directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un mandat inequívoc: apliquem-lo

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

De l'1-O d'octubre, guanyat amb sang, literalment, se n'ha després un mandat potent i inequívoc. Fets públics els resultats definitius divendres, tot i l'absència de la pràctica totalitat dels votants del no, molts d'ells esporuguits per la violència de l'Estat, sabem que més de dos milions de vots van ser a favor del sí: una participació superior a la del Referèndum de la Constitució Europea en 2005 i bastants més vots, per exemple, que els qui van servir per fer efectiu l'Estatut d'Autonomia en 2006. La declaració d'independència que esperem per a aquesta setmana gaudeix d'una triple legitimitat: la del 55% dels votants del 27-S, la del 90% de l'1-O i la que l'avala com a causa justa davant la vulneració de tots els drets fonamentals a Catalunya per part del Govern espanyol en plena orgia repressiva. Confiem que l'actual majoria parlamentària sabrà traduir en sobirania la nostra set de llibertat.

Comparteix
   


Etiquetes
DIÀLEG. Per dignitat. Després dels successos del 1-O cal restaurar la dignitat de milions de catalans atacats impunement per la policia espanyola. L'estrès emocional, l'ansietat provocada per les ràzzies de les forces d'ocupació, segurament no tenen remei. Però els caps oberts, les fractures i les contusions, sí. Cal demanar al Govern que no accepti cap negociació sense una condició prèvia i fonamental: fins al moment que el govern espanyol no renunciï explícitament a l'ús de la violència, identifiqui els comandaments i agents responsables dels atacs i agressions i els sancioni. Caldrà que responguin al més de mig miler de denúncies ja presentades, davant dels organismes penals internacionals. No oblidarem mai el que ens van fer. Per això un diàleg digne ha de passar pel rescabalament moral de les víctimes. I, sobretot, per no lliurar a l'adversari a la primera de canvi, cagats, les posicions que van assolir deixant-se la pell a cops i bastonades.

ESPORUGUITS. Els hem escoltat durant mesos afirmant que això era un invent dels de dalt que es desfaria a la primera dificultat. Que ens acabaríem dividint. Que això de la revolució dels somriures no era seriós. Aquests dies hem descobert que el nostre poble és dur com una roca. Els moderats ens avisaven que en realitat tot era una broma dels de sempre per a mantenir-se en el poder. Que com era que no havien proclamat ja la independència i que el Referèndum d'Autodeterminació no hi era al programa de Junts pel Sí. Resulta extraordinàriament divertit comprovar ara com just els mateixos que deien que tot era una broma, ara demanen esporuguits que ho sigui. Davant la proclamació immediata de la independència pel Parlament de Catalunya ara demanen temps. Ja no hi ha terminis. El processisme ara no és cap xacra. Pau, calma i moderació. Mare meva, quanta coherència!h

FEBLESA. El primer dia d'octubre els catalans vàrem viure un grau inusitat de violència, buscada per motius sobretot partidistes: la caverna havia de veure que Rajoy actuava sense contemplacions i els catalans havien de prendre por per fer baixar la participació que les enquestes començaven a situar sòlidament per sobre del 60%. Tot plegat amb l'objectiu de prevenir la Declaració d'Independència continguda en la Llei del Referèndum. En realitat, es tractava d'una acció que palesava el profund afebliment de la posició espanyola la setmana anterior al Referèndum. Detenir el president Puigdemont o membres del seu Govern; actuar contra la mesa o membres del Parlament; intervenir sobre els mitjans públics catalans o detenir els seus directius; tot plegat, mesures que tothom donava per descomptades i que finalment no es van dur a terme. La bèstia encara té capacitat per a fer grans urpades, però està ferida de mort. Aquesta setmana en serem testimonis.

GUANYAR. Hem votat i hem guanyat, però, lamentablement (i mira que ho sabíem, que ho havíem de preparar bé) hem tornat a fallar a l'hora de construir el relat sobre el Referèndum d'Autodeterminació. Els propers dies diran si de manera tan lamentable com les jornades immediatament posteriors al 27-S. És clar que, en estat de xoc una bona part de la ciutadania,  la resposta a la violència policial havia de marcar les primeres hores i dies. Però el cert és que l'eufòria per la victòria en el Referèndum havia de ser-hi també present, i ho ha estat massa poc. La festa de la celebració de la victòria va venir marcada per l'oferiment dels resultats del recompte passada la mitja nit i sense la litúrgia habitual de formatgets i cintes de dades. A partir d'aquí, ningú ha tornat a insistir en la barbaritat que representa que el sí superés el millor resultat de la història de l'independentisme en unes condicions repressives tan adverses.

PLATS. A les darreres hores resulta divertit comprovar de quina manera el CNI, la Policía Nacional i la Guardia Civil es llancen els plats pel cap. En realitat haurien caure sobre Soraya Sáenz de Santamaría, qui havia assegurat per activa i per passiva que no hi hauria referèndum. Critiquen com va ser possible amagar i distribuir el material necessari per dur a terme les votacions i l'organització de l'arquitectura informàtica del cens. No entenen les directrius polítiques que van forçar una intervenció al xoc contra la gent, per comptes d'entrar divendres a la tarda arreu i assegurar-se que els col·legis no obririen. Certament, sembla tan evident que l'operatiu havia de basar-se en una presència prèvia dels cossos policials que l'única conclusió possible és que els atacs i les càrregues van ser justament buscades pel Govern espanyol amb una finalitat exemplaritzant i pensant no només en el dia 1, sinó en el que necessàriament s'esdevindrà aquesta setmana.

VALENTS. Molts som els catalans i catalanes que hem passat dies d'una tensió enorme, només rebaixada a mitja setmana, després de l'aturada de país i a l'espera de la històrica sessió de dimarts. La productivitat d'aquestes setmanes, certament, no serà la més alta de la història. Permeteu que insisteixi una altra vegada: la por, la incertesa, el dolor pels fets de diumenge, vénen superats per un sentiment, l'orgull de compartir aquest país nostre amb gent tan abnegada, compromesa i valenta. Capaç de mantenir la discreció per organitzar amb èxit tot el dispositiu electoral, d'auto-organitzar-se per defensar els col·legis electorals durant dos dies, de posar si calia els seus cossos per davant en defensa de les urnes i els vots. I en contrast, em pregunto com es deuen sentir ells, els de les porres i els cops en defensa de la legalitat vigent, defensada, principalment, pels qui el 1978 van votar en contra de la Constitució espanyola.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Emili fletxa Terrassa
8 d'octubre de 2017, 19.05 h

Ens diu el titular: Un mandat inequívoc: apliquem-lo
Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.
32 milions d'€ s'ha gastat Montoro per pagar els salvatges atacadors del nostre referèndum i ell encara va controlant i dosificant per que no "malbaratem" els"nostres" diners. QUINS PEBROTS ! ! ! ! i vull suposar que es el millor comptable que tenen.
Així va Espanya . . . .cap a la ruïna segura. MARXEM RÀPIDS QUE EL VAIXELL S'ENFONSA ! ! ! !


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
F. Carnisser fletxa el Vendrell
8 d'octubre de 2017, 18.49 h

#4 Au va Pitecus, agafa els ossos de diplodocus i entorna´t a la caverna. El sol ha començat a pondre´s a Caspaña. Ës tard i vol ploure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
QUERIDO NAZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
8 d'octubre de 2017, 13.14 h

queridos nazis


no olvideis vuestra dosis diaria de valium y fortasec


tampoco mireis tven3 porque en etre el culebron y el caçador de bolets estan ahora mismo informando de la marcha antiseparatista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
8 d'octubre de 2017, 12.00 h



Els catalans no ens podem doblegar a un estat inquisitorial i feixista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ALMOGÀVERS SEMPRE fletxa Vallès Occidental
8 d'octubre de 2017, 09.00 h

Hem desafiat les porres, l'esprai pebre, els insults, el sadisme, la desproporció, els gasos lacrimògens i els càstigs exemplars als collegis electorals del MHP Puigdemont, Forcadell, Junqueras i els seus capitans de Sant Carles de la Ràpita.
I no!

Mai més!

Mai més terrorisme espanyol!

Sempre llibertat drets humans!

Si a la Proclamació d'Independència

Com fem caure espigues d'or,
Quan convé seguem cadenes!
Bon cop de falç defensors de la Terra!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
8 d'octubre de 2017, 07.35 h





QUE NO ENS PARLIN DE NEGOCIACIONS !! !! ★ !! !!




ERA FA . . . O N Z E . . . ANYS, QUAN L'ESTATUT, QUE HAURI CALGUT NEGOCIAR EN COMPTES DE "LO EMOH SEPIYAO " SENSE TENIR EN COMPTE LA VOLUNTAT DEL POBLE CATALÀ.




DE FET ERA ABANS, ERA EN 1975 QUAN VA MORIR EL DICTADOR, QUE EN COMPTES D'ESCOLTAR I OBEIR L'OPINIÓ DELS MILITARS FRANQUISTES, CALIA ESCOLTAR ELS POBLES ESPANYOL I CATALÀ !! !! ★ !! !!




ARA JA ÉS MASSA TARD, ARA JA NO VOLEM RES MÉS QUE SEPARAR-NOS D'AQUESTA COLL... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.