directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 01:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'executiu de Rajoy, entre l'espasa i la paret

La reacció de l'Estat contra l'aprovació de les lleis del referèndum i la de la transitorietat jurídica és observada amb lupa

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ANÀLISI | Joan Solé @JoanSole_ - En moments de màxima tensió política és imperatiu mostrar-se segur, sobretot si ets la part dominant. A poc més de 48 hores del xoc institucional, l'executiu de Rajoy intenta fer visible un estat de normalitat que resta molt lluny de la realitat contextual.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
© La Moncloa

Comparteix
   


Etiquetes
Apuntava el líder del Partit Popular Català, Xavier Garcia Albiol, que a diferència de la consulta del 9N aquest cop el Gobierno sap com ha d'actuar: "tenim un precedent". La realitat, però, és que la fórmula no està del tot clara i es dibuixen tres escenaris que contemplen un risc notori per al govern central.
 
Repetir la judicialització
 
Si fem cas a les paraules d'Albiol, el precedent ens dibuixa una reacció del Gobierno marcada per la judicialització. Evitar el debat polític i donar la responsabilitat a les institucions judicials per neutralitzar i evitar la votació de l'1 d'octubre. És l'estratègia més còmoda de Rajoy, repeteix els mateixos moviments sense embrutar-se les mans. Tanmateix, és precisament aquesta postura la que ha distanciat els populars i els socialistes. El partit de Pedro Sánchez marca perfil fent visible l'alternativa federal davant l'immobilisme del Partit Popular. La passivitat de Rajoy ha passat factura entre els que demanen més bel·ligerància i els defensors de la tercera via, ara orfes sense referents per defensar un acord a última hora.
 
Llei de Seguretat Nacional, la carta que agrada a PSOE i C's
 
El temor del Gobierno rau en el fet de no comptar amb el suport incondicional dels partits unionistes. La foto d'un govern que actua sol i sense majoria absoluta al Congreso és molt arriscada portes enfora, motiu pel qual la Llei de Seguretat Nacional agafa més força.
 
Tant el PSOE com C's han fet públiques les seves aspiracions per treballar en la unitat d'acció per frenar l'independentisme, però no a qualsevol preu. Amb els socialistes negant l'aplicació de la suspensió de l'autonomia amb l'article 155 de la Constitució, la Llei de Seguretat Nacional aglutina més consens. Aprovada l'any 2015 amb el PP de Rajoy i el PSOE de Pedro Sánchez, el text garanteix "la defensa d'Espanya i els seus principis i valors constitucionals". Un concepte molt genèric que permetria al president del Gobierno convocar eleccions a Catalunya per evitar el referèndum.
 
Aplicar aquesta mesura té un cost, com explicarà l'executiu espanyol als mitjans internacionals i als seus homòlegs europeus que l'Estat ha fet ús d'una eina que recull el concepte de Seguretat Nacional contra les institucions que durant la crisi terrorista va ser aplaudida?
 
Un Tribunal Constitucional qüestionat pel Consell d'Europa
 
Si la imatge d'un govern central que actua sense el consens d'una majoria parlamentària és un problema, en pitjor situació queda el Tribunal Constitucional que amb la reforma de la Llei Orgànica pot executar les seves sentències. Un canvi legislatiu que va topar amb l'avís de la Comissió de Venècia del Consell d'Europa que qüestionava la neutralitat de la institució espanyola en un dictamen on demanava "reconsiderar" aquesta nova funció. En aquest sentit, el fet que pugui suspendre funcionaris públics, com pot ser el president d'una comunitat autònoma, posen en risc la percepció "d'àrbitre neutral" que ha de tenir la institució constitucional. Observats per Europa, aquesta mesura alimentaria la no separació de poders.
 
Entre l'espasa i la paret
 
Els tres escenaris ens empenyen a una última qüestió: el Gobierno actuarà contra els polítics o contra les institucions? Fonts properes al Govern apunten que l'Estat apostarà per aplicar l'article 92.4 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) per multar econòmicament les personalitats. Una mesura que preocupava l'exconseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, però que no fa trontollar l'actual executiu de Puigdemont que fou renovat el mes de juliol passat per formar un bloc disposat a arribar fins al final.
 
No, el Gobierno no té la situació sota control. Qualsevol de les mesures abans citades, fins i tot d'altres que poden aparèixer en les últimes hores, reforçaria la manifestació de l'11 de setembre i el missatge democràtic de l'1-O. Malgrat el precedent del 9N, la Moncloa no sap com gestionar un escenari institucional que el 17 d'agost va canviar substancialment. El fet que la Generalitat, amb els serveis d'emergències i els Mossos d'Esquadra, donés la imatge d'una d'Estat autosuficient al món ha frenat les aspiracions maquiavèl·liques del Gobierno: acabar amb l'independentisme amb una mesura definitiva. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Joan Jaume fletxa Catalunya Nord
5 de setembre de 2017, 15.47 h

Escenari 2

Potser haurem de fer una DUI abans el I d'octubre. D'aquesta manera internacionalitzem el procés. Vindran moltes entrevistes i reunions a tots els nivells amb una Catalunya mobilitzada i per fi hi haurà negociacions entre la Generalitat, el govern espanyol i la Unió europea. Sota el desplegament de la U.E. s'organitzarà el referendum d'autodeterminació a Catalunya. Escenari 1 o 2, Catalunya serà independent, és la tria del seu poble.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
5 de setembre de 2017, 14.27 h

Lip dub Ribes 2017 #SI. https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=HLLtahYpLxI


Som-hi! Que només falten 25 dies pel Referèndum i la restauració de l'estat català serà un fet i ens podrem treure de sobre aquesta colla de bords d’una p.. vegada!
||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
5 de setembre de 2017, 12.57 h

I espera't que el Mari(tonto del)Ano Rajoy, per tal de treure algun "el referéndum és un problema intern d'eSSpaÑa" quan visiti a Trump uns dies abans del 1-O, faci la reedició de Açores II, El Retonno i faci entrar a eSSpaÑa en guerra contra Corea del Nord. Recordeu que aquests si que han demostrat tenir "armas de destrucción masiva" i Trump deu saber que, per a conseguir una palmadeta a l'esquena, el MariAsno és molt capaç de vendre la seva mare.


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
fideli fletxa rdnes
5 de setembre de 2017, 11.02 h

el Gobierno, es planteja bombardejar Barcelona, això tan esPPañol?
un pare de la Constitución ho advocava...
Tranquils, ja se l'han menjat els cucs...


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Coia Musté fletxa Tortosa
5 de setembre de 2017, 10.11 h

Gabilondo és un espanyol amb la raríssima propietat de veure-hi clar i tocar de peus a terra.

http://www.vilaweb.cat/noticies/gabilondo-avisa-els-catalans-que-volen-marxar-ja-se-nhan-anat-i-no-tornaran/


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
5 de setembre de 2017, 09.48 h



España no està en un estat normal, encara que ho intentin, perquè ni paren de sortir als mitjans com si fossin estrelles de Hollywood. Quant no es la Soraya , es el Rajoy, i tots els altres.......

DONEN BASCA.........


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
5 de setembre de 2017, 09.27 h

EL GOVERN ACTUAL DEL REGNE, MILLOR REINO D'ESPANYA, ROMAN DINS DEL FRACÀS HUMANITARI QUE ÉS L'ESPANYA OFICIAL I POLÍTICA. I ÉS EN ELS PRIMERS LLOCS, EL TERRORISME FUNDACIONAL VA ESTRUCTURAR EL QUE ÉS AVUI, AMB TOTES LES ARMES DEL GENOCIDI.ÉS UNA DE LES REALITATS DEL RACISME PROVINENT DEL "JUSTO DERECHO DE CONQUISTA".


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
5 de setembre de 2017, 09.22 h


El Tribunal Constitucional espanyol és la vergonya més gran de l'estat. Ni el TOP del franquisme era tan desastrós.


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmeat - República de Catalunya
5 de setembre de 2017, 08.57 h

Josep Costa, Jurista i professor de teoria política de la UPF,: "Convocar un referèndum 'il·legal' no és delicte, ho diu la llei espanyola"


Valora aquest comentari:   votar positiu 32   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
5 de setembre de 2017, 08.33 h

Mientras el copero Omella sea la prostituta catalana del Gobierno de Gurtel, la iglesia catalana continuara protegida de la pederasteria identitaria de cada dia por la gracia de Dios
Dejad que los niños se acerquen a mí, decia el gran pederasta, el falso enviado por Dios


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.