directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

L'1-O a les portades del 'New York Times', el 'Financial Times' i 'La Repubblica'

La CNN, Euronews o 'Il Messaggero' parlen d'un "augment de les tensions"

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

La majoria de diaris i cadenes internacionals segueixen amb deteniment els fets a Catalunya i l'1-O ocupa, fins i tot, les portades de capçaleres com el 'New York Times', el 'Financial Times' o 'La Repubblica'. Per altra banda, mitjans com la CNN, Euronews o 'Il Messaggero' parlen d'un "augment de les tensions" i es fan ressò de les ocupacions a escoles i centres cívics per impedir el tancament dels punts de votació.
Imatge de la BBC amb un article sobre Catalunya
Imatge de la BBC amb un article sobre Catalunya
© directe!cat

Comparteix
   


Etiquetes
El New York Times titula "Els catalans, eufòrics però temerosos, es preparen per a la votació d'independència", el FT parla de "col·lisió" i La Repubblica mostra en portada la fotografia d'un tractor durant la marxa de pagesos a favor de la independència i titula "Catalunya, els tractors en defensa de les urnes".
La BBC publica un article titulat "El referèndum a Catalunya desafia l'obstrucció espanyola". Tom Burridge apunta que s'ha arribat a un moment "crític" i que 'Catalunya' s'ha convertit en una paraula "clau" a Espanya per polèmica i controvèrsia política. El periodista, que ofereix la seva "impressió personal", augura que diumenge una part important de la societat catalana intentarà anar a votar mentre que "la naturalesa caòtica" de la votació significarà que molts dels que votarien 'no' es mantindran allunyats. "Per tant, la majoria d'aquells que es presenten segurament seran partidaris de la independència", diu.

 
En un altre article, la cadena britànica explica que milers de policies 'addicionals' s'han desplaçat a Barcelona de diferents parts d'Espanya mentre el govern espanyol intenta aturar la votació i recull que Google ha eliminat l'aplicació que permetia conèixer els punts de votació, i també que s'ha confiscat en els darrers dies material del referèndum. "Tot i la tensió a la regió, les manifestacions per part dels independentistes han estat molt pacífiques", diu.
 
La cadena americana CNN assegura que "les tensions augmenten a mesura que Catalunya es prepara per a un disputat vot sobre la independència". L'article es fa ressò de l'ocupació d'escoles "en un intent per evitar que la policia restringeixi l'accés" perquè no puguin ser utilitzades com a punts de votació i afirma que divendres "multituds enormes" es van concentrar a Barcelona en el final de campanya.
 
En una anàlisi al Washington Post titulada "Espanya intenta bloquejar el referèndum d'independència de Catalunya de demà: què està passant?", els autors assenyalen que "el nacionalisme té una llarga història" i que mentre el govern ha intentat "repetidament" aconseguir que Madrid permeti als catalans votar quina relació volen amb Espanya, el govern espanyol ho ha rebutjat també "repetidament". També assenyalen que "diverses enquestes han mostrat en els darrers anys que entre el 70 i el 80% dels catalans estan a favor de celebrar un referèndum" i que, sigui quin sigui el resultat diumenge, "els reptes polítics seran enormes" a partir de dilluns.
 
Euronews titula "Tens compte enrere pel referèndum independentista de Catalunya" i recull que si bé "Madrid ha promès evitar" la votació, els catalans "estan decidits a seguir endavant". El text diu que segons els organitzadors 60.000 persones s'han registrat per participar en una ocupació a les escoles que s'utilitzen per a la votació del diumenge i que "amb els dos costats en curs de col·lisió, la tensió està augmentant".

 
Il Messaggero parla "d'una tensió altíssima" poques hores abans del referèndum i es fa ressò dels ferits a Manlleu per l'impacte de balins. "Centenars de catalans, algunes famílies senceres, han passat la nit a les seus electorals de demà en diversos centres cívics i escoles per impedir que siguin tancats per la policia", explica. Per la seva banda, 'La Repubblica' també recull l'incident a Manlleu i afirma també que "augmenta la tensió a Catalunya". Explica que la Guàrdia Civil ha bloquejat centres de votació i que divendres a la nit va tenir lloc "una gran mobilització". També informa de l'entrada de la Guàrdia Civil al Centre de Telecomunicacions de la Generalitat.
 
Le Monde parla d'una nova "onada d'independència" i assenyala que "en una regió en plena ebullició per les "demostracions de força" organitzades per Madrid, els partidaris de la independència "monopolitzen el debat públic". Le Figaro titula "Catalunya: referèndum d'alt risc". "Votaran o no votaran? El joc del gat i el ratolí, que lliuren amb totes les forces, armes i astúcia el govern independentista de Catalunya i les autoritats polítiques i judicials espanyoles, està a punt de resoldre's aquest diumenge", recull el diari francès.
 
El Financial Times diu que "amb l'escenari a punt per a un conflicte explosiu que té el potencial de ressonar a Europa" el que està "en joc" és "la unitat d'Espanya" i avisa que si Mariano Rajoy "gestiona malament" la situació podria acabar sent "desbancat". Afegeix que si bé l'operació de diumenge "està en mans de la policia" serà Rajoy a qui acabin "culpant per desastres". Sobre la possibilitat de dur a terme la votació el diari econòmic apunta que tot i que Madrid diu que no i el Govern diu que sí "probablement serà algun terme mig".
 
A més a més, el diari escocès The National publica aquest dissabte una enquesta en exclusiva feta a prop de 3.300 persones segons la qual el resultat en un referèndum "varia dramàticament" en funció de dos escenaris: si el govern espanyol el bloqueja o si la votació és acordada amb aquest. En el primer escenari, l'actual, un 62% de la població aniria a votar i el 'sí' guanyaria amb un 83%. En el segon, la participació augmentaria fins al 77% i el 'sí' tornaria a guanyar però amb un 66% dels vots.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
mikromy fletxa Girona
1 d'octubre de 2017, 04.07 h

Hola muy buenas, oeeee a por elloss oeee jajaja nivell baix, españols s'embleu tontos XD
¡¡*¡¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
30 de setembre de 2017, 19.44 h

#4

Aragoneses, PERRO...PERRO........., nada flauta.........


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
30 de setembre de 2017, 19.39 h


#3 Te equivocas, nazi, YO NO SOY UN PERRO. Si me dices que mi madre era prostituta, lo aceptaré porque es verdad. Si me dices que yo les pago a negratas para que me rompan el culo con sus imponentes pichas de 25cm en ereccion, vale, lo reconozco, incluso si me dices que me acuesto con mi perro, o que tengo unas almorranas enormes que me sangran cuando me meto el consolador vibrador talla XXXX , tambien lo acepto, pero lo que no acepto de ninguna manera es que yo sea un perro. YO NO SOY UN PE... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Embriaguesa de felicitat.......... Visca CATALUNYA.........––––- fletxa I un gran reconeixement als que ens han portat fins aquí...........VISCA ELLS I GRACIES.
30 de setembre de 2017, 19.20 h

#1

Aragoneses: Perroflautas no sè, pero PERROS COMO TU SI, SOBRE TODO HACIA EL CENTRO


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
30 de setembre de 2017, 18.28 h

#1







VICTORIA DESCOMUNAL DEL "SI" AMB UN 83%







Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
30 de setembre de 2017, 18.23 h

QUERIDOS NAZIS

MOVILIZAOS, ¿NO HAY MAS PERROFLAUTAS EN LA REGION CATALANA?

LO VEN YA TAN MAL QUE AHORA SE CONFORMAN CON UN MILLON, EL 9-N FUERON 2,3 MILLONES.

Un total de 163 colegios están ocupados de los 1.300 visitados por Mossos antes del 1-O

http://www.elmundo.es/cataluna/2017/09/30/59cf7b3622601d460b8b45d0.html

Cuando el independentista Artur Mas mandó quitar urnas... y los Mossos sí obedecieron


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.