’Estat on som tomba cada dia cap a l’autoritarisme i, finalment, la denúncia internacional d’un cas que implica un fenomen universal com és el Barça: perquè no fer-ho durant la Supercopa?

FEINADA. Fan peneta i tot. El propòsit de convèncer una majoria social que un referèndum és antidemocràtic és propi dels treballs d’Hèrcules. Rajoy llança la proclama davant el Borbó hereu del franquisme. Cal assaltar la lògica més bàsica cada dia, sense treva. Girar la realitat del revès, sacsejar-la amb força i veure què hi cau. Desbarrar sense parar mastegant xicle, com quan Andrea Levy es declara revolucionària. Amenaçar com un xulo si ets en Xavier García Albiol. Però, sense dubte, un dels moments més embogits de la gran comèdia anti-referèndum del dependentisme, representada amb desesperació creixent dia a dia, és l’interpretat als micròfons de Catalunya Ràdio per Alejandro Fernández, el magne líder popular tarragoní i portaveu parlamentari: que el guardià de la plantació, en nom del seu amo de la metròpoli, titlli de supremacistes els mateixos esclaus supera amb escreix tot el que havíem conegut fins ara en matèria teatral.

GIRAGONSES. L’esforç del dependentisme per amagar els efectes de la dependència sobre l’existència dels catalans han fet fallida aquests dies, de manera espectacular, crua, sagnant, amb motiu de les vagues de les empreses de seguretat contractades per Aena per a controlar l’accés de viatgers a l’Aeroport de Barcelona-El Prat. L’espectacle de la corrua de dirigents populars i la seva premsa mamporrera acusant la Generalitat d’inacció han estat veritablement surrealista. En contrast, l’ANC ha llançat una campanya al mateix aeroport i a les xarxes per a explicar tothom que contràriament al que pretén la propaganda dependentista, aquest no és un problema identitari, sinó de voluntat d’exercir el poder. Ras i curt, en aquest cas, volem gestionar les nostres infraestructures i competir amb tothom en condicions d’igualtat. Estem convençuts que podem fer-ho i aquests dies, a desgrat de la metròpoli i els seus lacais a la colònia, això és molt, massa evident.

IRREFORMABLE. A la vista del darrer CIS alguns dels Comuns fan com si tornessin a veure la llum. No cola. El cert és que si la suma dels grans partits del Règim del 78, el PPSOECs, va enlairar-se fins el 68,7% en les generals de 2016, ara la suma dels tres resta, pètria, en un 68,2%. Per més voltes que hi vulguin donar, el cert és que no existeix cap possibilitat real de canviar res a Espanya. Quan els independentistes els diem que és irreformable, els Comuns s’indignen. S’entesten a no mirar de fit a fit la realitat: els partidaris de mantenir l’statu quo i de disminuir o liquidar les escorrialles d’autonomia que resten totalitzen un 67,7% dels espanyols (catalans i bascos inclosos!), és a dir, els mateixos que donen suport al Règim. Conclusió: Espanya està encantada de ser com és, és a dir, tal i com l’ha afaiçonat la majoria demogràfica castellana al llarg dels darrers cinc segles.

MEMÒRIA. Són dos tipus de democràcies enfrontades a les seves responsabilitats davant un passat marcat pel feixisme. Uns l’assumeixen i combaten llurs rebrots amb la màxima contundència. Els altres, fan veure que l’ignoren (se’n desenten a l’hora d’admetre les seves obligacions) perquè en realitat se’n saben hereus. A Alemanya, dos turistes xinesos són detinguts per la policia de Berlín per fotografiar-se davant del Reichstag braç en alt i han de pagar 500 euros de fiança cadascun per a sortir en llibertat; a Espanya, fa poques setmanes els amics d’un ministre franquista a qui ningú ha exigit responsabilitats l’acomiaden amb la salutació feixista. També, des de fa pocs dies, la Fundació Francisco Fanco, perceptora de subvencions públiques (150.000 euros dels pressupostos generals de l’Estat) es dedica a l’exhibició del feixisme des de l’antic patrimoni del dictador, al Pazo de Meirás. L’assumpció o no del passat delata els valors que dominen el present.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Paco Jones Grandes fletxa Ampuriabrava
15 d'agost de 2017, 17.18 h

#8 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
15 d'agost de 2017, 11.00 h

LA FRUSTRACION DE LOS NAZIS VA EN AUMENTO, APARTE DE CONSUMO DESMEDIDO DE FORTASEC Y VALIUM QUE YA ESTAN EMPEZANDO A HACER, ORGANIZARAN ACAMPADAS DELANTE DEL PARLAMENTO REGIONAL EN EL PARQUE DE LA CIUDADELA, Y OTRAS "acciones" POR PARTE DE LOS CACHORROS NAZIS DE ARRAN PARA REDUCIR UN POCO SUS ALTISIMOS NIVELES DE FRUSTRACION Y DE RIDICULO INTERNACIONAL.



JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA NOS VAMOS A REIR MUCHO ESTE OTOÑO. EH, SYNERA, A REIR JUA JUA JUA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
CATALUNYA NO TE CARÀCTER PER SER VÍCTIMA––––––––ANS EL CONTRARI.........MANIFESTAMENT VICTORIOSA AMB TOT..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! fletxa Liders amb ESPORTS, CIENCIA, ECONOMÍA I .......................GRAN QUANTITAT DE CIENTÍFICS CATALANS.......ARREU DEL MON.
14 d'agost de 2017, 09.47 h

#6

I per què triga tan la fiscalia a arribar a ell...? ELS FILLS S'HAN ENRIQUIT A EXTREMS SOSPITOSOS.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
CATALUNYA NO TE CARÀCTER PER SER VÍCTIMA––––––––ANS EL CONTRARI.........MANIFESTAMENT VICTORIOSA AMB TOT..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! fletxa Liders amb ESPORTS, CIENCIA, ECONOMÍA I .......................GRAN QUANTITAT DE CIENTÍFICS CATALANS.......ARREU DEL MON.
14 d'agost de 2017, 09.36 h

#4

El Aznar, zorro viejo...? Jo crec que tots els adjectius qualificatius que el defineixin amb NEGATIU , COMENSARÍEM A FER JUSTICIA




Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
13 d'agost de 2017, 16.33 h

#4

Parles d'Aznar.......?.. aquest no està "para hincarle el diente" . MILLOR A LA GARJOLA.....!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Algú te dubtes de que españa.......es UNA DICTADURA TOTALITARIA, CORRUPTE I EN DESCOMPOSICIÓ...............I algú te dubtes, del perquè VOLEM MARXAR............??? fletxa VOTAR SEMPRE––––––-ES DEMOCRACIA–––––––-el que vol la abstenció es directament un FEIXISTA, com el Canaleta, .................TROLL DISFRESSAT.
13 d'agost de 2017, 11.40 h



Hi ha un "tipus" que diu que antes que se rompa españa, nos comeremos los unos a los otros.

ANTES TE COMEREMOS A TÍ, AUNQUE DEBES ESTAR MUY CORREOSO, PORQUE ERES ZORRO VIEJO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
13 d'agost de 2017, 11.09 h

CONVOCAR EL REFERÈNDUM NO SOLAMENT NO ESTÀ PROHIBIT PER LA LLEI, SINÓ QUE ÉS UNA OBLIGACIÓ DE L'ESTAT ESPANYOL. PROU MENTIDES!

ARA, A MÉS, HI REGIRÀ UNA LLEI "AD HOC". L'ESTAT ESPANYOL NO POT INCOMPLIR LA LLEI D'AVANS I LA D'ARA.

El dret a la lliure determinació, és de ius cogens, és a dir, és a dir, està recollit al nivell més alt de les lleis internacionals que han de ser obeïdes sempre.

Aquest dret està ben ancorat a la Carta de les Nacions Unides i en l’article 1 del P... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
13 d'agost de 2017, 11.08 h

Del Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010 sobre la legalitat de la declaració unilateral independència de Kosovo és treuen les següents conclusions:

– Que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

– Que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
13 d'agost de 2017, 11.07 h

PREGUNTES PER FER PENSAR

Per què els hi costa tant admetre que CAT té el Parlament més antic del mon?

Què el seu Govern te 700 anys i la seu de govern més antiga d'Europa (la joia del Palau de la Generalitat)?

Per què no calibren el motiu pel qual l'actual President de la Generalitat és el que fa 130, hm?

Què Espanya no existia llavors essent Al Andalús gran part del territori de la península?

Què si un dels títols de la "corona" és el de Comte de Barcelona és perquè fou ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.