directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 07:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'homentatge a Lluís Companys s'omple de paralelismes amb la situació política actual

Els partits polítics reivindiquen la llibertat i la dignitat en el 77 aniversari de la mort de l'expresident català

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Avui fa 77 anys que van afusellar l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, al castell de Montjuïc, previ empresonament després de declarar la república. L'homenatge a la seva mort ha esdevingut una crida a la defensa de la democràcia, els drets i llibertats del poble català. La situació política actual a Catalunya ha marcat el dia d'avui i els discursos dels diversos dirigents polítics que s'han apropat al Castell de Montjuïc a rendir homenatge a l'expresident català.
Imatge general del Govern en l'ofrena floral a la tomba de Lluís Companys
Imatge general del Govern en l'ofrena floral a la tomba de Lluís Companys
© Maria Belmez

Comparteix
   


Etiquetes
A primera hora del matí, membres del PDeCAT i ERC han reivindicat la llibertat i la dignitat amb una marxa amb torxes i clavells que ha començat a les 6.00 del matí. Han recorregut fins el lloc del Castell de Montjuïc on va ser mort l'expresident de la Generalitat. Allà, han fet una ofrena floral i han cantat l'himne de Catalunya.
 
El líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha sentenciat que "l'estratègia de l'Estat contra la figura de Companys és la que fan servir ara per intentar derrotar-nos com a poble". "No ens poden titllar d'inconscients", ha dit, perquè el que estan fent "és democràtic, cívic i pacífic", ha afegit el republicà. 
 
Per la seva banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha mostrat aquest matí la seva confiança en arribar fins al final del procés sobiranista. "Guanyarem perquè tenim la raó i la força per aconseguir-ho", ha sentenciat.

Els primers a arribar a l'ofrena floral al monument i tomba de Lluís Companys, ha estat la delegació del PSC encapçalada pel secretari de comunicació, Salvador Illa, i l'expresident de la Generalitat, José Montilla. En clau política, Illa ha aprofitat per tornar a alertar que "una DUI seria un error gravíssim" i ha instat a Puigdemont a convocar eleccions.

"Parlar de Companys és parlar de dignitat i coratge"
 
El president Puigdemont, posteriorment a l'ofrena i acompanyat pels membres del Govern, ha ofert un breu parlament on ha recordat la figura de l'expresident. Ha assegurat que parlar de Companys és fer-ho "de dignitat i coratge".
 
El president ha dit que Companys va ser afusellat "per ser president de Catalunya" i ha criticat que 77 anys després la seva figura "no ha rebut el tracte digne que mereix".
 
D'altra banda, els membres de la Mesa del Parlament han participat de l'ofrena. La presidenta, Carme Forcadell, ha lamentat que l'Estat "encara no ha demanat perdó" per l'afusellament de l'expresident Lluís Companys. Forcadell s'ha mostrat convençuda que Catalunya continuarà "avançant gràcies a l'empenta de la seva gent".
 
La presidenta del Parlament ha recordat que Companys ha estat l'"únic president assassinat pel feixisme a Europa" i ha assegurat que no volen "revenja" sinó "justícia per totes les persones assassinades pel franquisme", que van ser deportades a camps de concentració i que van ser condemnades "injustament".

Ofrena floral al Fossar de la Pedrera: crides al diàleg, l'unitat i la república

També s'han apropat al Fossar de la pedrera els regidors de l'Ajuntament de Barcelona. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha fet una crida al diàleg i ha exigit la dimissió de Pablo Casado després que aquest anunciés que l'actual president de Catalunya, "Carles Puigdemont, pot acabar com Lluís Companys si declara la independència".
 
El vicepresident Oriol Junqueras, després de fer l'ofrena floral d'ERC, ha afegit que el compliment del mandat s'ha de fer sempre "des de la màxima voluntat d'entesa i diàleg possible" i s'ha mostrat convençut que en el món "segur que hi ha molta gent que té ganes de dialogar i reconèixer la república catalana".
 
Per altra banda, s'ha manifestat la CUP, que tot i sortir en defensa del President Puigdemont, li ha exigit que declari demà la república catalana. La diputada Gabriela Serra, ha assegurat "no sabem com acabarà Puigdemont, però podem assegurar que si ha d'acabar com Companys primer n'hi haurà molts més, no estarà sol".




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Toni fletxa Reus
15 d'octubre de 2017, 20.30 h

"paral.lemisme" porta L geminada !!! Tant costa passar-li un corrector al text. Cada dia ho foteu pitjor!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
15 d'octubre de 2017, 19.43 h



#1




OOOOOooooooOOOoooLLLEEEEeeeEEE !!!!




Arauna"manoletina " , PPalurda franquista !!!!




HUAHHUAH HUAH HUAH HUAH HHUAH HUAH . . . la PPalurda encara no sen'ha adonat que Andorra no necessita cap senyera separatista perquè ÉS INDEPENDENT DES DE L'EDAT MITJANA !! !!★!! !!




Sí . . . què voleu: és la PPobra PPalurda franquista, no es pot esperar més d'ella . . .





HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HAH HUAH HUAH HUAH !! !!★!! !!









Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
15 d'octubre de 2017, 18.49 h

Y TANTO QUE HAY PARALELISMOS

EL COMPANYS ESE DIO UN GOLPE DE ESTADO CONTRA LA II REPUBLICA EN OCTUBRE DE 1934, QUE DURO 10 HORAS, EL VUESTRO 8 SEGUNDOS Y POR ESO ACABO EN LA CARCEL


PUIGTONTON, PON TUS BARBAS A REMOJAR Y DILE A LA MARS QUE TE HAGA UNA BOLSA CON UNA MUDA.


QUERIDOS NAZIS

HE ESTADO UNOS DIAS EN ANDORRA, DONDE NO HE VISTO NI UNA PUTA ESTELADA, Y REGRESO CON LA DUDA QUE TIENE TODO EL MUNDO, DESDE LA CUP HASTA RAJOY, ¿SE HA DECLARADO LA INDE O NO?

APARENTEMENTE TENEIS EL RECOR... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.