directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tornar la pilota a l'escenari mundial

Catalunya en temps de República: resum de set dies l'agressió i la resistència.

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Del Temps de Sedició al de República. El passat dimarts el president de la Generalitat va anunciar l'assumpció del resultats del Primer d'Octubre. Alhora, va anunciar la suspensió temporal dels seus efectes durant algunes setmanes, a l'espera de l'obertura d'un procés de negociació amb el govern espanyol, tutelada per les instàncies internacionals. La resposta del bloc constitucionalista espanyol ha estat d'un odi desfermat. A partir de la setmana vinent, l'aplicació de l'article 155 només pot tenir una resposta de la societat catalana: la resistència cívica i pacífica al carrer fins a fer-lo insostenible. Ens tenim a nosaltres i som molts. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
ADOCTRINAMENT. El nacionalisme espanyol ha emprès, a compte del procés d'autodeterminació de Catalunya, una altra de les seves tradicionals guerres d'extermini. No pensa fer presoners. Del règim autonòmic no en quedaran ni les engrunes. Durant els propers anys, sigui quin sigui el fum de reforma constitucional (que si es materialitzés, ho seria en sentit regressiu) la re-centralització de competències serà un fet brutal. Aquesta setmana el ministre espanyol d'educació Íñigo Méndez de Vigo ja s'ha despatxat a gust amenaçant el Departament d'Ensenyament amb els tribunals per casos de suposat "adoctrinament ideològic". Els mitjans que donen cobertura al règim han llançat també un atac brutal contra el programa infantil "InfoK" que mira de mostrar la realitat amb mirada de nen. Si no ens en sortim a l'hora d'aturar-los, l'Ensenyament i els mitjans de la CCMA seran els propers objectius del nacionalisme espanyol a Catalunya.

CLANDESTINITAT. No se n'amaguen. El programa està traçat de fa molts mesos. La qüestió catalana cal acabar-la com a Euskadi. La lluita contra ETA com a model. Això passa per posar en segon terme el respecte als drets fonamentals i liquidar al preu que sigui la presència institucional i social de l'independentisme. Això passa per la prohibició formal o informal, confiscació dels béns, tancament d'eines de comunicació i persecució dels líders de l'Òmnium Cultural i l'ANC, acusats de complicitat amb la rebel·lió. En segon terme, per la proscripció de tots els partits que presentin la independència com el seu objectiu polític. Arribat el cas, no ens enganyem, molt probable, cal que totes les organitzacions estiguin preparades per passar a la clandestinitat i per organitzar la seva presència a l'exterior: cal disposar de recursos i de portaveus. Cal preparar-se per als temps més durs des del 1939, que superarem una altra vegada des de baix i tots junts.

COMPTAR. Més enllà dels actes de violència que cal subratllar, la important mobilització espanyolista de diumenge passat va anar en la bona direcció: sempre es bo exercir drets (és el que sempre demanem des de l'independentisme!); és una demostració clara que per primera vegada des de que va començar tot plegat fa una dècada veuen en perill el Règim del 78; i, en tercer lloc, subratllen la importància de comptar-nos, que és un primer pas per a acceptar de manera coherent la necessitat forçada d'acabar en un referèndum. La seva mobilització fa tard i té lloc sobre estrats socials més difícilment mobilitzables per raó del nivell de formació, però venen a la nostra. Ara només cal insistir-los en el fet que en comptes de comparar sobre plànols, recorreguts i densitats, el més fàcil hauria estat posar-nos davant d'una urna i triar entre independència i dependència.

DESBOCATS. El Borbó va obrir la veda emparant la violència desplegada per les forces de seguretat espanyoles l'1-O (ni una sola paraula adreçada a les víctimes), els mitjans de comunicació van fer el seu paper d'emblanquir-la i des d'aleshores la ultradreta s'ha pres la llicència d'atacar tot i a tothom. Primer va ser a Palma, després a Barcelona i dilluns a València. Saragossa i Madrid n'havien estat també escenaris d'excepció. La imatges de la manifestació per a commemorar la festa del País Valencià, espectaculars. Tant, com el fet que ni una sola de les institucions de l'Estat espanyol hagi pres absolutament cap iniciativa per frenar aquesta deriva agressiva del lumpen polític neofranquista. Per a ells és ara, simplement, la seva tropa de xoc. I, entretant, tota la premsa mundial al·lucina amb la barbàrie, braç en alt, que s'executa a diari a les principals ciutats encara espanyoles.

ESTABLISHMENT. Tota la setmana en la mateixa ona però, particularment, dilluns, "La Vanguardia", desesperada davant la imminència de la Declaració d'Independència, publicava l'editorial probablement més indigne de la història més que centenària del mitjà, almenys des del de 28 gener de 1939: en ple franquisme, el recordat director Luis de Galinsoga, el de "todos los catalanes son una mierda" escrivia coses més crítiques amb el govern de Madrid. La premsa del Règim del 78 a Catalunya, molt tocada econòmicament pel seu allunyament de la realitat del país i més dependent que mai de les ordres que li arriben de la capital del regne ha llançat una campanya d'exigències contra el Govern. La principal: que ignori el mandat democràtic del Primer d'Octubre. Però més que la violència verbal contra la majoria independentista, el més impactant del text era que no dediqués ni una sola línia a censurar l'atac desbocat que ens ve de ponent.

ESTUPOR. La impostura d'una part del dependentisme s'ha posat novament de manifest amb motiu de la jugada estratègica (el temps dirà si encertada o no) del president Puigdemont. Famosos "folloneros" que el dia abans escrivien articles dramàtics demanant una passa enrere als dos contendents, acte seguit del debat parlamentari acusaven la majoria independentista d'allargar el procés, de mantenir gratuïtament el "show". Tal i com ens tenen acostumats amb la seva habitual coherència, totes les crítiques alhora: les d'una banda i les contràries. A la nit, al 3/24, una opinadora de capçalera socialista es manifestava també, seguint l'estela de Miquel Iceta, molt contrariada pel fet que la Declaració d'Independència no tingués efectes jurídics immediats. Si alguna cosa ha fet el president ha estat desorientar els del pinyó fix, en particular Inés Arrimades, una política de nivell ínfim, capaç de llegir el discurs que portava preparat de casa fos què fos allò que passés.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
ciutadà fletxa tarragoní
14 d'octubre de 2017, 12.27 h

Constatat que a l´altra banda de la taula de negociació no hi ha ningú, MH President Puigdemont, reafirmi´s en la declaració de la independència sense por. El poble català sabrà estar al seu lloc de sempre, al seu costat, i junts enfrontar-nos amb força i convicció la repressió que ens envii Madriss. Ens farem visibles, no ho dubti, i ara més que mai, sense defallir fins a aconseguir la llibertat !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
MARC SABATES fletxa RODA DE TER CATALUNYA
14 d'octubre de 2017, 10.16 h

VISCA LA REPUBLICA CATALANA //*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
14 d'octubre de 2017, 07.46 h

Quant declari l'Estat Català ja hauríem d'estar a l'EFTA !

Europe has been failed. https://europe.fail

Ni oblit ni perdó.
Nor forgetfulness nor forgiveness.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
14 d'octubre de 2017, 07.39 h

On es tanca una porta, se n'obre una altra. https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=m-_twLFiYsw

Ni oblit ni perdó.
Nor forgetfulness nor forgiveness.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
14 d'octubre de 2017, 07.34 h




Ara ja ha quedat claríssim a ulls de "qui no es negui a veure l'evidència" que el govern FRANQUISTA de l'estat esPPanyol NO VOL CAP MENADE DIÀLEG.


És clar que sempre hi haurà CRETINS -ho penso demostrar- com Jean-Claude Juncker que estaran en contra de la independència dels pobles oprimits, però qui observi aquest procés històric amb objectivitat veurà que Catalunya ha estat oberta al diàleg i EsPPanya no.


Per què li dic CRETÍ a Juncker ?


Primerament: us sembla que és... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 27   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.