directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El coordinador de la lluita antiterrorista a la UE diu que l'Estat espanyol "pot designar qui vulgui" a l'Europol

Gilles de Kerchove assegura que Europa "ha de fer més prevenció" per fer front a la radicalització després dels atemptats a Barcelona i Cambrils

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Brussel·les .- Una de les prioritats de Brussel·les en la lluita antiterrorista és la interoperabilitat de les dades i que els estats membres comparteixin informació. Així ho assegura a l'ACN el responsable que coordina la lluita a la UE, Gilles de Kerchove. En aquest sentit, preguntat per l'accés directe dels Mossos a les bases de dades de l'Europol, De Kerchove assegura que la normativa de l'Europol permet al govern espanyol decidir quines són les autoritats competents per tenir un accés directe a l'agència europea en matèria policial. A més de la interoperabilitat De Kerchove apunta com una altra de les prioritats de la UE fer més prevenció i dissenyar programes de rehabilitació. Assenyala també la necessitat de millorar els sistemes de detecció de "senyals dèbils de radicalització" i cita el cas dels joves de Ripoll com a exemple per justificar-ho. Pel que fa a l'amenaça terrorista a Europa, el coordinador afirma que és "diversa" i que amb els atemptats a Barcelona s'ha vist que els terroristes "no només són llops solitaris". "Pot ser que tinguem, tot i que esperem que no, cèl·lules preposicionades preparades per atemptar", adverteix.
 
El coordinador de la lluita antiterrorista a la UE Gilles de Kerchove
El coordinador de la lluita antiterrorista a la UE Gilles de Kerchove
© Blanca Blay

Comparteix
   


Etiquetes
Sobre l'accés directe dels Mossos a l'Europol, el coordinador diu que si l'agència europea intenta col·leccionar informació de diferents estats membres, "depèn d'aquests" com s'organitzen per facilitar i accedir a la informació. Segons explica, la normativa de l'Europol "deixa en mans dels estats membres decidir quines són les autoritats competents" per accedir a la informació i relacionar-se amb l'Europol. "És a dir, el govern espanyol pot designar a qui vulgui", clarifica.
 
A banda de l'intercanvi d'informació, el coordinador de la lluita contra el terrorisme assenyala que cal millorar la detecció de senyals dèbils de radicalització i fer més prevenció. "Això pren especial rellevància després dels atacs a Barcelona", assegura. Fer polítiques comunitàries, formar agents de policia per detectar actituds sospitoses o fer ús del 'big data' a internet són algunes de les mesures que apunta Gilles de Kerchove per aconseguir-ho.
 
En matèria de prevenció i rehabilitació, diu, des de Brussel·les s'ha treballat "molt" en els darrers anys i fica com a exemple una iniciativa de la Comissió per connectar més de 3.000 experts. Amb tot, admet, "cal fer més". De fet, assegura, hi ha algunes proves pilot de programes de prevenció o desradicalització i cita com a exemples les ciutats d'Aahrus (Dinamarca) o Vilvoorde (Bèlgica). "Necessitem molta més prevenció, però, no n'hi ha gaire i en canvi és molt necessària", diu. Amb tot, descarta un pla comú de prevenció de la radicalització a Europa i recorda que cada estat membre "té les seves especificitats" i que són aquests els principals responsables en matèria de prevenció i lluita contra el terrorisme.
 
Una amenaça 'diversa'
 
Quant al tipus d'amenaça terrorista a Europa De Kerchove assegura que "és molt diversa". Precisament conclou que els atacs a Barcelona han mostrat que "no només hi ha llops solitaris". Segons explica, a Europa hi ha actors solitaris que no han tingut contacte amb una organització però que "s'han inspirat per cometre un acte terrorista". "Per altra banda, tenim també cèl·lules com les de Ripoll, amb un imam com a líder de dotze membres", afegeix. En aquest sentit, avisa de la possibilitat que hi hagi més cèl·lules preposicionades preparades per atemptar. "Ja no parlem només de persones que s'han radicalitzat soles i que amb un ganivet han optat per matar algú",diu.
 
Per altra banda, descarta que augmenti el nombre de combatents europeus que van a lluitar o formar-se a Síria o l'Iraq. "El mateix Daeix demana que no s'uneixin al Califat, que està col·lapsat, i els anima a fer la jihad fent atacs al seu mateix barri o població", comenta. De Kerchove veu "raonable" pensar que hi hagi més "complots jihadistes" en un futur però matisa que "això no vol dir més atemptats amb èxit". Segons les xifres que controla la UE, es calcula que prop de 5.000 persones han marxat d'Europa per lluitar com a combatents estrangers. Respecte als que han tornat a Europa, el coordinador assegura que s'esperen menys retorns. Ho atribueix al fet que la frontera de Síria amb Turquia estigui "completament tancada" així com també al fet que molts hagin pogut morir en la guerra.
 
Durant l'entrevista amb l'ACN De Kerchove admet que "hem d'estar preparats per veure més atacs a petita escala" però alhora destaca positivament que la societat europea "és molt resilient" en la resposta. "Les persones no estan dividides, que és l'objectiu de Daeix, i la resposta segueix sent cohesionada, pacífica", afirma. "Això demostra com és de madura la nostra societat", conclou.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
QUERIDU NAZI aragoneses,–-QUERIDU NAZI spain-ratas–––– catalopitecus...............i d'altres .... fletxa TALIBANS ESPAÑOLISTAS ........ IMAMS DE UNA españa DESFETA.............JA PODEU DIR..............NO ENS CAMBIARÁN...!!
11 de setembre de 2017, 10.56 h

#8

Aragoneses, les mentides tenen les potes molt curtes.......Gilles de Kerchove, os desmunta alguna.........


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de setembre de 2017, 19.47 h




QUERIDOS NAZIS

ME HABEIS JODIDO, MALDITOS CATALANES. HABEIS SEGUIIDO MI CONSEJO Y HABEIS COMPRADO TODO EL FORTASEC, EL VALIUM , EL TRANKIMAZIN Y EL TRANXILIUM, QUE YO NECESITO CADA NOCHE PARA MI COCTEL DE ANSIOLÍTICOS IMPRESCINDIBLES SI QUIERO DORMIR.

MALDITOS CATALANES.

UN MOMENTO, SUENA MI MOVIL

¿COMO QUE A LA NUEVA DEPENDIENTA DE LA FARMACIA AUN NO LE HAN ENSEÑADO DONDE SE GUARDAN LOS TRANQUILIZANTES Y LOS ANSIOLITICOS?

ANDA, ANDA, HASTA LUEGO LUCAS, LO SIENTO PERO TENGO QUE IR A ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
jepi fletxa mataro
10 de setembre de 2017, 16.40 h

Els mossos vindran en una Catalunya lliure.
Acabat problema.
Reconeixeu Catalunya i milloreu el problema del terrorisme a Europa


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
CASTELLER fletxa Tarragonès
10 de setembre de 2017, 13.39 h

Tots sabem quin nivell tenen els capdavanters d´ens espaÑolistes, molt aferrats en política franquista, i MOLT POC COMPETENTS EN LA RESTA. Podriem resumir-ho en què tenen MOLTA BOCA, PERÒ MOLT POCA INTELIGÈNCIA.
I això també es pot extrapolar als nostres Trolls que s´arrosseguen per aquí. Tots els coneixem per LES RUCADES QUE DIUEN i per la POCA MADURESA MENTAL. No cal dir noms ...

Mentres ells diuen bajanades, els catalans els donem lliçons sense parar.
L´ONZE DE SETEMBRE SERÀ UN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de setembre de 2017, 12.56 h

QUERIDOS NAZIS

¿VAIS YA TENIENDO RESPUESTAS A VUESTRA PREGUNTAS DE COMO SE IMPEDIRIA LA CHARLOTADA?'

¿VAIS HACIENDO ACOPIO DE FORTASEC Y VALIUM PARA LA FRUSTRACION?

¿¡ESTAIS HACIENDO UNA CAJA DE RESISTENCIA PARA PAGAR LAS MULTAS? ¿os habeis dado de baja del diario ara por no publicar propaganda del butifarrendum?


JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
10 de setembre de 2017, 12.38 h

EL JUSTÍCIA? RAFAEL CATALA, VA DIR A BARCELONA ELS DIES DEL ATEMPTAT, QUE NOMÉS PODIEN SER-HO POLICIES D'ESTATS, I L'ERTZANZA BASCA JA N'ERA, O SIGUI TOT CONTRA CATALUNYA, ELS ASSASSINATS PELS GIHADISTES, A CATALUNYA, ELS CONSIDERA DANYS COL·LETARALS VATUA! INDECÈNCIA ÈTICA LÒGICA DE L'ESPANYA OFICIAL COM A GRAN FRACÀS HUMANITARI, AITAL INDIVIDU TAMBÉ DIGUÉ QUE MARTIN VILLA, NO HAVIA COMÉS CAP CRIM CONTRA LA HUMANITAT, DONCS HAVIA ACTUAT D'ACORD AMB LA LLEI (ERA LA FRANQUISTA) QUE PE... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat- República de Catalunya
10 de setembre de 2017, 12.34 h

Cada vegada esta mes clar perquè va passar l'atemptat a les Rambles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de setembre de 2017, 12.19 h

¿ningun comentario sobre que el diario ara ha dejado de emitir publicida de la charlotada?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de setembre de 2017, 12.13 h

QUERIDOS NAZIS

¿VAIS YA TENIENDO RESPUESTAS A VUESTRA PREGUNTAS DE COMO SE IMPEDIRIA LA CHARLOTADA?'

¿VAIS HACIENDO ACOPIO DE FORTASEC Y VALIUM PARA LA FRUSTRACION?

¿¡ESTAIS HACIENDO UNA CAJA DE RESISTENCIA PARA PAGAR LAS MULTAS?


JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.