directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 21:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Aprovada la llei de transitorietat, camí de la República Catalana

Sense cap vot en contra i amb 71 vots a favor i 10 abstencions, mostren que el camí cap a la independència és irreversible

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- La llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república s’ha aprovat passada la mitjanit després d'una segona jornada maratoniana al Parlament de gairebé 13 hores en què s'ha tensat més l'ambient polític. Les reiterades peticions de reconsideració de l'oposició sobre la tramitació de la llei ha provocat el bloqueig del ple durant hores. Finalment, els vots de JxSí i la CUP han permès aprovar la norma "suprema" que estableix el pas de la legalitat espanyola a la catalana. La llei, tal com estableix el text, només entrarà en vigor en cas que el sí guanyi a l'1-O. Cs, PSC i PPC han repetit l’esquema de la votació de la llei del referèndum i han decidit no participar-hi abandonant el ple. En canvi, CSQP hi ha votat en contra.

Comparteix
   


Etiquetes
El ple del Parlament s'ha aturat fins a quatre vegades al llarg de la jornada i s'ha viscut la mateixa situació que ahir dimecres amb la llei del referèndum. C's, PSC i PPC han presentat diverses peticions de reconsideració contra la tramitació de la llei forçant així la suspensió del ple perquè la Mesa i la Junta de Portaveus s'han de reunir per valorar-les.
 
Els partits de l'oposició han denunciat al llarg del ple que s'han vulnerat els seus drets per la manera extraordinària amb què s'ha tramitat la llei, invocant l'article 81.3 del reglament que permet incloure un punt a l'ordre del dia mentre el ple ja està en marxa. A més, JxSí i la CUP també han acordat escurçar terminis parlamentaris habituals per esquivar suspensions del Tribunal Constitucional (TC).
 
Calendari de la transició

 
La Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república estableix les bases de la transició des de l’etapa autonòmica espanyola fins a la república catalana independent. La norma fixa un termini de sis mesos entre el referèndum de l'1 d'octubre i les eleccions constituents, en cas de victòria del 'sí'. Aquest període de mig any és anomenat procés constituent. La norma també preveu que de les eleccions constituents en surti una Assemblea Constituent, que substitueix l'actual Parlament, i que serà vigent en el període en què es redactarà la Constitució. Segons la llei de transitorietat, la constitució catalana s'hauria d'aprovar per una majoria de tres cinquenes parts o bé per majoria absoluta si no és possible.
 
Sistema judicial

 
El text aprovat al Parlament –i que només entraria en vigor després d’una victòria independentista a l’1-O- preveu també que els jutjats i tribunals hauran d'arxivar o anular els processos penals contra investigats o condemnats per "conductes que cerquessin un pronunciament democràtic sobre la independència de Catalunya o la creació d'un nou estat de manera democràtica i violenta". A més, en el capítol judicial, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya se substituirà pel Tribunal Suprem, màxim òrgan judicial, que tindrà una Sala de Garanties Democràtiques equivalent a l'actual Tribunal Constitucional espanyol. Com a òrgan de govern judicial es crearia, entre altres, una comissió mixta entre el Suprem i el Govern.
 
Doble nacionalitat i cooficialitat lingüística
 
La llei de transitorietat estableix, igualment, la doble nacionalitat catalana i espanyola i que el Govern de la Generalitat promogui negociacions amb l'estat espanyol per fer un tractat de nacionalitat. Així mateix, la norma preveu que una eventual Catalunya independent mantingui la cooficialitat actual del català i el castellà, i fixa en el seu article 3 que és la norma "suprema" mentre Catalunya no tingui una constitució pròpia.
 
De la mateixa manera, es regula el personal públic i estableix una integració dels treballadors de l'Estat a l'administració pública de Catalunya "amb les mateixes condicions retributives i d'ocupació", llevat que hi renunciï. En un article anterior, la llei reconeix la Generalitat com qui aplica els tractats i convenis internacionals en matèria "tributària, duanera i de seguretat social".
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Jo ho veig així! fletxa Visca Catalunya independent
8 de setembre de 2017, 12.50 h

Espanya no pot suspendre la democràcia ,perquè ha espanya això no existeix, cal recordar que té el sobrenom de "vigilada", cap democràcia sortida del xantatge dels militars colpistes franquistes, pot ser una autèntica democràcia, actualment estan fan la mateixa política opressora i repressora de sempre, amb una disfressa de pseudo-democràcia, utilitzant les clavegueres de l'estat i el poder judicial més corrupte i prevaricador d'Europa, acompanyat de filibusterisme parlamentari dels p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
8 de setembre de 2017, 11.38 h

ENDAVANT ! NO HO ATURARAN, ÉS UNA ACCIÓ DE JUSTÍOCIA UNIVERSAL, LA REPARACIÓ HISTÒRICA QUE ENS CORRESPON, LA REPÚBLICA CATALANA FARÀ COSTAT AMB EL POBLE ESPANYOL PER VÈNCER LA TIRANIA PERPETUA ,QUE SOFREIX, EL REINO ESPANYOL ENCARA TÉ COM UN GRAN PUNTAL FÀCTIC, EL FEUDALISME A CASA. VATUA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
8 de setembre de 2017, 11.07 h

QUERIDOS NAZIS,


ESTOY SERIAMENTE PREOCUPADO POR VOSOTROS, MIENTRAS ME PARTO LA CAJA CON VUESTRAS TONTERIAS.

LA FRUSTRACION SERA ENORME, PLS ACUMULAR STOCKS DE VALIUM Y FORTASEC. LOS NECESITAREIS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
JORDI fletxa GRANOLLERS
8 de setembre de 2017, 09.42 h

Ja som fora de la teranyina de la justícia del invasor, ara ja comencem a tenir les NOSTRES lleis, les que ens obren el camí a recuperar les nostres llibertats i Constitucions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
8 de setembre de 2017, 09.29 h




Sàpiguen Caastella i els seus abúlics satèl.lits que CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ QUE EXIGEIX PREMPTÒRIAMENT RECUPERAR UN ESTAT PROPI.



CAP EXCUSA, CAP SUBTERFUGI, CAP DE LES TRAÏCIONS HABITUALS EN LA MANERA D'ACTUAR "ESPPANYOLA" NO ENS SEPARARÀ DEL NOSTRE OBJECTIU.


L'estat fet a la mida de l'imperialisme acomplexat i estupid de Castella, s'està disolvent per culpa de la seva ARTIFICIALITAT , més que per la seva CORRUPCIÓ o per la seva INCOMPETÈCIA.



L'estat esPPanyol, tal com l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
CASTELLER fletxa Tarragonès
8 de setembre de 2017, 08.45 h

La majoria de catalans faran tot el que calgui per a protegir els seus mandataris, així com per a votar SÍ el 1-O. I qui no s´ho cregui que vingui a veure-ho.

FORA ELS PARÀSITS.

VISCA LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA. // // * // //


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.